Dimecres, 24 d'abril de 2024
És notícia

La Copa del Món més sostenible, l’objectiu de Vallnord – Pal Arinsal

Avatar photo

La Copa del Món UCI de BTT Mercedes-Benz 2022 que se celebrarà del 12 al 17 de juliol tindrà en compte les tres branques que formen l’estratègia sostenible de l’estació: l’econòmica, la social i la mediambiental.

Vallnord – Pal Arinsal compleix amb 10 dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i, per continuar en aquesta línia de ferma aposta per la sostenibilitat que l’estació de muntanya ve realitzant els últims anys, s’ha fixat com a objectiu organitzar la Copa del Món més sostenible de totes les que s’han celebrat fins ara a Andorra.

L’estació massanenca una setmana acollirà per 8ª vegada la Copa del Món UCI de BTT Mercedes-Benz 2022, del 12 al 17 de juliol, tindrà en compte les tres branques que formen l’estratègia sostenible de l’estació: l’econòmica, la social i la medi ambiental. Amb un retorn econòmic esperat al voltant dels 5 milions d’€, l’esdeveniment es posiciona com un dels més importants dins el sector esportiu del país.  

Pel que fa a la branca econòmica, l’objectiu principal sempre ha sigut igualar amb ingressos les despeses d’un esdeveniment de caire mundial i que, aquest 2022, serà el més important i el que més espectadors portarà al país. Un esdeveniment que portarà 50.000 espectadors, a més a més, de les 1.500 persones que conformen el Paddock entre corredors, personal d’equips, personal de la Unió Ciclista Internacional (UCI) i de les marques patrocinadores internacionals, faran que, especialment durant els dies de les curses que coincideixen amb el cap de setmana, l’ocupació hotelera de La Massana i de la resta de parròquies del  país sigui màxima. Igualment, els sectors de la restauració i els comerços esperen veure’s beneficiats per aquesta afluència massiva d’espectadors i aficionats al mountain bike.

La Copa del Món és un esdeveniment que permet mostrar al públic del país i forà la part més social del país, així com les activitats i tradicions populars locals. La col·laboració amb l’Escola de Meritxell per la penjada de cartells de l’esdeveniment arreu del país, o la implantació del sistema PARL’APP de comunicació accessible per a totes les persones amb discapacitat sensorial (visual o oïda) són algunes dels projectes porats a terme amb motí d’aquesta Copa del Món.

Vallnord-Pal Arinsal integra des de fa anys tradicions i actuacions d’associacions locals com l’Esbart Valls del Nord, que promou la cultura andorrana mitjançant la conservació i la difusió de les danses tradicional o la batucada de Pal que posa els ritmes i percussions necessaris per fer moure els espectadors entre curses.

Però també hi ha activitats amb un caire més solidari. Enguany es tornaran a realitzar classes de spinning (ciclisme en bicicleta estàtica) per part dels professionals d’Anyós Park, a un preu solidari de 15 € / classe amb l’objectiu de destinar la recaptació a les associacions i entitats sense ànim de lucre més necessitades del país.

També destaca la implantació d’una campanya d’arrodoniment solidari a l’alça de les compres que es facin a l’estació, mitjançant un acord amb BOMOSA Fundació i l’empresa WORLDCOO, amb l’objectiu de finançar un dels projectes de Muntanyencs per l’Himàlaia.

Finalment, Vallnord – Pal Arinsal aposta per una forta contractació durant la Copa del Món, sobretot en el departament de restauració, on finalment s’han contractat 70 persones per garantir un bon serveis durant l’esdeveniment.

I, tant important com les altres dos branques de la sostenibilitat, la cura del medi ambient i la natura sempre ha sigut la màxima preocupació de Vallnord-Pal Arinsal, no només durant la celebració d’esdeveniments sinó també en el dia a dia de l’estació.

Aquest 2022, l’estrena del nou circuit de Descens a la zona de Cubil, comportarà els desplaçament de milers d’aficionats que prèviament hauran arribat a l’estació mitjançant el telecabina de La Massana.

La organització aposta per la pràctica de l’exercici físic i recomana als seus visitants que utilitzin els camins que uneixen l’àrea de la Caubella. Es tracta de camins senzills, amb poc desnivell i amb una llargada màxima de 3 kms. L’organització també ha previst, gràcies a la col·laboració de Pyrénées Motors, líder en la distribució de marques d’automòbils al país com Mercedes-Benz i de la marca turca Karsan, marca líder en la fabricació i comercialització de solucions de mobilitat elèctrica, un servei de shuttles 100% elèctrics (un autobús i varis monovolums) que connectaran en menys de 10 minuts els dos sectors de l’estació.

També en aquest esdeveniment, s’amplia l’acord de cessió de 3 vehicles elèctrics per a ús de l’organització per part de FEDA, un acord que ja es realitzava cada any per la Copa del Món d’Esquí de Muntanya.

LA REDUCCIÓ DE LA PETJADA DE CARBONI

Vallnord-Pal Arinsal ha acordat amb Anthesis Lavola Andorra un sistema de Compensació automàtic de la petjada de carboni que generin esportistes, equips i espectadors pel simple fet de venir a la Copa del Món. Aquest sistema, amb un petit cost per l’interessat, permet compensar cada gram de CO2 emès a l’espai des del moment que surt de casa seva i utilitzant els mitjans de transport que siguin necessaris fins arribar a Andorra. Això permetrà invertir la recaptació total en un projecte de compensació d’emissions de CO2.

BOMOSA Fundació contribuirà amb la gestió del càlcul i compensació de la petjada de carboni que generin tots els treballadors i departaments de l’estació de Vallnord-Pal Arinsal amb el muntatge de la Copa del Món.

PETITES ACCIONS

Les 5.200 plaques fotovoltaiques del nou Parc Solar construït al Pic del Cubil en col·laboració amb Nord Andorrà, l’empresa productora i generador d’energia elèctrica de La Massana, permetran cobrir amb energia verda prop del 40% de les necessitats elèctriques de l’estació no només durant els dies de la Copa del Món, sinó també, durant el seu dia a dia de funcionament.

També s’ha aconseguit per part de la organització que, part de la cinta que delimitarà els circuits de competició, sigui totalment biodegradable i compostable de forma que no malmeti l’entorn en cas que per accident quedés algun tros escampat a la natura.

Per evitar un ús excessiu de plàstic i paper, encara que siguin fabricats amb materials reciclats com els que ja es fan servir habitualment a Vallnord-Pal Arinsal, l’organització farà servir durant la Copa del Món, plats i gots multiús entre el seu staff,  voluntaris i personal de la Unió Ciclista Internacional, amb l’objectiu de reduir dràsticament l’ús d’aquests materials. També s’han començat a substituir totes les fonts d’aigua d’ús intern del seu personal per fonts que agafen l’aigua directament de la xarxa i, mitjançant un filtre, la purifiquen de forma que sigui totalment mineral i natural.

Altres de les iniciatives que es duran a terme seran la utilització d’envoltòris biodegradables en caramels o la reutilització de gran part de cartelleria i senyalística ja feta servir durant la última edició de la Copa del Món el 2019, i que permetrà la reducció de prop de 500 kg de nou material plàstic.

També la promoció de fer l’esdeveniment més tecnològic farà que l’ús del mòbils i la consulta de la Guia Oficial de l’Espectador redueixin en un 75% la impressió de mapes en paper que només s’entregaran en casos molt excepcionals a persones no habituades a l’ús de les noves tecnologies.

Amb tot, Vallnord-Pal Arinsal espera poder complir amb l’objectiu de fer la Copa del Món més sostenible i ja pensa en noves iniciatives per dur a terme a l’edició de 2023 i durant els Campionats del Món de 2024.

Consulta el programa de les proves:
https://www.vallnordworldcup.com/ca/programa/

Tots els detalls sobre els circuits i la informació sobre la World Cup:
http://www.vallnordworldcup.com

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Macabra troballa en una platja catalana i no és el primer cop

Notícia següent

El govern concedeix 154,3 milions d’euros en avals per a empreses

Notícies relacionades