J. Àngel Mortés: “Hem tingut una temporada turística d’estiu amb xifres prepandèmia”

Avatar photo

-Esgotada ja la segona part del mandat, fortament marcada per la pandèmia de la Covid-19, com valora aquests dos anys de govern al capdavant del Comú d’Ordino?

Han estat dos anys intensos. Jo faria un balanç positiu des del punt de vista d’haver assolit una gran part dels objectius que ens havíem marcat malgrat les circumstàncies. És evident que ningú podria preveure el que hem viscut amb la pandèmia i ens hem vist obligats a reconduir partides pressupostàries i canviar els temps d’acció. Malgrat tot, no hem renunciat a cap dels projectes que volem tirar endavant.

-La sotragada econòmica provocada per la crisi sanitària ha estat molt forta. Quina és la salut econòmica del Comú actualment? I quina la dels habitants de la parròquia?

En la liquidació de comptes del 2020, aprovada per Consell al mes d’abril, es va presentar un dèficit aproximat als 623 mil euros. La xifra reflecteix els diferents imprevistos als quals hem hagut de fer front per la situació de pandèmia. Cal tenir en compte que, com a mesura d’urgència, es van aplicar bonificacions sobre comerços, el que va suposar una davallada del 15% per l’impost sobre la radicació d’activitats comercials. Una altra caiguda important, del 15,78% respecte al 2019, correspon a les taxes i altres ingressos que el Comú va deixar de percebre per la suspensió de serveis, com els del Centre Esportiu, l’Escola bressol i la ludoescola. Aquí es reflecteix també el retorn de quotes i compensacions als abonats dels diferents serveis. Per últim, des del Comú es va fer una aportació solidària de 800 mil euros al Govern d’Andorra per tal de contribuir a la situació generada per la pandèmia. Actualment l’endeutament és sostenible amb les finances sanejades. Pel que fa als habitants, hem fet diverses accions per minimitzar l’impacte d’aquesta crisi.

-Quines mesures s’han plantejat des del Comú per reactivar l’economia d’Ordino?

Reactivar l’economia a Ordino ha estat una prioritat per a nosaltres des de l’inici de mandat. Per fer-ho s’ha desplegat un Pla de Dinamització que, tot i la pandèmia, hem pogut tirar endavant. D’entrada es va portar a terme la certificació dels establiments comercials i turístics de la parròquia com a Espais segurs i Global Safe Site per afrontar la reobertura després de gairebé un any aturats i amb molta incertesa per davant. Un altre dels eixos principals ha estat l’impuls de la vall amb la creació d’un corredor turístic anomenat Riberamunt que dona visibilitat a tots els pobles que conformen la parròquia d’Ordino. En aquest itinerari cultural i turístic de 15 km es destaquen els llocs d’interès i està pensat per fer a peu, en bus o en bicicleta amb una senyalització inclusiva. El recorregut va d’Ordino a Arcalís, on trobem l’estació d’esquí, un dels principals motors turístics i econòmics no només d’Ordino, sinó també d’Andorra.

-Quins seran els projectes prioritaris en aquests dos propers anys de mandat?

Gairebé hem assolit la totalitat dels projectes que vam presentar en el programa electoral. Aquests dos anys reforçarem els eixos de treball oberts com la dinamització de la parròquia amb la implicació de tots els actors econòmics, en primer lloc. En segon lloc, potenciarem al màxim el model de parròquia sostenible després d’aconseguir  la declaració de la vall com a Reserva de la biosfera. I per últim, fer realitat l’administració electrònica a tres anys vista, canvi estructural que comportarà un estalvi de recursos, un compromís amb la sostenibilitat i una relació més eficient i eficaç entre el ciutadà i les administracions.

-Al mes de juliol es va inaugurar el Mirador Solar de Tristaina, un atractiu important per a Ordino i per a Andorra en general.  De moment, ha tingut molt bona acollida. Pensen que això pot ajudar a incrementar el turisme?

Com a estació petita que som, la integració d’Ordino-Arcalís a Grandvalira Resorts ha comportat un salt qualitatiu important en molts aspectes. En un primer moment, amb la inversió d’un nou telecabina que permet accedir a la part alta de l’estació hivern-estiu. Pel que fa a la inauguració del Mirador Solar de Tristaina, ha estat un encert per impulsar la zona. Des que es va obrir el mes de juliol s’han rebut prop de 80 mil visites. Un dels objectius d’aquest projecte és desestacionalitzar el turisme d’hivern i aportar gent també a l’estiu. No només s’ha aconseguit això, sinó que m’atreviria a dir que esdevindrà una icona d’Andorra.

-Encara parlant de turisme, com ha anat la temporada d’estiu, tenint en compte les restriccions que s’han implantat a causa de la pandèmia?

La tendència sorprenentment positiva de l’any passat ha continuat i s’ha incrementat aquest any situant les estadístiques en xifres prepandèmia. Amb aquest referent de gairebé 80 mil visitants a Tristaina, podem donar altres xifres com la de l’Oficina de Turisme, ubicada al bell mig del poble d’Ordino, a la Casa de la muntanya, on s’han rebut 6.874 visites i 2.207 a l’altre punt d’informació que tot just vam inaugurar al juliol, una oficina mòbil ubicada a Arans. La Ruta del Ferro i la mina de Llorts ha rebut 3.314 visitants. Sens dubte, el fet de formar part de l’alta muntanya i la integració a la natura fa que siguem molt atractius per a un turisme de proximitat. No només Ordino, Andorra en general ha recuperat públics com el francès i també altres nacionalitats que buscaven espais oberts i tranquils, sobretot tenint en compte l’any del qual venim.

-Una de les qüestions que ha aixecat més polseguera últimament és la construcció del centre de Grifols. En quin punt està aquest projecte i què suposarà per a Ordino comptar amb una empresa multinacional com aquesta?

És molt lícit que la ciutadania vulgui conèixer els projectes importants de primera mà i per això es va fer una compareixença pública amb  representants de l’empresa, el cap de Govern i jo mateix. Hem actuat amb la màxima informació i transparència. Cal escoltar els dubtes i donar resposta a les inquietuds que puguin sorgir d’aquest o qualsevol altre projecte i així ho hem fet. En aquest cas concret, la meva posició és molt clara: penso que és una sort per a Ordino i per a Andorra que una empresa pionera en la investigació, amb renom mundial i centenària, vulgui obrir un centre de recerca i investigació a la nostra parròquia. M’agradaria dir que és un projecte de país que s’inscriu en la tan necessària diversificació econòmica, no podem dependre únicament del turisme, com molt bé ens ha demostrat la pandèmia. No puc més que alegrar-me i considerar  la instal·lació de Grifols a Andorra com una gran oportunitat per a aquest país.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un vaixell reapareix un segle de la seva desaparició

Notícia següent

Palafrugell realitza obres de millora de viabilitat a les voreres

Notícies relacionades