El Govern andorrà descarta totes les propostes dels sindicats al CES

Els sindicats han dut al Consell Econòmic i Social diverses mesures per controlar el preu de l'habitatge a tot el Principat

Imatge del primer Consell Econòmic i Social al gener de 2020

La bateria de propostes que plantejava la majoria de sindicats andorrans en el Consell Econòmic i Social (CES) d’avui han estat rebutjades. El document dels sindicats posava sobre la taula algunes de les qüestions més rellevants per buscar l’augment del poder adquisitiu dels andorrans: el preu de l’habitatge, la pujada del salari mínim, l’increment impositiu a les rendes més altes, l’eliminació de la bretxa salarial o les ajudes per a estudiants, entre d’altres.

En declaracions a La Ciutat d’Andorra, el Secretari General d’Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach es mostra decebut per la negativa sense alternatives que han rebut per part de l’executiu. “Vam considerar que la situació era suficientment greu com per prendre decisions valentes i immediates, però ells creuen que ja han aplicat mesures suficients”, relata.

L’habitatge era un dels temes calents en què els sindicats posaven més èmfasi. El Principat d’Andorra, com també diferents indrets d’Europa, compta amb un increment del preu de l’habitatge desbocat i insostenible. Per pal·liar-ho, els sindicats demanaven tres accions urgents: la creació d’un registre de la propietat públic i gratuït, la implementació d’un preu de referència dels habitatges destinats al lloguer i un establiment d’un preu màxim a les parròquies centrals de 8 € el metre quadrat, bonificant impositivament qui el lloga per sota. Amb relació a la compra d’habitatges, també reclamava entre d’altres que es promogués un 20% d’habitatge protegit en tota promoció privada.

Segons explica Ubach, la resposta del Govern en l’àmbit de l’habitatge es fonamentarà en la construcció d’habitatges de protecció social (40 en dos anys) i les mesures que els sindicats plantegen serien “contraproduents”. Una alternativa que no actua per rebaixar els actuals preus, ja que aquests pisos no arribarien a l’instant i el nombre no seria suficient per tenir un impacte prou rellevant en l’oferta i la demanda del país.

El Consell Econòmic i Social és un fòrum de caràcter consultiu on participen organitzacions sindicals i patronals d’Andorra. Les funcions principals del CES consisteixen a emetre dictàmens amb caràcter preceptiu i no vinculant, i previs a la tramitació corresponent a avantprojectes de llei i els projectes de reglament de matèries socioeconòmiques, laborals i d’ocupació. El Consell també s’encarrega d’elaborar propostes o informes i de formular recomanacions referents a la millora de les relacions laborals, el foment de l’ocupació i la formació en el treball.