L’actuació arqueològica al túmul del Cubil d’Encamp finalitza la primera fase sota els objectius previstos. Els treballs, compresos entre el 23 de setembre i l’11 d’octubre, han permès descobrir la totalitat del túmul i efectuar la seva documentació de forma exhaustiva mitjançant fotografia i fotogrametria. Aquest fet garanteix tenir el túmul registrat en 3D i permetrà dibuixar-lo posteriorment amb detall.
Segons informen des del comú, els treballs s’han centrat a obrir una superfície global de 302 m², on s’ha retirat tota la capa superficial de terra, herba i arrels, fet que ha permès poder tenir una visió del conjunt de l’estructura. Així sembla cada cop més clar que es tracta d’un túmul de planta circular d’uns 14 m de diàmetre i 145 m2 de superfície, amb una probable cambra funerària situada en una posició central.
La cambra està construïda amb lloses i blocs de pedres (ortostats) de gran mida i amb una planta rectangular. Aquests blocs estan esllavissats, provocant que, ara per ara, el perímetre de la cambra no quedi clarament definit.
En el perímetre exterior del túmul, per la banda sud-est i seguint l’alineació que marca aquesta possible cambra, s’identifica una estructura de planta circular, però de dimensions més petites, de 3 m de diàmetre, fet que representa una singularitat. A la part central conserva restes d’un foc. Segons el coneixement estratigràfic actual, aquesta estructura seria coetània del túmul i, en aquest cas, podria tenir vincles amb actes funeraris. Tot plegat, assegura un jaciment prehistòric de gran rellevància.
El conjunt format per la cambra i el túmul constitueixen el monument funerari i els diversos ortostats que formen la cambra indiquen que es tracta d’un dolmen.
L’actuació d’enguany ha finalitzat cobrint les restes del monument de forma preventiva per impedir-hi l’accés. Un cop delimitada de manera total l’estructura, es preveu que en la pròxima campanya d’actuació s’intervingui l’àrea de la cambra funerària central.
Primer sepulcre megalític descobert i excavat a Andorra
El dolmen del Cubil és el primer sepulcre megalític que es descobreix i s’excava a Andorra. Es tracta d’un fet històric, ja que situa el Principat en el context del fenomen megalític que abasta tot el Pirineu i on, fins ara, Andorra representava un buit. Caldrà posar aquest monument en relació amb els sepulcres del Neolític i de l’Edat del Bronze ja coneguts a les regions veïnes com l’Alt Urgell o l’Arieja.
Conveni de la Ruta dels Orris i el túmul del Cubil
Els treballs d’actuació, dirigits per l’arqueòleg Josep Font, han format part de la segona campanya d’intervenció efectuada al túmul i s’emmarquen dins el conveni entre el Ministeri de Cultura, Joventut i Esports i el Comú d’Encamp per col·laborar i avançar en el coneixement i la posada en valor de la Ruta dels Orris i el túmul del Cubil, signat l’any 2019.
Després de la primera campanya, que es va centrar en un seguit de sondatges per tal d’avaluar el jaciment i copsar la seva tipologia general, es van poder obtenir unes datacions radiocarbòniques que situen la seva construcció entre el 2340-2064 aC, si bé també hi hauria una ocupació anterior entre el 2850-2488 aC i una remoció del túmul datada entre el 1187-929 aC.
D’aquesta manera, el túmul del Cubil amplifica la Ruta dels Orris present a Encamp, en la qual ja s’havien trobat altres restes prehistòriques, així com d’època romana, medievals i fins a l’època contemporània. Aquest conjunt de troballes permetrà oferir un ampli discurs de la història de l’alta muntanya andorrana tot posant en valor les restes que han estat descobertes.