FEDA invertirà 27,5 milions al parc eòlic del pic del Maià

El projecte és una de les grans apostes de la companyia

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

D’acord amb la publicació del diari digital Altaveu, entre l’any vinent i el 2026, FEDA (Forces Elèctriques d’Andorra) preveu realitzar un important esforç inversor destinant prop de 97,5 milions d’euros en aquests cinc exercicis. Dos són els principals eixos indicats en la planificació. Per una banda, noves infraestructures de producció energètica i per l’altra, millores en la xarxa de transport per garantir el servei a tota la ciutadania i al teixit econòmic. Un dels projectes estrella serà el parc eòlic del Parc del Maià, amb un cost estimat de 27,4 milions d’euros.

Així es posa en relleu en el pla d’inversions 2022-26 inclòs per la companyia en el pressupost per a l’any vinent. Això sí, un programa que no inclou ja grans projectes per al darrer exercici, tot esperant a saber quines siguin les necessitats llavors. Per al 2022, l’estimació adjuntada als comptes ascendeix ja a 26,6 i encara puja més el 2023, amb 33,9.

Tres són les principals àrees on s’invertirà. Per un costat, amb 35,9 milions previstos, el transport, amb un projecte que es considera tant essencial com costós: la línia aèria de doble circuit entre Encamp i Grau Roig, que ha de permetre “incrementar la capacitat i reemplaçar l’actual línia de 110 kV”. Sobre aquesta s’avisa que ja està “al límit”. De fet, les actuacions ja s’han iniciat el 2021 i continuaran fins al 2023, amb un pressupost total de 18,7 milions.

Ja de cara al 2023 s’han d’iniciar les obres per construir una Estació Transformadora Repartidora (ETR) a la Borda Vidal. El terreny està cedit pel Govern i el projecte servirà per connectar la nova línia espanyola, de 225 kV, a les actuals, de 110 kV. El pressupost estimat és de 16,8 milions.

Un altre àmbit important d’actuació serà la producció. FEDA preveu que entre el 2022 i el 2024 -i a l’espera de nous projectes que es puguin analitzar a partir del 2025- s’inverteixin 34,4 milions d’euros. D’aquests, 27,4 a infraestructures que han de permetre generar energies renovables. Més concretament, el parc eòlic al pic del Maià. S’instal·laran vuit aerogeneradors que haurien de produir 43 Gwh/any. “Aquest projecte té com objectiu disminuir la dependència energètica de l’exterior i les emissions de gasos amb efecte hivernacle que  genera aquest sector”, s’explica des de la companyia, que l’any vinent ja hi destinarà 4,3 milions.

El 2022 serà també el moment per impulsar definitivament la xarxa de calor via cogeneració al Pas de la Casa. Fins al 2024 s’han d’invertir 6,7 milions a la central i 8,7 a la xarxa. Aquest darrer cost està inclòs en el tercer gran àmbit, el de la distribució. En total, es preveu destinar 19,27 milions entre el 2022 i el 2026.