El cap de Govern, Xavier Espot, ha anunciat en el seu discurs que ha obert els tres dies dedicats al debat d'orientació política general del Govern "més mesures i incentius fiscals, econòmics i urbanístics per als propietaris i promotors que construeixin habitatge de lloguer a preu assequible". Entre aquests ha avançat el programa de lloguer garantit, adreçat a propietaris d'habitatges buits que voluntàriament vulguin llogar un habitatge i rebre una renda garantida pel Govern. Ha estat un discurs que s'ha allargat durant dues hores i que no ha inclòs grans anuncis, si bé ha servit per fer balanç de la feina feta i traçar les principals línies d'acció dels diferents ministeris. A més, també ha servit per reivindicar la tasca de l'executiu i de Demòcrates per Andorra. Ha reconegut "desgast" però alhora ha remarcat que "governar catorze anys significa equivocar-se força vegades, però també encertar tot sovint, uns encerts que en ocasions només la perspectiva del temps revelarà". I s'ha mostrat ferm que "el Govern té el rumb fixat i no perdrà el seu nord: El de construir una Andorra oberta i inclusiva, l'Andorra del futur".
Així, després d'haver iniciat la seva intervenció amb un breu repàs d'algunes accions endegades (el pacte de salut, la unitat de patologia mamària, el reforça a l'atenció primària o l'impuls a les desviacions de la Massana i Sant Julià de Lòria), el cap de Govern ha esmentat la bona marxa de l'economia del país i la "gestió pressupostària rigorosa i eficaç" que es duu a terme malgrat l'increment d'ingressos públics i que ha de servir per rebaixar el deute per sota el llindar del 30% del PIB a finals de legislatura i havent dotat el país d'un fons de reserva de 260 milions. Tot seguit ha passat a afrontar un dels principals problemes que viu el país, el de l'habitatge. En aquest sentit, ha anunciat el programa de lloguer garantit que pretén que els habitatges que estan buits arribin al mercat "d'acord amb els preus assequibles" fixats per al parc públic. També ha recordat el programa d'avals "molt més ambiciós i ampli" que l'actual i del qual ha reiterat que inclourà l'augment del valor dels habitatges que s'hi podran acollir i que estan "acabant de negociar amb els bancs l'atorgament d'unes condicions privilegiades pel que fa al préstec hipotecari" i també que es destinaran "més recursos públics per tal de poder acompanyar" els beneficiaris del programa.Espot ha recordat que s'està treballant per dotar d'oferta el parc públic i ha esmentat els efectes de la llei òmnibus: ja s'han posat al mercat de lloguer 213 habitatges d'ús turístic. També ha reivindicat el descens del saldo migratori i el fre a la inversió estrangera immobiliària que ha suposat el text legal.Beneficis a l'àrea d'innovació de Catsa
Precisament el cap de Govern ha defensat la inversió estrangera i els seus impactes amb 150 milions l'any passat i amb una major diversificació. Ha esmentat la voluntat de crear l'àrea d'innovació a Andorra a l'antiga fàbrica Catsa i ha anunciat que "durant els primers mesos d'activitat, les empreses i 'startups' allotjades (...) podran obtenir una sèrie de beneficis, com ara lloguers subvencionats, per facilitar-ne la implantació i consolidació i crear sinergies també amb la Universitat d'Andorra".
El 112, al Nexus
La seguretat ciutadana, un aspecte "dels quals ens sentim especialment orgullosos i molt sovint en fem gala" també ha estat present en el discurs del cap de l'executiu. Ha esmentat la política migratòria amb el retorn a paràmetres anteriors a la pandèmia, canvis en la concessió de permisos de temporada o l'eliminació dels "problemàtics" permisos per a treballadors desplaçats extracomunitaris i les reformes "per enfortir el nostre sistema judicial i de seguretat". I en aquest repàs a la feina del ministeri de Justícia i Interior ha avançat que el futur centre nacional d'emergències estarà a l'edifici Nexus, on actualment estan situades les oficines d'Andorra Telecom a Santa Coloma i que seran traslladades a l'edifici Node. I ha fet referència a altres "projectes de gran envergadura" com la llei sobre el tractament de dades personals en matèria penal, la llei qualificada de nacionalitat, el nou codi de procediment penal, l'adaptació del Codi Penal per a l'adhesió conveni de Mèrida o el pla d'acció penitenciari "orientat a la reorganització del centre, a la millora de les condicions laborals dels agents i dels presos i a l'aportació de més recursos per impulsar la reinserció" i que serà presentat en seu parlamentària l'1 de juliol, per la titular de la cartera.
Ajudes a turisme i comerç
En matèria de turisme i comerç ha esmentat el treball en la llei del turisme que inclourà el consell nacional del turisme, que serà un òrgan "consultiu i estratègic" per a la participació de tots els actors implicats. A més, ha anunciat la voluntat d'impulsar la modernització dels establiments turístics amb una partida de 500.000 euros i també "incentius o subvencions" per al comerç.
En matèria de salut, Espot ha destacat que s'està "estudiant l'ampliació del CAP de la Sardana, a Andorra la Vella" i la pròxima publicació del pla oncològic nacional i que serà "un full de ruta actualitzat i punter amb les principals accions a desenvolupar en aquest àmbit". També ha fet referència al fet que s'estan "establint les bases per a la creació de l'institut de recerca en ciències de la salut" i regulant l'ús individualitzat dels medicaments de teràpia avançada.En matèria d'afers socials, el cap de Govern ha volgut fer referència al repte que ha de suposar en els propers anys l'envelliment de la població i ha reivindicat que el Govern està ampliant el nombre de places residencials concertades de 232 a 270 i que el país ja compta amb 146 places de centre de dia arreu del territori. A més, ha recordat la signatura del memoràndum d’entesa amb una entitat privada per la concertació de places per una futura residència a Encamp per a la gent gran i la contractació de personal del Servei d’Atenció Domiciliària que, de moment, es reforça amb cinc noves contractacions. També ha recordat la feina en matèria d'igualtat i com es treballa per impulsar els permisos de naixement igualitaris.Infraestructures
L'impuls a dues "infraestructures cabdals i llargament reivindicades” com són la desviació de la Massana i la de Sant Julià de Lòria també han estat presents en les paraules d'Espot així com la inversió que s'ha fet a la RN22 o l'impuls a l'aeroport de la Seu, on s'avalua una línia amb París. "Això ens permetria estar connectats amb dos grans 'hubs' aeroportuaris perfectament complementaris”, ha dit sobre aquesta connexió amb la capital francesa. També ha esmentat l'estudi per al transport segregat i el seu allargament a la Seu i l'heliport que entrarà en funcionament aquest any. Quant a la mobilitat, ha tret pit de l'impuls que s'està donant al transport públic gratuït.
Nou model de retribució energètica
Quant a la sostenibilitat, la lluita contra el canvi climàtic i l'energia ha esmentat el treball conjunt entre FEDA, el Govern i la resta d'actors del sector elèctric per a la "creació d'un nou model de retribució de les activitats de transport, de distribució i de comercialització de l'energia elèctrica", amb l'objectiu de revisar les diferents activitats en què intervenen aquests actors i vetllar per "la qualitat del subministrament".
En matèria educativa, el cap de Govern ha esmentat el desplegament del pla integral pel bon ús de la tecnologia dels centres escolars, promovent l’ús responsable i pedagògic de les eines digitals, posant d’exemple la implementació dels Chromebooks i la introducció progressiva de la intel·ligència artificial a l’aula: “Són accions concretes que apunten cap a un model educatiu més competencial, crític i preparat per al segle XXI”, ha dit. També ha recordat la futura creació de l'observatori de la formació professional i el nou model de formació per al professorat.Avançant cap al Museu Nacional
Quant a la cultura, ha recordat la feina per definir el projecte del futur Museu Nacional i ha explicat que aquesta tardor s’encarregarà l’avantprojecte tècnic i museogràfic "per traslladar el projecte conceptual a una proposta espacial, tècnica i pressupostària concreta". L’equipament cultural ha de ser “un espai per preservar, reinterpretar i compartir el llegat nacional, un escenari per a la creació cultural, la reflexió social i la projecció internacional d’Andorra”, ha sentenciat. També ha expressat que es vol impulsar el pla preserva, "amb la voluntat de destinar fins a un 1% de la inversió en obra pública per als plans de conservació del patrimoni cultural".
Quant a esports i joventut ha recordat que es treballa en la llei de joventut, en la millora de les instal·lacions esportives i ha anunciat que aquest curs 2025-2026 el projecte Esport Estudi "es consolida" amb 143 alumnes de sis federacions i els tres sistemes educatius.