Espot arrasaria a les eleccions generals amb un 41,7% dels vots

Avatar photo

Gairebé la meitat de les persones enquestades per l’àrea de sociologia d’Andorra Recerca i Innovació reconeix no saber encara qui votarà

L’àrea sociològica d’Andorra Recerca i Innovació ha elaborat una enquesta, en què han parlat amb 1.210 persones de manera aleatòria. 810 de nacionalitat andorrana i 400, no andorrans. El treball de camp es va executar entre el 21 de febrer i el 8 de març.

Els resultats d’aquesta enquesta plantegen un escenari amb un partit especialment per sobre de la resta i amb més oportunitats de governar. Per començar, un 89,7% diu que anirà a votar el 2 d’abril a les eleccions generals, mentre que el percentatge restant es divideix entre el que no ho saben encara i els qui no hi aniran. Dels electors que tenen intenció d’acudir a les urnes, gairebé la meitat (49,9%) encara no sap quina formació política triarà. Un fet que converteix aquesta campanya electoral crucial per convèncer els indecisos.

Tot i que el dubte d’aquests electors encara està per esclarir-se, l’enquesta fa una projecció de percentatge de vot de cada partit tenint en compte el vot decidit i la simpatia per cada partit. Segons el sondeig d’Andorra Recerca i Innovació, el gran guanyador del 2A seria Demòcrates d’Andorra, que arreplegaria un 41,7% dels vots. Lluny es trobaria l’aliança socialdemòcrata entre PS i Progressistes SDP, que empitjorarien els seus resultats de 2019 caient fins al 25,41%. El podi el tancaria un partit sorpresa, Andorra Endavant. La formació de Carine Montaner es faria amb la tercera plaça i un 13,29%. Ben a prop es quedaria el nou partit Concòrdia, el qual superaria la barrera psicològica del 10% amb un 11,42%. Els grans perdedors de la nit serien les dues formacions liberals. Liberals d’Andorra agruparia un 6,29% dels suports i la nova Acció un escàs 1,86%. Tot i això, apunten des de l’àrea sociològica d’Andorra Recerca i Innovació que el vot ocult de la dreta els podria perjudicar a l’enquesta.

Aquest percentatge deixaria sense representació de la llista nacional a Liberals i Acció. Els de Xavier Espot s’emportarien 6 consellers generals i els socialdemòcrates 4, mentre que Andorra Endavant i Concòrdia en traurien 2 cadascú.

Pere López i Carine Montaner, els més coneguts després d’Espot

L’enquesta pregunta també sobre el coneixement que tenen els andorrans dels sis candidats a Cap de Govern. Gairebé la totalitat de les persones preguntades afirmen saber qui és Xavier Espot, un 98,3%. Encara que no arriben als nivells del líder de l’executiu, tant Pere López (82,4%) com Carine Montaner (82,3%) són sobradament coneguts i tenen una distància considerable amb els seus contrincants. El liberal Josep Maria Cabanes (68,8%) i Judith Pallarès (63,1%) assoleixen també uns bons resultats, mentre que Cerni Escalé es queda a prop de la meitat (45,9%).

Pel que fa a la valoració dels candidats, Xavier Espot, tot i ser el més conegut, també és el que aconsegueix una major nota: 6,199. La majoria de candidats es queden en el suficient: Cerni Escalé (5,715), Pere López (5,625), Judith Pallarès (5,244) i Josep Maria Cabanes (5,179). En canvi, Carine Montaner és l’única que suspèn (4,675). El Govern també obté un aprovat en la seva valoració, amb un 5,6.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Denuncien que el Corredor Mediterrani podria travessar Valls

Notícia següent

Primera hipòtesi sobre què va causar l’incendi de Calafell

Notícies relacionades