El pla d’igualtat del Comú d’Escaldes-Engordany, elaborat l’any passat, conclou que no existeix bretxa salarial significativa entre homes i dones a la corporació. El document, impulsat pel departament de Recursos Humans i amb una vigència de quatre anys, analitza la situació actual amb dades del 2023 i proposa accions per garantir la igualtat d’oportunitats entre dones i homes. El pla s’ha elaborat amb la participació activa i anònima del personal comunal.
L’anàlisi retributiva indica que no hi ha diferències salarials atribuïbles al sexe. Concretament, l’auditoria salarial detecta una bretxa del 0,4% en els salaris base —molt per sota del 25% considerat llindar d’alerta—, i d’un 5,75% si s’inclouen complements extrasalarials. En aquest darrer cas, però, cal tenir en compte que la xifra pot fluctuar segons el moment en què es fa l’anàlisi, ja que també s’hi inclouen guàrdies o hores extres, ítems que no són fixes.
Pel que fa a la paritat, el 46,3% de la plantilla són dones i el 53,7% són homes, i per tant, es considera que no hi ha infrarepresentació femenina. En termes generals, doncs, es considera que hi ha paritat, si bé és cert que en alguns llocs de treball, com per exemple les escoles bressol o el departament de manteniment, les plantilles sí que tenen una infrarepresentació masculina o femenina.
L’estudi també recull dades sobre formació professional. Durant el 2023, un 55,6% del personal va seguir algun tipus de formació: el 55,4% de les dones i el 60,6% dels homes. Tot i això, les dones van acumular més hores de formació (120,2 hores de mitjana) que els homes (63,6 hores de mitjana). En aquest cas, les dades també poden fluctuar molt segons quan es fa l’anàlisi, ja que depèn de les necessitats del personal en cada moment.
L’anàlisi també té en compte la conciliació de la vida familiar i laboral. En aquest sentit, un total de 46 persones van sol·licitar millores en la seva jornada laboral per a la conciliació, 4 persones van gaudir d’una excedència i es van concedir 742,5 dies de permisos per indisposicions, visites mèdiques, tràmits, etc.
El pla d’igualtat preveu la implementació de diverses mesures, com ara un protocol per a la prevenció de l’assetjament laboral, sexual o per raó de gènere; la revisió del pla de prevenció de riscos laborals amb perspectiva de gènere; la promoció del llenguatge inclusiu en la comunicació, així com campanyes de sensibilització sobre la corresponsabilitat i la millora de les polítiques de conciliació.
En aquest marc, també es duran a terme formacions específiques en matèria d’igualtat. Ja s’han programat sessions a finals de maig i al juny, tant per a comandaments i caps de secció com per a la resta del personal. A més, se’n preveuen més a mitjà i llarg termini per garantir una formació continuada.
La consellera de Recursos Humans, Magda Mata, ha remarcat que “cal continuar treballant activament per assolir una igualtat efectiva” i ha subratllat el compromís del Comú per “incorporar la perspectiva de gènere en totes les polítiques que s’impulsen des de la corporació”.
Els Mossos d'Esquadra van detenir, dissabte a la nit, un home per la seva implicació en una baralla amb arma…
Pere Baró, Marta Pujol i Maria Nazzaro seguiran al capdavant del Partit Socialdemòcrata fins, almenys, el 2027, mentre que la…
Lleida va viure ahir diumenge el dia central de la Festa Major coincidint amb la commemoració del patró, Sant Anastasi, en…
El Servei d’Ocupació organitza una nova trobada laboral oberta a totes les persones a partir de setze anys (amb permís…
Vilanova i la Geltrú inicia aquest dilluns la reobertura parcial del polígon industrial de Santa Magdalena, després de l’incendi que…
El poble d'Amer, a la Selva, es lleva consternat després de saltar la tràgica notícia de la mort de dos…
Esta web utiliza cookies.