Després de tres dies de ponències i tres més de festa gastronòmica oberta a tot el públic, aquest vespre ha tancat amb un gran èxit la segona edició de l’Andorra Taste, la Trobada Internacional de Gastronomia d’Alta Muntanya.
L’oferta gastronòmica i lúdica de l’Andorra Taste Popular ha convençut locals i visitants, que s’han acostat al carrer dels Veedors d’Escaldes-Engordany per gaudir dels tastets de cuina andorrana però també de les actuacions musicals i les activitats programades, com showcookings o tallers de cuina. Com ha detallat el director general d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, “a manca de les darreres dades, ja podem dir que s’han venut 35.000 degustacions, una xifra més del 50% superior a la de l’any passat i que consideràvem tot un èxit”. En aquest sentit, també ha apuntat que “són unes dades especialment destacables, especialment si tenim en compte que el divendres a la tarda va ploure però el públic no es va desanimar i va venir igualment”.
Des de l’organització s’ha destacat que totes les propostes preparades per la vintena de restauradors i pastissers del país han estat molt ben rebudes pel públic. Entre elles, les més venudes durant aquests dies, i a falta del recompte final, són el ‘corder fumat i confitat amb puré de trumfa d’Andorra’ del restaurant Beç, i la ‘Pizza carbonara’ de l’Hincha i la ‘QuesAndilla de formatge del país i ortimole’, del Sol i Neu Club Hermitage.
A banda d’aquests tres restaurants, la part popular de l’Andorra Taste ha comptat també amb el restaurant Mínim’s (Andorra La Vella), Can Manel (Andorra La Vella), el Celler d’en Toni (Andorra La Vella), Restaurant de L’Isard (Andorra La Vella), Kao Soldeu (Canillo), Plató Restaurant (Andorra La Vella), Odetti Bistró (Escaldes
Engordany), TOC – Anyós Park (La Massana), Kökosnøt (Andorra La Vella), Sottovoce – Grand Plaça Hotel Andorra (Andorra La Vella), Bruna (Soldeu) i Mood Sensorial (Escaldes-Engordany). A ells se’ls sumen la botiga gourmet Ana Cerezo Pernilea! (Andorra La Vella) i les pastisseries Sauleda by Júlia Onix (Andorra La Vella), Youcake by Estopiñán (Escaldes-Engordany) i La Patisserie Andorra Park Hotel (Andorra La Vella).
Per a Benjamín Lana, director general de Vocento Gastronomia –coorganitzador de l’esdeveniment juntament amb Andorra Turisme– “l’Andorra Taste s’ha convertit en la punta de llança per al desenvolupament d’una nova cuina andorrana que permeti al país convertir-se en pocs anys en una destinació gastronòmica d’alt nivell”.
I és que cal recordar que, a banda de la part popular, també les jornades professionals han estat exitoses, amb més de 1.100 inscrits de fins a 29 països. Hi han participat xefs d’arreu amb una destacada representació de la zona dels Alps, territori convidat en aquesta segona edició. També s’hi ha pogut escoltar i aprendre de noms tan rellevants del panorama culinari com Gastón Acurio (que va rebre l’Andorra Taste Award per la posada en valor de la cuina peruana), Joan Roca (El Celler de Can Roca***, Girona) o Sven Wassmer (Memories***, Bad Ragaz, Suïssa).
Tots ells, juntament amb la resta de ponents, han signat el Manifest d’Andorra per al Futur de la Cuina d’Alta Muntanya, un document que es va començar a gestar en la primera edició de la trobada i que s’ha presentat aquest 2023. Un Manifest que ja compta amb el suport, de moment, de més de 50 cuiners i productors, i que busca visibilitzar els problemes de les zones de muntanya i comprometre’s a treballar units pel futur dels entorns naturals i els seus habitants.