Dimecres, 17 de juliol de 2024
És notícia

Escaldes-Engordany organitza un cicle per apropar la història dels ponts de pedra a la població

Avatar photo

El Comú d’Escaldes-Engordany organitza el cicle Projecte Caldes – Immersions en la història  d’Escaldes-Engordany, que persegueix apropar la població a la història de tres ponts de pedra  d’Escaldes-Engordany: el pont de la Tosca, el pont d’Engordany i el pont dels Escalls. L’ús d’aquest pont, el protagonisme que van tenir abans de la construcció de la carretera i com es reconstruïen quan se’ls enduia un aiguat. 

El cicle començarà dilluns 27 de novembre amb la conferència ‘Els ponts de pedra d’Escaldes Engordany’. En aquesta es donaran a conèixer les dades històriques i els detalls de la construcció  del pont d’Engordany, de la Tosca i dels Escalls, així com d’alguns elements que els envolten i  contextualitzen: l’antic camí ral, del qual formaven part; el primer projecte de carretera; la fàbrica  de mantes instal·lada prop del pont de la Tosca; i els hotels que oferien aigües termals als primers  turistes. La conferència anirà a càrrec de l’historiador David Mas i tindrà lloc el 27 de novembre, a  les 18 hores, al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (CAEE). 

 

El segon acte se celebrarà el 9 de desembre i és un itinerari històric teatralitzat que porta per títol  ‘De pont a pont’. El projecte ‘De pont a pont’ és un dels components del Projecte Caldes que busca revitalitzar el centre històric de la parròquia d’Escaldes-Engordany. L’itinerari històric es vol  educatiu i s’ha pensat per donar a conèixer la història del tarannà de la població d’Escaldes Engordany durant els anys 30 del segle XX quan els ponts cauen en desús a causa de la construcció de la carretera. Una època de transformació radical en la història del país. L’itinerari teatralitzat  s’ha construït en tres temps. En un primer temps s’ha fet una recerca històrica que ha anat a càrrec  de David Mas. A partir d’aquest treball científic s’ha redactat un guió teatral, que ha anat a càrrec  d’Albert Roig i en un tercer moment s’ha realitzat la representació teatral del guió, que ha anat a  càrrec de Juanma Casero de L’Animal Escola de Teatre. Es faran dos passis (a les 11 hores i a les  12.30 hores). Cal reservar a través de l’adreça de correu electrònic [email protected]

El cicle es tancarà amb la conferència ‘Reportatges sobre l’Andorra dels anys 1930’. Per  contextualitzar històricament l’itinerari teatralitzat i permetre conèixer com eren les Valls 

 

d’Andorra i Escaldes-Engordany en els anys 1930 es projectaran i comentaran dos reportatges de  l’època: un d’espanyol, “La república más pequeña del mundo”, i un de francès, “Andorra 1936”.  Ambdós ens ofereixen imatges en moviment de com era el país en l’instant en què tot just s’iniciava  el procés de construcció de la carretera que obre Andorra al món. Els comentaris aniran a càrrec de  l’historiador David Mas. Tindrà lloc l’11 de desembre, a les 18 hores, al Centre d’Art d’Escaldes Engordany (CAEE). 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

9 + nine =

Notícia anterior

Encamp continua la Setmana Europea de Prevenció de Residus

Notícia següent

Mor un nen de 6 anys en caure accidentalment en una piscina

Notícies relacionades