La ministra de Cultura i Esports en funcions, Sílvia Riva, juntament amb l’Arquebisbe bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, ha participat aquest dilluns al migdia a la presentació dels treballs de recuperació i restauració de tres peces del Retaule major de l’església parroquial de Santa Eulàlia d’Encamp. La tasca sobre el Bé d’interès cultural, l’ha impulsat l’equip tècnic de conservació i restauració dels béns mobles del Departament de Patrimoni Cultural.
Concretament l’equip ha dut a terme la recuperació de tres peces que històricament formaven part del Retaule major d’època barroca de l’església. Es tracta de dos portes i un frontal d’altar que s’han restituït al seu lloc d’origen.
La intervenció s’ha impulsat després que l’església decidís canviar la posició del retaule i fent-ho baixar, perquè recuperi la seva funcionalitat i la unicitat originària. Aquesta opció, a més de recuperar les peces perquè tornin a estar al culte permet, dota de nou el retaule d’un basament.
Les portes de Sant Pere i Sant Pau i el frontal d’altar han estat restaurats al taller de l’Àrea de Patrimoni Cultural. Un cop finalitzada la restauració, s’ha procedit a restituir i integrar les peces al retaule barroc. La intervenció s’ha dut a terme amb l’assessorament del restaurador-conservador Eudald Guillamet.
Església de Santa Eulàlia d’Encamp
L’any 1926 es fa una gran reforma a l’església de Santa Eulàlia que li canvia la fisonomia. L’absis original es modifica per un de força més gran. Aquesta ampliació provoca que el retaule major de l’església, que data del 1701, quedi petit amb relació al nou espai. Per aquest motiu es creu que es va decidir substituir el basament del retaule barroc i incorporar altres peces, i així afavorir la seva integració en el nou absis.
Entre 1987 i 1989 es produeix la segona gran reforma a l’església, moment en què es va prendre la decisió d’eliminar totes les peces del retaule major afegides l’any 1926 i penjar el retaule barroc al mur dels peus de la nau.