Dijous, 5 de desembre de 2024
És notícia

Andorra celebrarà les Jornades Europees del Patrimoni a partir de dijous

Avatar photo

Sota el lema “Patrimoni viu”, les Jornades Europees del Patrimoni (JEP), que se celebren a Andorra del 14 al 29 de setembre, versen enguany al volant del patrimoni immaterial que han llegat les generacions passades a les presents i que segueix viu en la cultura del país. El concepte de patrimoni viu es refereix als sabers, les tècniques tradicionals, els oficis, les tradicions, etc., el coneixement dels quals ha arribat fins als nostres dies. Aquestes jornades internacionals impulsades pel Consell d’Europa i la Unió Europea esdevenen una activitat participativa en relació amb el patrimoni cultural.

El tret de sortida de les Jornades es donarà el dijous 14 de setembre quan, juntament amb la Secretaria d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, i mitjançant la plataforma Visc.ad, s’obrirà per segon any consecutiu una consulta ciutadana sobre diversos béns mobles que necessiten ser restaurats perquè els ciutadans puguin decidir i votar què restaurarem primer.

Les Jornades s’allargaran fins al diumenge 24. Durant aquests dies es podrà gaudir de tot un seguit d’activitats ben diverses al tomb del patrimoni viu del Principat: des de llegendes teatralitzades del país, a la Biblioteca Nacional; fins a un taller de cistelleria creativa per conèixer la tècnica del treball amb vímet a l’Hotel Rosaleda. És en aquest emplaçament on també es durà a terme el recull de la memòria oral de les persones que van viure l’època daurada de l’Hotel, a través de l’enregistrament d’entrevistes en vídeo el divendres 22 de setembre.

 

Altres propostes programades són les sortides guiades pels especialistes, per conèixer les tècniques tradicionals que s’han fet servir en la reconstrucció del campanar de Sant Vicenç d’Enclar, i a la intervenció de restauració que recentment s’ha fet a Sant Joan de Caselles. Així mateix, s’ha programat una ruta urbana per descobrir escenaris clau que van viure els refugiats de guerra que van passar pel país entre els anys 1936 i 1945, una memòria encara viva, i una excursió teatralitzada per la muntanya per conèixer els orris d’Encamp.

Finalment, en el programa també s’han inclòs dos concerts oferts per la Fundació ONCA, un dels quals serà amb repertori musical pirinenc i andorrà, recuperat pel músic David Font a partir d’una iniciativa de l’Arxiu d’Etnografia, i que farà un tast de què era la música a Andorra l’any 1925. El segon concert serà un duo de violoncels a l’església de Sant Joan de Caselles, just després de la visita guiada.

D’altra banda, i com cada any, els museus d’Andorra se sumen a les JEP i oferiran l’entrada gratuïta.

 

Les Jornades Europees del Patrimoni a Andorra

Les Jornades Europees del Patrimoni són jornades festives del patrimoni cultural que tenen com a finalitat apropar els béns culturals a la ciutadania i als visitants.

L’origen de les JEP es troba en la 2a Conferència europea de ministres responsables del patrimoni cultural, celebrada a Granada l’octubre del 1985. Van sorgir com a proposta del ministre de Cultura francès i es va iniciar així una celebració que el Consell d’Europa apadrinaria oficialment l’any 1991 i a la qual es va unir posteriorment, l’any 1999, la Unió Europea.

Actualment, 50 països europeus celebren aquestes jornades, que s’han convertit en un esdeveniment cultural de primer ordre en el continent. Durant aquests dies, milions d’europeus participen en les activitats que s’organitzen arreu i que els permeten descobrir el patrimoni cultural que els envolta, alhora que s’obren al públic espais que normalment tenen l’accés restringit.

Andorra va signar la Convenció Cultural Europea el 10 de novembre de 1994 i la va ratificar el 22 de gener de 1996. Des de l’aleshores, Andorra ha participat de manera ininterrompuda en les Jornades Europees del Patrimoni.

 

Programa d’activitats

Totes les activitats són gratuïtes i amb reserva prèvia al telèfon +376 844 141 o al correu electrònic [email protected], excepte que s’especifiqui d’una altra manera a l’activitat.

Dijous, 14 de setembre

Participa en la consulta popular per a la restauració de béns mobles, a través de la plataforma de participació ciutadana VISC.AD. Per segon any, obrim una consulta popular perquè coneguis algunes de les peces que formen part dels fons de Patrimoni Cultural i decideixis quina d’elles restaurarem de manera prioritària. Participa-hi!

Divendres, 15 de setembre

A les 18 hores. Descobreix algunes de les llegendes d’Andorra amb l’espectacle teatral ‘Les golfes de la padrina’, amb Olga Armengol i Mercè Canals, a la Biblioteca Nacional (Hotel Rosaleda).

Hi havia una vegada un llibre màgic amb uns personatges fantàstics… Vine a gaudir de dos
llegendes d’Andorra teatralitzades. T’hi esperem! Activitat adreçada al públic familiar.

 

Dissabte, 16 de setembre

A les 10 hores. Aprèn a crear una menjadora d’ocells feta de vímet al taller de cistelleria creativa impartit per la restauradora Íngrid Forell, a l’Hotel Rosaleda. S’oferirà tot el material necessari als participants. Cal venir amb roba adequada. Durada aproximada: 2 hores i mitja.

A les 20 hores. Vine a l’Era de Casa Rossell i redescobreix el cançoner popular amb el concert ‘Engrunes del meu patrimoni. Música popular d’Andorra del 1925’. Els músics David Font i Laura Garcia ens ofereixen un concert produït per la Fundació ONCA i basat en el treball de recuperació del cançoner popular, impulsat per l’Arxiu d’Etnografia.

Diumenge, 17 de setembre

A les 10 hores. Coneix de primera mà com s’ha reconstruït el campanar de Sant Vicenç d’Enclar. Com s’ha dut a terme el treball de reconstrucció del campanar de Sant Vicenç d’Enclar? Quins criteris arqueològics s’han seguit? Apunta’t a la visita guiada que oferiran els tècnics del Departament de Patrimoni Cultural i descobreix-ne les respostes! Cal dur calçat adequat i roba de muntanya.

Lloc de trobada: peu del camí de la Vall d’Enclar, al Carrer dels Barrers de Santa Coloma.
Durada aproximada: 2 hores i 45 minuts

A les 12 hores. Descobreix algunes de les llegendes d’Andorra amb l’espectacle teatral ‘Les golfes de la padrina’, amb Olga Armengol i Mercè Canals, a la Biblioteca Nacional (Hotel Rosaleda). Hi havia una vegada un llibre màgic amb uns personatges fantàstics… Vine a gaudir de dos llegendes d’Andorra teatralitzades. T’hi esperem! Activitat adreçada al públic familiar.

 

Dilluns, 18 de setembre

A les 8 hores. Adquireix els coneixements bàsics sobre la tècnica de la pedra seca al curs de Nivell I de la cinquena edició dels Cursos de pedra seca. Al Forn de Canillo.
Al llarg dels cinc dies del curs, els participants aprendran com es construeix i es fonamenta un mur de tanca amb aquesta tècnica i veuran quins passos cal seguir per pujar una paret i coronar-la amb diversos detalls constructius.

  • El curs de Nivell I de pedra seca tindrà lloc del 18 al 22 de setembre, de 8 a 15 h.
  • El curs de Nivell II de pedra seca (construcció de cabanes) tindrà lloc del 25 al 29 de setembre.

Les inscripcions estan obertes en tots dos casos fins al 13 de setembre, a través del Centre de Formació al Llarg de la Vida (+376 741 465 / [email protected]).
Els cursos són gratuïts.

A les 19 hores. Esbrina com va ser ‘La cacera de bruixes a Andorra (segles XV – XVII)’ en aquesta conferència a càrrec de l’historiador Pau Castell. A la Sala Sergi Mas de Sant Julià de Lòria. Organitza: Arxiu Nacional d’Andorra. La conferència s’emmarca en les 2es Jornades de Bruixeria a Andorra organitzades pel Comú de Sant Julià de Lòria (consulta’n el programa a: www.comusantjulia.ad).

Dimarts, 19 de setembre

A les 8 hores. Inici de la segona jornada del curs de Nivell I de la cinquena edició dels Cursos de pedra seca, al Forn de Canillo. Al llarg dels cinc dies del curs, els participants aprendran com es construeix i es fonamenta un mur de tanca amb aquesta tècnica i veuran quins passos cal seguir per pujar una paret i coronar-la amb diversos detalls constructius.

 

Dimecres, 20 de setembre

A les 8 hores. Inici de la tercera jornada del curs de Nivell I de la cinquena edició dels Cursos de pedra seca, al Forn de Canillo. Al llarg dels cinc dies del curs, els participants aprendran com es construeix i es fonamenta un mur de tanca amb aquesta tècnica i veuran quins passos cal seguir per pujar una paret i coronar-la amb diversos detalls constructius.

A les 18:30 hores. Coneix l’ús tradicional de les plantes amb la xerrada ‘Etnobotànica d’Andorra: remeis d’ús tradicional’, a càrrec de Canòlich Álvarez i Joan Vallès. A la Sala Sergi Mas de Sant Julià de Lòria. Canòlich Álvarez ha dut a terme la recerca per a la inclusió de l’etnobotànica andorrana a l’Inventari general del Patrimoni Cultural d’Andorra. L’activitat s’emmarca en les 2es Jornades de Bruixeria a Andorra organitzades pel Comú de Sant Julià de Lòria (consulta’n el programa a: www.comusantjulia.ad).

Dijous, 21 de setembre

A les 8 hores. Inici de la quarta jornada del curs de Nivell I de la cinquena edició dels Cursos de pedra seca, al Forn de Canillo. Al llarg dels cinc dies del curs, els participants aprendran com es construeix i es fonamenta un mur de tanca amb aquesta tècnica i veuran quins passos cal seguir per pujar una paret i coronar-la amb diversos detalls constructius.

A les 12 hores. Visita el curs de pedra al Forn de Canillo i aprèn en què consisteix aquesta tècnica tradicional reconeguda per la UNESCO. El mestre en pedra seca Roger Solé oferirà una visita guiada en el marc del curs de Nivell I de pedra seca. Solé explicarà en què consisteix aquesta tècnica constructiva tradicional i com els participants al curs l’han emprat per construir un mur de tanca.

Divendres, 22 de setembre

A les 8 hores. Inici de la cinquena i última jornada del curs de Nivell I de la cinquena edició dels Cursos de pedra seca, al Forn de Canillo. Al llarg dels cinc dies del curs, els participants aprendran com es construeix i es fonamenta un mur de tanca amb aquesta tècnica i veuran quins passos cal seguir per pujar una paret i coronar-la amb diversos detalls constructius.

A les 11 hores. Comparteix el teu testimoni sobre els anys daurats de l’Hotel Rosaleda. Al vestíbul de l’antic Hotel Rosaleda. Jornada de recull de la memòria oral de l’hotel. Si tens records d’aquella època que vulguis compartir, contacta amb nosaltres i farem el possible per entrevistar-te i enregistrar el teu testimoni. Ens interessa la teva experiència! Enregistrament de testimonis: d’11 a 13 h i de 16 a 18 h.

 

Dissabte, 23 de setembre

A les 10 hores. Ressegueix la ruta històrica ‘L’Andorra dels refugiats: un recorregut per les parròquies centrals dels anys 1936-1945’, a càrrec de l’historiador Pau Chica. Itinerari guiat per Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. Acompanya’ns en aquesta ruta urbana per conèixer l’Andorra que es van trobar els refugiats de la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial. Lloc de trobada: plaça del Consell General d’Andorra la Vella.
Durada prevista: 3 hores.

A les 18.30 hores. Vine a conèixer la intervenció de conservació i restauració duta a terme a l’església de Sant Joan de Caselles i gaudeix tot seguit d’un concert de l’ONCA. Visita guiada amb tècnics del Departament de Patrimoni Cultural i concert a càrrec del duo de violoncels format per Jordi Claret i Manuel Martínez del Fresno. El concert s’emmarca en el Cicle 30 Anys de Clàssica de la Fundació ONCA (consulta’n el programa a www.museus.ad i www.agenda.ad).

Diumenge, 24 de setembre

A les 9 hores. Vine a conèixer la transhumància a Andorra i la construcció en pedra seca en una excursió guiada als Orris d’Encamp. El recorregut és de 7 km i té un desnivell positiu de 350 m. Cal anar amb calçat de muntanya i dur roba d’abric, aigua, crema solar, la documentació personal, el telèfon carregat i la medicació necessària. Lloc de trobada: caseta de fusta de l’estació intermitja del Funicamp ( Cortals d’Encamp). Durada prevista: de 9 a 13.30 h.

 

Dilluns, 25 de setembre – Divendres, 29 de setembre

Aprèn a construir una cabana de pedra al curs de Nivell II de la cinquena edició dels Cursos de pedra seca. Al Forn de Canillo.

  • El curs de Nivell II de pedra seca (construcció de cabanes) tindrà lloc del 25 al 29 de setembre, de 8 a 15 h. Per poder-se inscriure al curs de Nivell II, cal haver superat abans el curs de Nivell I.

Les inscripcions estan obertes fins al 13 de setembre, a través del Centre de Formació al Llarg de la Vida (+376 741 465 / [email protected]). Els cursos de pedra seca són gratuïts.

A més, els Museus del Govern d’Andorra (Museu Nacional de l’Automòbil, Museu Casa d’Areny-Plandolit, Museu Postal, Casa Rull, Farga Rossell, Casa de la Vall, Espai Columba, exposició Il·lusionisme i Màgia a Cal Plandolit a l’Era del Raser d’Ordino) faran portes obertes els dies 16, 17, 23 i 24 de setembre. Més informació sobre els horaris a www.museus.ad. Així com altres espais patrimonials:

  • Museu Casa Cristo (Encamp): portes obertes els dissabtes 16 i 23 de setembre, de 16 a 18 h. Cal fer reserva prèvia al telèfon+376 833 551.
  • MW Museu de l’Electricitat (Encamp): entrada gratuïta els dies 16 i 17 de setembre (dissabte 16 de setembre, de 9.30 a 13.30 h i de 15 a 18.30 h, i diumenge 17 de setembre, de 10 a 14 h).
  • Camí hidroelèctric d’Engolasters: visita guiada gratuïta el dissabte 16 de setembre, a les 11 h. Cal fer reserva prèvia a [email protected] o al telèfon +376 739 111.
  • Museu Carmen Thyssen Andorra (Escaldes-Engordany): portes obertes el dissabte 16 de setembre, de les 10 h a les 19 h.
  • Bici Lab Andorra (Andorra la Vella): portes obertes els dies 16 i 17 de setembre, de 10 a 18 h.

 

Cicle 30 anys de Clàssica de la Fundació ONCA

El Cicle 30 Anys de Clàssica commemora el 30è aniversari de la Fundació ONCA i ofereix una programació que s’allargarà fins a l’octubre. Aquest mes de setembre, i coincidint amb les Jornades Europees del Patrimoni, podràs gaudir dels següents concerts gratuïts en monuments emblemàtics del nostre patrimoni:

Dissabte 23 de setembre.

  • Duo JONCA, Esteve Ticó i Paula Gonzàlez de Alaiza.
    A Sant Romà de les Bons, Encamp. A les 11.30 h visita a l’església i a les 12 h inici del concert.
  • Duo de violoncels, Jordi Claret i Manuel Martínez del Fresno. A l’església de Sant Joan de Caselles, Canillo. A les 18.30 h visita a l’església i a les 19 h inici del
    concert.

Diumenge 24 de setembre.

  • Duo de violí i viola, Sergi Claret i Laura Bosch. A Sant Martí de la Cortinada, Ordino. A les 18.30 h visita a l’església i a les 19 h inici del
    concert.

Reserves i informació: [email protected]. Tel.: +376 836 908 / +376 839 760 Consulta la programació completa a www.museus.ad i www.agenda.ad

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un agent de la Policia denuncia una dona que va fer-li un petó a la boca l’1-O

Notícia següent

El III Mercat Medieval de Castellvell del Camp torna els dies 29, 30 de setembre i 1 d’octubre carregat de novetats

Notícies relacionades