En marxa el primer projecte nacional de compensació de carboni

L'empresa de transport de viatgers Andbus aporta el primer projecte

La companyia de transport de viatgers Andbus ha promogut el primer projecte que s’integra al mercat nacional de compensació d’emissions de carboni que va crear Andorra fa un any.

El director de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, ha destacat en la roda de premsa de presentació del projecte que el mercat passa per un moment “dolç” gràcies a un increment de l’oferta i la demanda.

El mercat de crèdits de carboni permet, d’una banda, que empreses com Andbus ofereixin aquests crèdits per pagar projectes que apostin per la sostenibilitat i, de l’altre, que altres empreses, institucions o particulars puguin comprar-los per compensar les seves emissions.

Andbus ha aconseguit reduir un 12% la seva emissió de CO2 en dos anys i ara posa al mercat 134 crèdits de carboni a un preu de 40 euros el crèdit, corresponents a les 134 tones de CO2 que ha estalviat perquè altres empreses, institucions o particulars puguin adquirir-les.

A més a més, va ser la primera empresa de transport de viatgers del país neutra en carboni i, per aquest motiu, va dissenyar un pla de renovació de la flota i de redefinició de les seves rutes.

Va retirar de la circulació 19 vehicles contaminants i els va substituir per deu que ho són menys, alhora que destinava els més eficients a cobrir les rutes més llargues.

El conjunt d’accions li ha permès reduir un 12% les emissions de CO2, i han passat dels 483 grams per quilòmetre del 2019 als 420 del 2020, i ara han decidit fer un pas més i integrar-se al mercat nacional de compensació d’emissions.

El CEO d’Andbus, Daniel Vinseiro, ha admès que encara és un projecte “relativament modest” i “testimonial” perquè els 134 crèdits només podran suposar uns ingressos de 5.300 euros per a la companyia, una quantitat petita si es té en compte el preu dels vehicles.

Però des del seu punt de vista, el més important és que pot suposar un principi per fer altres coses amb l’objectiu d’arribar a la neutralitat carbònica.

De fet, segons han revelat en la roda de premsa, ja s’ha produït també la primera compra de crèdits de carboni, feta pel Govern andorrà per compensar les emissions que va suposar el viatge del vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, i tot el seu equip fins al Principat, que consisteix en l’adquisició de sis crèdits a raó de 40 euros cadascun.

Carles Miquel ha recordat que es pot accedir al mercat de crèdits de carboni a través de la plataforma creada pel Govern andorrà i que posa en contacte les empreses perquè després, entre companyies, validin la transacció.

Segons el director de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, tant al sector públic com al comercial els interessa oferir crèdits i la demanda ve d’entitats d’àmbits diferents com el turístic.