Els contraris al passaport Covid neguen que hi hagi alerta sanitària

acusen el Govern d’actuar amb una “por injustificada” i impulsat per un “estat d’alarma social”

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

D’acord amb la publicació del Diari d’Andorra, el recurs administratiu que va presentar la plataforma Andorra Actua en contra de l’ús del passaport Covid, que hi hagi una alerta sanitària provocada pel virus SARS-CoV-2 i acusen el Govern de promoure restriccions que atempten contra els drets fonamentals.

D’acord amb la seva argumentació, els poders públics estarien impulsats per un “estat d’alarma social”, que genera “desconcert” i “atenalla” l’executiu per aplicar de manera correcta la llei. Aquesta és la base del text que aquesta plataforma va entrar en forma de recurs el passat 22 de desembre i en el que demanen la supressió del Decret 406/2021 de mesures sanitàries i tots els seus derivats, incloses les possibles pròrrogues per l’evolució de la pandèmia. A més, també sol·liciten la suspensió del decret 406/221 mentre es resol per la seva possible afectació a perjudicis d’impossible o difícil reparació.

El recurs pretén anul·lar l’obligatorietat del passaport Covid per accdedir a l’interior d’establiments de restauració, oci i instal·lacions culturals i esportives. Consideren que aquesta norma “constitueix una discriminació a l’accés als béns i serveis per a tots aquells de nosaltres que no volem sotmetre’ns a una vacunació per a la Covid-19 o a una prova diagnòstica o de recuperació”. Així, tot i que en algunes ocasions membres d’aquest col·lectiu han negat que siguin antivacunes, es defineixen al llarg de tot el recurs com a “persones que hem considerat convenient no vacunar-nos” o “ciutadans que considerem prudent no vacunar-nos”.

A més de la suposada discriminació, diuen que el passaport Covid atempta contra els articles de la Constitució que fan referència a la llibertat de circulació i al dret de reunió perquè el fet de no poder accedir a un establiment els impedeix el seu “dret inalienable a entrar en contacte amb altres ciutadans de la nostra col·lectivitat”.

També critiquen l’exclusió del límit de sis persones en reunions de treball en relació amb les reunions institucionals, notarials, tribunals, centres sanitaris i de selecció de personal de l’administració per “crear de facto un grup de ciutadans privilegiats” i també están en contra dels cribratges infantils als menors de sis anys perquè, “no existeix una explicació mèdica objectiva que justifiqui aquest doble criteri”. En darrer terme, estan en contra que s’hagi d’informar sobre l’estat de salut per accedir a un establiment a persones fora de l’àmbit sanitari.

Ahir es va convocar la setena concentració d’aquesta plataforma, que va reunir una trentena de persones, moltes menys que en anteriors ocasions. La trobada va consistir en la lectura del manifest i del recurs, i en un berenar.

Segons dades de la Universitat d’Oxford, fins ahir s’han registrat 4.823.000 morts per Covid i 237.807.324 de contagis al món. Andorra ha registrat 139 morts i 21.730 contagis des de l’inici de la pandèmia.