Els certificats digitals COVID començaran a entregar-se dijous a Andorra

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat que els certificats digitals COVID començaran a dispensar-se a partir de demà dijous. Es tracta de tres tipus de certificat que, mitjançant una signatura digital, acrediten i donen fe que els seu portador ha rebut la pauta completa de la vacuna contra la COVID-19, que té un test PCR/TMA negatiu realitzat les darreres 72 hores o bé que han passat la malaltia fa menys de 6 mesos.

El Certificat Digital té l’objectiu de facilitar la circulació, lliure i segura, dins la Unió Europea i l’espai Schengen durant la pandèmia. Així, permet per exemple fer desplaçaments eximint als titulars d’algunes restriccions, com ara la quarantena. El document inclou dades d’identificació del ciutadà i la informació de la vacuna rebuda, el resultat del test o la data en què es va superar la malaltia.

També inclou, com ha exposat el ministre, “un codi QR que en facilita la lectura a qualsevol punt de control o duaner”. Aquest codi, que està xifrat amb una clau francesa gràcies a un acord signat amb el país veí, permet que el certificat andorrà estigui homologat i reconegut per la resta de membres de la UE.

Martínez Benazet també ha anunciat que el nou format de certificat es facilitarà a partir d’aquest dijous al centre de vacunació a les persones que rebin la segona dosi del vaccí. Els qui ja hagin rebut la pauta completa o vulguin un certificat de superació de la malaltia o de prova realitzada poden demanar-ho als Centres d’Atenció Primària o a les taules que l’oficina COVID habilitarà a la Plaça de Braus. El titular de la cartera ha demanat però “calma a l’hora de recollir els certificats per evitar cues i fer-ho de manera esglaonada, sol·licitant-los quan es necessiti el document”.