El preu de l’habitatge, el que més preocupa als andorrans, segons ARI

Avatar photo

El grup de sociologia d’AR+I presenta els resultats de l’Observatori del primer semestre d’aquest 2023

El coordinador de l’àrea de sociologia d’Andorra Recerca i Innovació, Joan Micó, ha presentat  aquest dijous són resultats de l’Observatori del primer semestre del 2023, que ha recollit  preguntes amb relació a diverses temàtiques com els principals aspectes a millorar d’Andorra,  la situació econòmica i privació, la salut i la conciliació de la vida laboral i familiar. S’han realitzat 754 enquestes a tota la població d’Andorra major de 18 anys. El treball de camp s’ha  dut a terme entre l’11 i el 19 d’abril del 2023. 

Entre els principals resultats destaca que el primer aspecte a millorar d’Andorra segueix essent  l’habitatge, perquè el 55% dels enquestats han posat de manifest aquesta problemàtica fent que  augmenti 8 punts més amb relació a l’enquesta del darrer semestre (47%). Si s’agrupen les tres  possibles respostes pel que fa als aspectes a millorar, el 67% ha esmentat el preu de l’habitatge, un 18% els salaris i un 17% el trànsit

Pel que fa a la situació econòmica, una mica més de la meitat de les persones enquestades  considera que la seva situació econòmica és bona o molt bona, mentre que un 39% al·lega que  és regular i gairebé un 10% que és dolenta o molt dolenta. D’entre les persones que manifesten  un empitjorament de la seva situació econòmica respecte a l’any passat, el principal motiu que  se n’extreu és per la pujada del preu de la vida en general. 

Relacionat amb la salut, es comprova com la gran majoria de les persones enquestades  considera que gaudeix d’un bon i d’un molt bon estat de salut. Si tenim en compte l’escala  d’ansietat i depressió de Goldberg trobem que, amb relació a aquesta primera, un 53% dels  enquestats diuen que en els darrers quinze dies han estat preocupats per alguna cosa, prop d’un  36% s’han sentit molt excitats, nerviosos o en tensió, un 31% han tingut dificultats per relaxar-se i un 22% s’han sentit molt irritables. Aquests percentatges han augmentat respecte a les  enquestes anteriors. D’altra banda, tenint en compte els ítems amb relació a la depressió, el 37,5% dels enquestats diuen que s’han sentit amb poca energia en els darrers quinze dies, un  17% han perdut interès per les coses, un 13% s’han sentit desesperançats i un 10% han perdut  la confiança en si mateixos.

Finalment, pel que fa a la conciliació de la vida laboral i familiar s’ha pogut confirmar el rol que  assumeixen les dones en els treballs de cures amb els fills. Cal destacar que entre els enquestats  un 24% afirma haver realitzat algun canvi en les seves condicions laborals per poder assumir  millor les responsabilitats en la cura dels fills i, en general, assumir la conciliació de la vida  laboral i familiar. 

“Hi ha una sensació que l’economia va millor, però perquè ha baixat el nombre de persones  que responen ‘regular’ quan els preguntes sobre la seva situació econòmica i potser també  perquè estem assumint situacions que anys enrere ens semblaven més estranyes, com per  exemple compartir pis amb certa edat. Estem buscant estratègies per poder sobreviure, i  aquestes passen per solucions que ara són més habituals que fa uns anys”, ha valorat Micó.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Inici de les demostracions i tallers de torn de ceràmica per promoure turísticament la Bisbal d’Empordà

Notícia següent

Un atracador mor en un tiroteig a Burgos

Notícies relacionades