Dijous, 3 d'abril de 2025
És notícia

El món rebutja els aranzels de Trump, que per a Andorra seran del 10%

Avatar photo
Donald Trump

Rebuig global als aranzels de Donald Trump. La Unió Europea ja ha advertit als Estats Units que està “preparada” per reaccionar als nous gravàmens, igual que han fet el Regne Unit, la Xina o Austràlia, així com països a títol individual, fins i tot aliats de Trump, com la Itàlia de Giorgia Meloni. Pel que fa a Andorra, haurà d’afrontar un aranzel del 10% per als productes que s’exportin als Estats Units, una mesura que també afecta altres petits estats europeus. En el cas de Liechtenstein, les importacions estaran gravades amb un 37%, mentre que el percentatge per a Mònaco i San Marino serà igual que el del Principat (10%).

A nivell global, el món avisa que aplicarà represàlies als aranzels, entre crides a evitar una guerra comercial que pot tenir conseqüències econòmiques “devastadores” per a tot el planeta, segons publica l‘ACN. En una compareixença, el primer ministre britànic, Keir Starmer, ha dit que defensarà “l’interès nacional”, mentre que Meloni ha advertit que una guerra comercial només pot “debilitar” Occident en favor d’altres actors mundials. “Clarament, hi haurà un impacte econòmic de les decisions que els EUA han pres, aquí i al món”, ha apuntat el primer ministre britànic, Starmer. En la mateixa línia, Von der Leyen ha parlat de conseqüències “devastadores”.

Starmer ha remarcat que aquest dijous suposa un punt d’inflexió en els preparatius que el Regne Unit està fent per reaccionar a la guerra comercial. “No hi ha cap opció fora de la taula”, ha indicat el laborista. Malgrat això, Starmer ha fet com Von der Leyen i també ha allargat la mà a Trump per negociar i evitar una escalada del conflicte comercial. “Mantenim la intenció d’aconseguir un acord”, ha dit. “Ningú guanya amb una guerra comercial”, ha apuntat.

Meloni ha admès en un missatge a Facebook que considera “equivocada” la decisió del president nord-americà d’imposar aranzels, i que la mesura “no afavoreix a ningú”. “Com sempre, actuarem en defensa dels interessos d’Itàlia i la seva economia, i també parlarem amb els altres socis europeus”, ha apuntat la líder d’extrema dreta.

Per la seva banda, el primer ministre d’Irlanda, Michéal Martin, ha descrit com a “profundament lamentable” la imposició d’aranzels d’un 20% a la Unió Europea. “Crem fermament que els aranzels no beneficien a ningú. La meva prioritat, i la del meu govern, és protegir els llocs de feina irlandesos i l’economia irlandesa”, ha dit en un missatge a ‘X’.

El primer ministre de Polònia i expresident del Consell Europeu, Donald Tusk, ha dit que ser aliats significaria aplicar “realment i de veritat aranzels recíprocs”, i ha demanat que es prenguin “decisions adequades”.

Un altre líder europeu que ha reaccionat als aranzels ha estat el primer ministre de Suècia, Ulf Kristersson, que ha defensat les bondats del lliure comerç tot recordant que “els americans poden escoltar música a través d’Spotify, i els suecs en els seus iPhones”, tot posant l’accent en dos dels productes més famosos d’ambdós països.

Per això ha lamentat el “camí que han encetat els EUA” tot buscant “limitar” el comerç amb barreres comercials. “No volem barreres ni una guerra comercial. Faria la nostra població més pobra i el món més perillós a llarg termini“, ha assegurat Kristersson. “Però Suècia està ben preparada” per fer-hi front, ha afegit. “Seguirem treballant amb la UE per revertir aquests esdeveniments. La meva esperança, i el nostre objectiu, és que aconseguim contenir els aranzels”, ha reblat.

Des de Suïssa, que no forma part de la Unió Europea, la presidenta Karin Keller-Sutter ha explicat que la seva prioritat serà l’interès econòmic del país. Suïssa, que patirà aranzels més alts que els de la UE, de fins al 31%, ha dit que dissenyarà les mesures a prendre “ràpidament”.

Reaccions arreu del món

Les crítiques a Trump no s’han centrat únicament a la Unió Europea. El primer ministre australià, Anthony Albanese, ha carregat contra la decisió dels EUA d’imposar al país un aranzel del 10%. “El president Trump menciona el que diu que són ‘aranzels recíprocs’. Un aranzel recíproc seria de zero, no del 10%”, ha criticat Albanese, que ha etzibat que els plans dels EUA “no tenen base lògica” i torpedinen l’aliança entre els dos països. “Això no és un acte propi d’un país amic”, ha dit l’australià.

La Xina ha afirmat que s’oposa frontalment als “aranzels recíprocs” per Trump, i ha avisat que adoptarà contramesures per “protegir” els seus interessos, segons ha indicat un portaveu del ministeri de Comerç xinès a l’agència estatal Xinhua. Trump ha anunciat aranzels a les importacions de la Xina del 34%, per sobre del 20% que, per exemple, pretén cobrar a la Unió Europea.

Segons el govern xinès, “no hi ha guanyadors en una guerra comercial” i “el proteccionisme no condueix enlloc”. Per això, la Xina insta els EUA a “cancel·lar immediatament” els seus aranzels unilaterals i resoldre les seves diferències amb els socis comercials a través del diàleg.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Sandra Guaita

Junts… Contra els llops?

Notícies relacionades