El Govern d’Andorra proposa un pacte d’Estat de Salut als grups parlamentaris

El Govern d’Andorra ha presentat aquest dilluns als grups parlamentaris una proposta de pacte d’Estat de Salut, durant una reunió a l’Edifici Administratiu de l’executiu.

L’objectiu és fer a mitjà i llarg termini “una sèrie d’accions per evolucionar i millorar el sistema sanitari del Principat”, informa el Govern en un comunicat.

Amb aquesta reunió es reprenen els treballs per aconseguir un acord polític transversal en salut iniciats abans de la pandèmia.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha defensat a la reunió “treballar, ara més que mai, de manera conjunta per afrontar els grans reptes actuals i futurs, i establir un sistema sanitari sostenible, que garanteixi una atenció de qualitat”.

Espot ha assistit a la trobada acompanyada del ministre de Salut, Joan Martínez; i, per part de la majoria, han participat els presidents dels grups de Demòcrates i Liberals, Carles Enseñat i Ferran Costa respectivament, a més del representant de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi.

Per part de l’oposició, han assistit el president del grup parlamentari de Socialdemòcrates, Pere López, i el president suplent del grup de Tercera Via, Joan Carles Camp.

PRINCIPALS COMPROMISOS

Els grans compromisos plantejats són l’enfortiment de la governança del sistema, l’adequació dels recursos humans i materials, i la millora d’un sistema d’atenció centrat en la persona.

La proposta recull “com la gestió de la pandèmia s’ha basat principalment en la difusió i el control de les mesures de protecció que cal seguir, la ràpida detecció del virus i l’aïllament dels positius i dels seus contactes, i l’adequació de l’assistència sanitària i la vacunació”.

També contempla la coordinació establerta amb els prestadors sanitaris, els col·legis professionals, les associacions, altres ministeris, els comuns –ajuntaments– i altres institucions.

L’Executiu considera que el text que s’ha compartit “fa palès com l’emergència sanitària ha de suposar una oportunitat de millorar el sistema sanitari del país”.

LA RESPOSTA DE L’OPOSICIÓ

Des del principal grup de l’oposició, el president del grup Socialdemòcrata, Pere López, ha anunciat que presentaran una contraproposta per un pacte “adequat”, segons explica el Partit Socialdemòcrata en un comunicat.

Els socialdemòcrates no estan d’acord amb el document presentat per l’Executiu perquè “hi ha molts punts que no formen part de la visió a llarg termini que ha de tenir un pacte d’Estat de Salut”.

El PS vol que es tracti l’ecofinançament, la sanitat gratuïta en certs casos, la regulació de l’activitat dels professionals sanitaris i una millora del sistema, amb “una sanitat més propera i una cartera de serveis més extensa”.

López s’ha compromès a presentar la contraproposta abans del 15 de desembre, quan està prevista una nova reunió per treballar el pacte d’Estat en Salut.

El grup de Tercera Via ha defensat una “posició de mà estesa per treballar en benefici del país”, segons exposa la formació en un altre comunicat.

“Hem anat a escoltar què ens proposaven. No podia ser d’una altra forma. La pandèmia ens ha ensenyat la importància de tenir un sistema sanitari fort”, ha dit el president suplent del grup, Joan Carles Camp.

“Després d’aquesta trobada, al si del grup parlamentari treballarem el text que ens ha fet arribar l’Executiu i, llavors, farem les nostres aportacions i comentaris”, ha afegit.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Banyoles aprova el pressupost per al 2022

Notícia següent

Perill molt alt d’inundacions a Catalunya

Notícies relacionades