El Govern actualitzarà el reglament del dipòsit legal d’aquelles creacions culturals, científiques o divulgatives amb un projecte de llei. L’actual dipòsit és del 1980 i amb la renovació es permetrà dipositar-hi nous formats, com per exemple fotografies, enregistraments videogràfics, produccions cinematogràfiques, televisives i radiofòniques, o documents electrònics en línia, a més de videojocs. També es contempla salvaguardar els continguts d’aquelles pàgines web que tinguin el domini andorrà o les que tinguin domini internacional, sempre que les publicacions facin referència al Principat. La legislació també facilitarà la vida econòmicament als creadors, artistes o editors, ja que aquests hauran d’entregar menys exemplars dels seus treballs. L’objectiu d’aquesta mesura és modernitzar la normativa i alhora conservar el material per preservar la memòria històrica del país.
“Era urgent que s’actualitzés aquesta norma”, ha afirmat la ministra de Cultura, Mònica Bonell. Amb l’aparició de nous formats tecnològics el text havia quedat antic i des del ministeri s’ha estat treballant a renovar-lo tot mirant els dipòsits legals d’altres països europeus, com el de França, Anglaterra o Espanya. El projecte de llei entrarà a tràmit en el Consell General i els grups parlamentaris podran presentar esmenes en el text. La llei fomenta un canvi en la responsabilitat, ja que aquesta responsabilitza als editors i productors de fer aquest dipòsit. En aquest sentit, els editors, productors i importadors estan obligats a dipositar materials en el projecte de llei, mentre que els impressors no ho hauran de fer, com establia l’antic text.
Entre els canvis més significatius destaca la incorporació en el dipòsit de material fotogràfic, enregistraments videogràfics, produccions cinematogràfiques, publicacions periòdiques com produccions televisives i radiofòniques o documents electrònics en línia, bases de dades i programes d’ordinador. “Necessitem adaptar la nova norma a l’evolució tecnològica i a l’aparició de nous formats i aquest projecte de llei ha de garantir també que conservem aquestes produccions”, ha declarat la directora del departament de Patrimoni Cultural, Isabel de la Parte.
La normativa també inclou els creadors de continguts, és a dir, els anomenats ‘youtubers’. Quan facin emissions en directe, el que es coneix com a ‘streamings’ no ho hauran de dipositar, però depenent del contingut que executin podria entrar dins de la mesura. “En cas de fer alguna producció hauríem de veure si es compleix la casuística que es preveu amb la nova legislació”, ha detallat la cap de la Biblioteca Nacional, Júlia Fernández. “Si fan alguna càpsula parlant d’un tema concret del país, potser caldrà preservar-lo”, ha especificat la titular de la carpeta de Cultura de l’executiu.
Una de les grans novetats són l’especificació de les publicacions en línia. Totes les pàgines web que continguin informació “patrimonial, bibliogràfica, sonora, visual, audiovisual o digital” serà susceptible de dipositar-se, ha mencionat Fernández. També es preservaran aquells portals web que siguin de nacionalitat andorrana, siguin persones físiques o jurídiques, com també totes les pàgines web que tinguin el domini andorrà (.ad). Al mateix temps, la normativa també implica als portals digitals amb un domini internacional que tractin temes del Principat o que la pàgina web hagi estat creada per un andorrà resident a un país tercer.
Amb el nou text els creadors hauran de presentar menys exemplars per les seves obres. “Els exemplars que se sol·liciten de la major part dels documents són menys dels que se sol·licitaven abans i això és un avantatge pels editors perquè no se’ls sotmet a una càrrega econòmica tan important com la que tenien fins ara”, ha indicat la cap de la Biblioteca Nacional. Per exemple, només s’haurà de presentar tres llibres o dues partitures musicals, en aquests casos.
La voluntat d’aquesta iniciativa és la de “preservar tota la memòria històrica, tot allò que està passant actualment, perquè d’aquí a trenta anys hagi quedat rastre de què s’ha fet el 2024 i aquesta llei garantirà el que es va fent el llarg del nostre país”, ha explicat Bonell. “Guardar o salvaguardar el coneixement permet generar més coneixement, és a dir, poder accedir en el nostre patrimoni bibliogràfic significa poder avançar en coneixement i també estimular la creativitat”, ha valorat de la Parte.
De cara el 2025 el Govern té la intenció de continuar actualitzant textos legislatius. En aquest sentit, Bonell ha detallat que hi ha la intenció de modernitzar la llei dels arxius o el projecte de llei de patrimoni.