Disminueixen els períodes de vigilància passiva dels contactes de positius

També disminueix el confinament domiciliari dels no immunitzats

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat que, tenint en compte el comportament de la variant Òmicron, s’ajusten els períodes de vigilància passiva en els contactes de positius del coronavirus SARS-CoV-2 i també disminueixen els períodes de confinament domiciliari dels no immunitzats.

D’aquesta manera, Martínez Benazet ha informat que, a partir del dilluns 24 de gener, les persones que siguin contacte d’un positiu, que no presentin símptomes i que estiguin immunitzades hauran de romandre en vigilància passiva durant 48 hores i, seguidament, realitzar-se una TRA. Si el resultat és positiu, la persona haurà de seguir el protocol específic per a casos positius. En canvi, amb un resultat negatiu, s’haurà de seguir vigilància passiva durant 7 dies des del darrer contacte.

En canvi, els contactes d’un positiu que no presentin símptomes, però que no estiguin immunitzats, hauran de mantenir un aïllament de 48 hores i realitzar-se una TMA. Si el resultat és positiu, la persona haurà de seguir el protocol específic en aquests casos. Amb un resultat negatiu, s’haurà de mantenir aïllament i realitzar-se una TRA al quart dia: si la prova és positiva la persona haurà de seguir el protocol pels casos positius, mentre que amb un resultat negatiu la persona podrà deixar l’aïllament i haurà de seguir 3 dies de vigilància passiva.

A més, tenint en compte les característiques i efectes de la nova variant, el ministre de Salut ha recordat que les persones que siguin contacte d’un positiu i que presentin símptomes hauran de fer aïllament i una TRA. En cas de donar positiu, hauran de seguir el protocol pels casos positius mencionat. Si, per contra, el resultat del test d’antígens és negatiu, la persona haurà de fer-se immediatament una TMA: si s’està immunitzat s’haurà de fer vigilància passiva durant 7 dies des del darrer contacte; i si no s’està immunitzat s’haurà de fer un aïllament de 4 dies des del darrer contacte i, en acabar, s’haurà de fer una TRA. En cas de donar positiu, s’haurà de seguir el protocol per casos positius; mentre que si dona negatiu la persona haurà de mantenir 3 dies de vigilància passiva.

D’altra banda, Joan Martínez Benazet ha posat en relleu que s’està recuperant “amb rapidesa” el ritme de resposta de comunicació dels resultats de les proves diagnòstiques després del retard generat per l’avaria d’una de les màquines TMA. El ministre ha avançat que la previsió és que durant el cap de setmana es pugui normalitzar la situació.

Actualització sanitària de la COVID-19

Martínez Benazet ha informat de l’evolució de la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2 a Andorra. La xifra total de casos des de l’inici de la pandèmia és de 33.025 i es registren un total de 27.872 altes. El total de defuncions fins a la data és de 144. Actualment hi ha 5.009 casos actius, dels quals 3 estan ingressats a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i 5 a l’UCI, tots ells amb ventilació mecànica.

Sobre el procés de vacunació, el ministre ha posat en relleu que ja s’han administrat 151.860 vacunes (57.749 primeres dosis, 56.954 segones i 37.157 terceres). Pel que fa a la població escolar, es registren 39 aules en vigilància passiva i 214 en vigilància activa –185 parcial i 29 total–.