Detectats 117 nous casos de violència de gènere des del gener fins a l’octubre

Les previsions són tancar l'any amb xifres similars al 2020, quan es van atendre 176 dones

Woman Hand Holding Purple Ribbon, Domestic Violence Awareness Month (October) concept with deep purple awareness ribbon.

Amb motiu de la commemoració del 25-N, la ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, i la cap de l’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, han actualitzat l’estadística del servei especialitzat que des de l’any 2006 atén les víctimes de violència masclista. Aquest any les professionals de l’àrea han atès fins a l’octubre 289 dones, de les quals 117 acudien per primer cop aquest 2021 a demanar ajut. Una xifra (la de casos nous) que Porras augura que tancarà l’any amb números similars als de l’any passat, quan es van tractar 176 casos nous. Una majoria de dones acudeixen al servei per pròpia iniciativa però la responsable de Polítiques d’Igualtat va destacar que han augmentat les derivacions per part de la policia i el SAAS, un fet que s’atribueix a la millora dels canals de cooperació. Totes les dones que s’atenen són víctimes de violència psicòlogica i Porras va posar l’accent en les que denuncien violència sexual perquè es considera una xifra (han estat 58) que pot ser irreal perquè “a les dones els costa molt identificar la violència sexual” i perquè també s’ha de combatre el pudor a denunciar-ho.

Precisament una de les accions de sensibilització que s’impulsen aquest any són uns vídeos que volen conscienciar sobre la violència sexual i combatre la normalització d’algunes situacions que són també aquest tipus de violència. A més, s’engega una campanya per difondre el senyal d’auxili amb la mà que s’ha universalitzat com a símbol per demanar ajut i que ja ha servit per ajudar algunes dones víctimes de violència.