La Ciutat d'Andorra

Demòcrates consolida la seva força territorial

La lluita a les llistes territorials es preveia oberta. De fet, més enllà de Canillo i la Massana, el resultat a la resta de parròquies era incert i estava cridat a ser el trampolí d’Espot a l’absoluta o ser la seva tomba política. Al final, l’escrutini es va decantar per la primera. Amb la victòria en sis de les set parròquies, Demòcrates dona per bons els pactes preelectorals i mostra la seva força a les portes de les eleccions comunals.

Els triomfs més dolços són els d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. Ambdues parròquies van caure en mans d’Acord el 2019 i, per aquesta ocasió, els taronges incorporaven nous aliats a l’equació perquè no se’ls tornés a escapar. A la capital, Liberals se sumava a la tirada de Conxita Marsol per fer front a l’aliança socialdemòcrata. No era gens fàcil, donat que la suma d’Acord i SDP el 2019 s’enfilava per sobre del 50%. La candidatura de Marsol va retrocedir en percentatge de vot (32,77%), però els progressistes es van enfonsar (29,56%) per culpa de la irrupció de Concòrdia, que va assolir el 23,3%. El resultat de Demòcrates, molt inferior al de les comunals de fa quatre anys, va ser suficient gràcies al mal paper de PS SDP+, a qui va superar en 163 vots.

A Escaldes-Engordany les coses van anar diferent, ja que l’alternativa la va passar a liderar Concòrdia. Va haver-hi un moment de la nit en què semblava que el suport de Rosa Gili catapultaria Concòrdia fins a la victòria parroquial, però la cosa es va quedar en un miratge. Al final de la nit, Demòcrates i Acció van assolir el 40% dels sufragis i 242 vots més que ells. Unes xifres impressionants si es tenen en compte els ajustats comicis de 2019. La suma d’Acció no va aportar una gran massa de votants i va servir perquè DA mantingués el nombre de vots assolits a la nacional.

A Ordino la coalició de PS i Per Ordino plantejava tot un repte per a Demòcrates, que s’unien a Liberals. L’oposició va voler polaritzar la votació amb la qüestió de Grifols i, en certa manera, els va condemnar. Els partits antiGrifols van arribar al 58%, però la seva dispersió en dues llistes electorals va permetre que DA es fes amb els dos consellers generals. Un 43,4% dels sufragis i 57 vots més, una distància mínima.

On el PS ja no tenia cap mena d’excusa era a Encamp. Allí no valia assenyalar terceres i quartes llistes que et restaven vots. A més, s’aliava amb Agrupament Encampadà, una unió que a les comunals del 2019 hagués tret més del 50%. En aquesta parròquia és on es va observar de forma clara el poc desgast que havia patit DA cap al PS i la incapacitat dels socialdemòcrates d’articular una alternativa als d’Espot.

A la Massana, l’aliança amb Ciutadans Compromesos va ser imparable davant d’una oposició que anava partida en dues llistes en igualtat de forces. Pel que fa a Canillo, els vots de la seva llista es van imposar amb solvència als vots en blanc i nuls.

Finalment, l’única parròquia que no van poder aconseguir va ser Sant Julià de Lòria. S’haurà de veure en una anàlisi postelectoral cap a on han anat concretament els anteriors vots d’Unió Laurediana. DA i Liberals es van quedar en un percentatge similar al dels taronges el 2019 i Concòrdia va fer valer la seva implementació territorial amb la suma de Desperta Laurèdia i van arrasar. Tot i això, els resultats són en clau estrictament parroquial, ja que en els vots lauredians a la llista nacional DA es va imposar per la mínima a Concòrdia. Guanyant així a tots els territoris en la llista nacional.

A l’horitzó, hi ha les eleccions comunals. En aquells comicis s’haurà de veure com afecta l’entrada de Concòrdia al taulell polític i si els taronges són capaços de tornar a guanyar Escaldes-Engordany, ara en mans d’una aliada de Cerni Escalé. DA ha arrasat davant d’un PS afeblit i enfonsat, però una Concòrdia articulada podria evitar que les comunals fossin un passeig pels demòcrates.

Diferències entre el primer partit i el segon a les llistes territorials

Encamp: UP + DA + Independents (53,07%) guanya a PS + Agrupament Encampadà (46,93%) per 151 vots.

Ordino: ACO + DA + L’A (43,4%) guanya a PS + X Ordino (39,17%) per 57 vots.

La Massana: CC + DA (47,73%) guanya a PS SDP + (27,55%) per 429 vots.

Andorra la Vella: DA + L’A (32,77%) guanya a PS SDP+ (29,56%) per 163 vots.

Sant Julià de Lòria: Concòrdia + Desperta Laurèdia (40,06%) guanya a DA + L’A + Independents (26,83%) per 373 vots.

Escaldes-Engordany: DA +Acció + Independents (40,42%) guanya a Concòrdia (33,69%) per 242 vots.

Adrià Miró

Graduat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i màster de Comunicació Política i Social per la Universitat Ramon Llull. Cap de redacció i responsable de continguts polítics.

Missatges recents

L’Escola de la Natura fa una activitat sobre la contaminació acústica i atmosfèrica a Parets

L'Escola de la Natura presentarà el pròxim dimarts, 21 de maig, una activitat amb la…

2 minuts fa

Poveda: “Volem una Europa més forta, unida, justa i de progrés”

  El primer secretari del PSC del Baix Llobregat i senador, Antoni Poveda, ha afirmat aquest…

11 minuts fa

Un accident provoca retencions quilomètriques a l’AP-7

Un accident a l’autopista AP-7 complica la circulació per aquesta via aquest divendres a la tarda.…

25 minuts fa

Noemi Roeda, Mali Vilanova, B:K i Laia Guerrero, guanyadors de la 8a edició del Talentejant

La 8a edició del Talentejant ha posat el punt final aquest divendres després d'anunciar als…

40 minuts fa

Les activitats del Fes-te l’estiu a Granollers reben 872 sol·licituds

Les sol·licituds al programa Fes-te l’estiu 2024 ha crescut lleugerament aquesta edició amb 872 preinscripcions…

51 minuts fa

Badalona commemora el Dia Internacional contra la LGTBIQ+fòbia

Avui divendres, 17 de maig, Badalona commemora el Dia Internacional contra la LGTBI+fòbia amb l’objectiu…

57 minuts fa

Esta web utiliza cookies.