DA vol protegir el 30% del territori amb una xarxa de parcs naturals

Espot assegura també que la Llei de sostenibilitat representa un canvi de paradigma del creixement urbanístic del país

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La sostenibilitat ha estat el tema escollit, en aquest darrer dia de campanya per a les Eleccions Generals del 2 d’abril, per la candidatura de Demòcrates + Ciutadans Compromesos + Acció Comunal d’Ordino + Units per al Progrés + Independents. Una temàtica de “gran importància per a nosaltres”, tant des del vessant del creixement sostenible com del de la sostenibilitat mediambiental, ha defensat des de la parròquia d’Ordino el cap de llista, Xavier Espot. Entre algunes de les mesures que demostren aquest compromís, ha anunciat el desplegament d’una xarxa de parcs naturals per protegir el 30% del territori “del creixement urbanístic”, i un nou marc legislatiu de l’aigua per assegurar-ne una gestió “integrada i sostenible”, davant l’escenari incert de futur pels efectes del canvi climàtic.

Juntament amb aquestes mesures, Espot ha recordat que aquesta tardor “vam iniciar el nostre full de ruta” amb l’aprovació de la Llei de sostenibilitat. Aquesta va establir “un nou paradigma del creixement urbanístic del país”, a través de l’elaboració d’estudis de capacitat de càrrega urbanística per parròquia, tenint en compte factors com els recursos hidràulics, la xarxa viària, els residus o la capacitat de subministrar energia. Espot ha garantit que a la propera legislatura s’implementaran aquests plans.

També en aquest compromís de preservar un creixement harmònic, el cap de llista Demòcrata ha esmentat l’establiment d’una proporció màxima, per parròquia i zones, d’habitatges d’ús turístic i de segones residències, per garantir zones “lliures d’especulació i destinades a gent que viu permanentment al nostre país”.

Però no són les úniques accions del programa Demòcrata en clau de sostenibilitat. Es donarà continuïtat al projecte perquè Andorra esdevingui el primer país del món Reserva de la Biosfera, es treballarà amb els comuns per millorar la gestió dels boscos, preservar la seva biodiversitat i evitar el risc d’incendis, i se seguirà apostant per la producció pròpia d’energia neta, a través del desplegament del Pla d’infraestructures energètiques. Dins d’aquest, el principal projecte és el parc eòlic del Maià, que ha d’anar acompanyat de l’increment de parcs fotovoltaics i l’augment de l’energia hidroelèctrica a través de la col·laboració publicoprivada.