Demòcrates mostra el suport al sector comercial del país

Espot anuncia un Pla d'acompanyament als comerciants i defensa que cal apostar per l'experiència de compra, l'assessorament i activitats paral·leles

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

El candidat de la llista nacional de Demòcrates + Ciutadans Compromesos + Acció  Comunal d’Ordino + Units per al Progrés d’Encamp + Independents ha reiterat aquest  dilluns al matí, al bell mig de Vivand, el suport al sector comercial del país. “Un sector  que continua sent el que aporta més treballadors i recursos a les arques de l’Estat” i  que “mereix i ha de continuar mereixent una atenció especial“, ha manifestat. Així s’ha  fet aquesta legislatura (amb l’acompanyament durant la pandèmia via ERTOS i crèdits  tous, entre altres) i així se seguirà fent la propera, si la ciutadania fa confiança a la llista  Demòcrata el 2 d’abril. Primer de tot, i per reforçar l’acompanyament i també l’atenció  prioritària al sector, els departaments de Turisme i de Comerç s’unificaran sota el  paraigua del nou Ministeri de Turisme i de Comerç.  

“Són dues temàtiques intrínsecament relacionades, motiu pel qual per a nosaltres és  important fusionar les competències en un mateix ministeri”, ha defensat Espot, també  en el sentit de “donar al comerç la importància estratègica” que mereix i per donar  resposta a la reivindicació de les entitats i associacions del sector. A partir d’aquí, el cap de la llista Demòcrata ha garantit que “s’intensificaran les accions” per millorar la  qualitat de l’oferta del sector, per exemple amb el desplegament del Pla estratègic del  comerç, l’increment de campanyes publicitàries internes i externes, la celebració  d’activitats complementàries que animin a la gent a venir i comprar, la creació del  segell de qualitat Andorra Selected i un nou Pla de suport i acompanyament al comerç  al detall, amb la col·laboració de la Cambra de Comerç.  

Espot ha reconegut que el sector viu un període “de reptes importants pels nous hàbits  de consum” de la població, per això és important apostar molt incisivament per  “l‘experiència de compra“, perquè anar de botiges a Andorra sigui “molt més que  comprar un producte” i vagi acompanyat d’assessorament al client, d’activitats  complementàries, uns comerços atractius i personal qualificat. 

Andorra la Vella: Museu Nacional i nou espai públic 

El futur Museu Nacional s’ubicarà als terrenys, propietat del Comú, de l’antiga plaça de  braus d’Andorra la Vella. Així ho ha anunciat la cap de la llista de Demòcrates +  Liberals d’Andorra la Vella, Conxita Marsol. Però serà molt més que un museu, serà un  “espai sostenible, amb molta vida, envoltat de places i espais públics“, també amb un  espai per als creadors i associacions culturals del país, ha detallat Marsol. A més,  gràcies als projectes que desplegarà paral·lelament el Comú, la futura zona connectarà  amb uns ascensors fins a la plaça del Poble, el que aportarà un “canvi important” en  una de les principals entrades de la parròquia. Marsol, acompanyada de la candidata  suplent Sílvia Riva, ha assegurat que l’espai també té possibilitats d’albergar un  aparcament i que, pel que fa al contingut del Museu Nacional, “explicarà la nostra  història d’una manera fàcil i atractiva”, fent ús de les noves tecnologies

Encamp: Pla de rehabilitació de les Bons 

Demòcrates + UpD han anunciat un nou Pla de rehabilitació per al nucli històric de les  Bons. Així ho ha explicat la candidata de la llista Esther París, precisament des dels  carrers empedrats de les Bons. Servirà “per fomentar i ajudar a la rehabilitació, però  sempre conservant l’estil arquitectònic existent”, ha refermat. París ha recordat que  “l’actual pla es va fer fa més de 20 anys i que limita en excés”. L’actual normativa  inclosa en Pla d’urbanisme de la parròquia “s’hauria d’adaptar a les noves necessitats i 

nous materials per afavorir la rehabilitació, especialment en matèria d’eficiència  energètica“. En aquest sentit, París ha refermat que “les polítiques públiques han  d’impulsar que no es perdi el patrimoni cultural que tenim”. 

Ordino: Eixample i millores a la CG3 

Des de la rotonda de les Salines, un dels punts de la Carretera General 3 que encara no  s’ha rehabilitat, la llista de Demòcrates + ACO + Liberals s’ha compromès a iniciar les  obres d’eixample i millora dels dos trams que queden pendents, precisament el de les  Salines i també el del poble de Llorts. La candidata Sandra Codina també s’ha  compromès a continuar intervenint en els trams malmesos de la carretera del Coll  d’Ordino i prosseguir amb l’embelliment de la resta de xarxa de la parròquia, a través  de la “substitució de les proteccions de ferro per les proteccions de fusta, molt més  integrades al nostre entorn”. 

La Massana: Voravia de la Massana a Arinsal 

David Montané, número 2 de la llista de Ciutadans Compromesos + Demòcrates de la  Massana, ha explicat el projecte per unir la Massana amb Arinsal amb una voravia,  perquè els ciutadans s’hi puguin desplaçar a peu i fomentar així “la mobilitat  sostenible“. Montané ha detallat que aquest projecte neix com a proposta guanyadora  dels pressupostos participatius del Govern i que veurà la llum la pròxima legislatura.  També s’ha compromès amb l’ampliació de la freqüència de busos fins a Arinsal, ja que  en hores punta la línia va molt congestionada d’usuaris. 

Sant Julià de Lòria: Una residència universitària 

Convertir Sant Julià en epicentre universitari és un compromís de la llista laurediana  de Demòcrates + Liberals, però aquesta no quedarà completa si, a banda d’ampliar la  Universitat d’Andorra amb l’edifici de l’antiga Fàbrica Reig i d’incrementar els centres  formatius a la parròquia, “no podem allotjar els nostres estudiants o persones que  vinguin d’arreu d’Europa”. Per aquest motiu, la candidata Helena Mas ha anunciat el  projecte de construir una residència universitària, amb la col·laboració del Comú, i ho  ha defensat a través de la rehabilitació d’un edifici en desús. Mas ha avançat que  s’estudien diverses alternatives d’edificis ara tancats que podrien encabir la futura  residència. 

Escaldes-Engordany: Foment dels productes de proximitat 

Finalment, la candidatura de Demòcrates + Acció d’Escaldes-Engordany ha convocat  els mitjans al pont d’Engordany, per explicar les propostes relacionades amb el sector  agrícola i ramader, “un eix vertebrador del nostre país”, ha destacat el número 2 de la  llista, Marc Magallón. El candidat s’ha volgut centrar especialment en la promoció dels  productes artesans d’Andorra, que cal seguir potenciant com a producte de proximitat i de qualitat, sostenibles, del qual se’n beneficia la gastronomia del país i que també és  un atractiu per als turistes que ens visiten.