David Forné participa en el Congrés mundial de la carretera

S’ha acordat que Andorra aculli l’any vinent la reunió del consell de l’Associació mundial de la carretera

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, ha  participat al Congrés mundial de la carretera (PIARC) que se celebra cada quatre anys i que aquesta setmana acull la ciutat de Praga (República Txeca). La trobada internacional té per objectiu generar sinergies donant la possibilitat d’interactuar amb experts i professionals de la carretera de tot el món, i serveix per fer un balanç dels més de 50 informes i productes tècnics elaborats pels Comitès de PIARC durant el cicle 2020-2023. Les temàtiques d’enguany versen al tomb de la seguretat vial i la mobilitat sostenible.  

Precisament amb relació a aquestes temàtiques, i com a reconeixement internacional  de la tasca que està duent a terme el Principat, durant el congrés s’ha acordat que Andorra aculli l’any vinent la reunió del consell de l’Associació mundial de la carretera, que aplegarà els directors de carreteres d’arreu del món. Aquest òrgan, eminentment tècnic, es reuneix un cop a l’any per avançar la temàtica que es tracta cada 4 anys en la celebració del congrés. Aquesta trobada aplega habitualment entre 200 i 300 participants.  

De forma paral·lela, Forné ha pres part de la sessió ministerial que ha tractat la mobilitat sostenible, i en concret, la mobilitat en bicicleta. En la seva ponència ha explicat les casuístiques concretes que viu Andorra en l’àmbit de mobilitat així com les característiques orogràfiques. Així, ha destacat l’aposta concreta que ha dut a terme el Govern perquè el transport públic del país sigui gratuït, una mesura que ha  permès incrementar prop d’un 70% l’ús del bus nacional. El servei que també ha vist augmentat el seu ús és el de bicicleta elèctrica, una alternativa sostenible  també totalment gratuïta. El secretari d’Estat ha subratllat, a més, que el Govern  treballa per estudiar alternatives de transport públic segregat.  

David Forné ha explicat que aquestes mesures que pretenen potenciar la mobilitat  sostenible al país tenen també com a objectiu seguir avançant en els objectius internacionals que ha contret Andorra per lluitar contra el canvi climàtic i la reducció de les emissions de CO2.  

Trobada amb Espanya  

Durant l’estada al congrés, el secretari d’Estat ha mantingut una reunió amb la  ministra espanyola de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana en funcions, Raquel Sánchez, amb qui ha pogut intercanviar temes d’interès mutu en relació a la  cooperació entre territoris per millorar les connexions. Així mateix, Forné també  s’ha trobat amb el ministre de transports de la República de Txeca, Martin Kupka, i amb el ministre de Territori, Medi Ambient, Agricultura i Protecció Civil, Stefano  Canti.