El Departament de Patrimoni Cultural ha anunciat a la xarxa social d’Instagram les cinc fotografies guanyadores de la tercera edició del concurs ‘L’art de la pedra seca’, que enguany ha comptat amb la participació de 138 imatges fotografiades per 27 usuaris.
Un jurat, format per Josep Maria Ubach, fotògraf i gestor cultural; Lluís Viu, arquitecte i col·laborador en diversos projectes de la pedra seca; i Maria Reig, propietària de l’Espai sòcio-cultural Cal Pal i impulsora del programa Primera pedra, han seleccionat cinc fotografies entre les 138 imatges que han participat en el concurs.
Les cinc fotografies finalistes han estat seleccionades segons criteris com la capacitat que tenien les imatges d’evocar els valors del patrimoni en pedra seca, la qualitat tècnica, l’originalitat i la creativitat.
Els premiats han estat:
Lionel Gilot, que s’ha endut el primer premi, dotat amb 500 euros per la seva fotografia ‘Petit ocell de les pedres d’altura’.
Maria Núria Moreno Cendrós, que s’ha adjudicat el segon premi, dotat amb 300 euros amb ‘De vegades sol, de vegades acompanyat’.
Gemma Riba Casal, que ha guanyat el tercer premi, dotat amb 200 euros amb la fotografia titulada ‘Cussol gelat’.
I Taylor Nichole Libbert i Josep Maria Baster Roviralta que han guanyat el quart i cinquè premis respectivament i s’enduen un lot de llibres.
Amb aquest anunci es tanca la participació d’Andorra a la Setmana de la Pedra Seca 2022, duta a terme del 25 de novembre al 4 de desembre. Una setmana que ha comptat amb un seguit d’activitats organitzades pel Departament de Patrimoni Cultural i l’Espai sòcio-cultural Cal Pal, amb l’objectiu de difondre i posar en valor la pedra seca com a patrimoni, com a ofici i com a tècnica constructiva.
Balanç de la Setmana de la pedra seca 2022
La Setmana de la Pedra Seca neix l’any 2020 impulsada per ADRINOC, una associació catalana per al desenvolupament rural integral, amb l’objectiu de reivindicar el patrimoni de la pedra seca, el seu ofici i la seva tècnica constructiva.
Enguany s’ha celebrat la tercera edició d’aquest esdeveniment patrimonial i cultural. Durant la Setmana de la pedra seca, a l’espai sociocultural Cal Pal de la Cortinada es va poder gaudir de l’exposició ‘La soledat del cussol’ de Núria Moreno Cendrós, una exposició fotogràfica de cussols i fites que podem trobar a la zona del pic de Cataperdís, a la parròquia d’Ordino.
Així mateix, es va celebrar la presentació del llibre Parets de pedra seca. Manual per a la construcció i la reparació, una traducció del llibre editat per la Fondation Actions en Faveur de l’Environnement, coeditada al català per la Fundació el Solà de la Fatarella i Editorial Andorra.
La presentació, que anava a càrrec de Lluís Viu, Xavier Llovera i Cèlia Mallafré, va comptar amb l’assistència d’una trentena de persones, les quals van poder gaudir també de l’estrena de l’audiovisual ‘La tècnica de la pedra seca. Art, paisatge i sostenibilitat’, que inclou un recull de les formacions fetes des del 2019 fins al 2022.
Finalment, també es va dur a terme una caminada guiada pels cortals de Feritxet, que, malgrat la neu, va permetre als visitants conèixer i gaudir de les parets de pedra seca restaurades durant el curs de voluntaris del passat mes d’octubre.
El Departament de Patrimoni Cultural i l’Espai sòcio-cultural Cal Pal valoren molt positivament l’àmplia participació en els diferents actes. Un any més, la Setmana de la Pedra Seca ha servit per donar visibilitat al patrimoni en pedra seca i prendre consciència de la importància de conèixer i salvaguardar l’art de construir amb aquesta tècnica ancestral.