El concurs fotogràfic ‘L’art de la pedra seca a Andorra’ ja té guanyadors

Enguany, el concurs ha comptat amb la participació de 138 imatges fotografiades per 27 usuaris

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

El Departament de Patrimoni Cultural ha anunciat a la xarxa social d’Instagram les  cinc fotografies guanyadores de la tercera edició del concurs ‘L’art de la pedra seca’, que enguany ha comptat amb la participació de 138 imatges fotografiades per 27 usuaris.

 

Un jurat, format per Josep Maria Ubach, fotògraf i gestor cultural; Lluís Viu,  arquitecte i col·laborador en diversos projectes de la pedra seca; i Maria Reig, propietària de l’Espai sòcio-cultural Cal Pal i impulsora del programa Primera pedra,  han seleccionat cinc fotografies entre les 138 imatges que han participat en el concurs.

 

 

Les cinc fotografies finalistes han estat seleccionades segons criteris com la capacitat  que tenien les imatges d’evocar els valors del patrimoni en pedra seca, la qualitat  tècnica, l’originalitat i la creativitat.

 

Els premiats han estat:

Lionel Gilot, que s’ha endut el primer premi, dotat amb 500  euros per la seva fotografia ‘Petit ocell de les pedres d’altura’.

 

Maria Núria Moreno  Cendrós, que s’ha adjudicat el segon premi, dotat amb 300 euros amb ‘De vegades  sol, de vegades acompanyat’.

 

Gemma Riba Casal, que ha guanyat el tercer premi,  dotat amb 200 euros amb la fotografia titulada ‘Cussol gelat’.

I Taylor Nichole  Libbert i Josep Maria Baster Roviralta que han guanyat el quart i cinquè premis  respectivament i s’enduen un lot de llibres.

 

Amb aquest anunci es tanca la participació d’Andorra a la Setmana de la Pedra  Seca 2022, duta a terme del 25 de novembre al 4 de desembre. Una setmana que  ha comptat amb un seguit d’activitats organitzades pel Departament de Patrimoni Cultural i l’Espai sòcio-cultural Cal Pal, amb l’objectiu de difondre i posar en valor la  pedra seca com a patrimoni, com a ofici i com a tècnica constructiva.

 

Balanç de la Setmana de la pedra seca 2022

La Setmana de la Pedra Seca neix l’any 2020 impulsada per ADRINOC, una  associació catalana per al desenvolupament rural integral, amb l’objectiu de  reivindicar el patrimoni de la pedra seca, el seu ofici i la seva tècnica constructiva.

 

Enguany s’ha celebrat la tercera edició d’aquest esdeveniment patrimonial i  cultural. Durant la Setmana de la pedra seca, a l’espai sociocultural Cal Pal de la  Cortinada es va poder gaudir de l’exposició ‘La soledat del cussol’ de Núria Moreno  Cendrós, una exposició fotogràfica de cussols i fites que podem trobar a la zona del pic de Cataperdís, a la parròquia d’Ordino.

 

Així mateix, es va celebrar la  presentació del llibre Parets de pedra seca. Manual per a la construcció i la  reparació, una traducció del llibre editat per la Fondation Actions en Faveur de  l’Environnement, coeditada al català per la Fundació el Solà de la Fatarella i  Editorial Andorra.

 

La presentació, que anava a càrrec de Lluís Viu, Xavier Llovera i  Cèlia Mallafré, va comptar amb l’assistència d’una trentena de persones, les quals  van poder gaudir també de l’estrena de l’audiovisual ‘La tècnica de la pedra seca.  Art, paisatge i sostenibilitat’, que inclou un recull de les formacions fetes des del  2019 fins al 2022.

 

Finalment, també es va dur a terme una caminada guiada pels cortals de Feritxet,  que, malgrat la neu, va permetre als visitants conèixer i gaudir de les parets de  pedra seca restaurades durant el curs de voluntaris del passat mes d’octubre.

 

El Departament de Patrimoni Cultural i l’Espai sòcio-cultural Cal Pal valoren molt  positivament l’àmplia participació en els diferents actes. Un any més, la Setmana de la  Pedra Seca ha servit per donar visibilitat al patrimoni en pedra seca i prendre  consciència de la importància de conèixer i salvaguardar l’art de construir amb  aquesta tècnica ancestral.