Compromís d’Andorra per l’acompliment dels objectius de l’Agenda 2030 a l’Assemblea General de l’ONU

Andorra, ha destacat Espot, és un país d’alta muntanya especialment sensible al canvi climàtic i capdavanter a fer front a la transició energètica amb accions co  l’establiment d’una taxa verda

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

El cap de Govern, Xavier Espot, ha defensat davant la 78a Assemblea General de  les Nacions Unides que l’Agenda 2030 és un full de ruta universal que guia el futur  del planeta cap a societats de pau sostenibles, resistents i integradores i ha expressat que “el compromís d’Andorra en l’acompliment dels objectius és ferm, tal  com ha quedat palès en la presentació dels dos informes nacionals voluntaris de  seguiment sobre l’aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles”.  

Durant la intervenció davant del plenari de les Nacions Unides, Espot s’ha alineat  amb el nou president de l’Assemblea General, Denis Francis, i amb el secretari general, António Guterres, “per assegurar un futur viable i sostenible per a totes i tots” en un context d’emergència climàtica causada per l’acció humana. La convicció d’Andorra passa per reforçar la cooperació internacional i promoure una governança inclusiva i polítiques coordinades i solidàries. El cap de Govern ha dit  que “des del nostre país estem preparats per cercar més que mai els punts de convergència necessaris per reconstruir la confiança i reactivar la solidaritat: accelerar l’acció sobre l’Agenda 2030 i els seus Objectius de desenvolupament sostenible”.  

Andorra, ha destacat Espot, és un país d’alta muntanya especialment sensible al canvi climàtic i capdavanter a fer front a la transició energètica amb accions co  l’establiment d’una taxa verda, l’aprovació de la llei d’economia circular que fixa el 2035 com l’horitzó per assolir un model de producció en què la majoria dels  residus passin a ser subproductes que es tornen a introduir a la cadena productiva,  o la implementació de la gratuïtat del transport públic per ajudar les famílies, però  també per reduir els viatges amb vehicles privats.  

Condemna enèrgica a la guerra d’Ucraïna  

Xavier Espot ha condemnat “enèrgicament” la violació de la integritat territorial i la  sobirania d’Ucraïna i ha explicat l’adhesió d’Andorra a les declaracions de l’Assemblea General, i a les posicions expressades per altres organismes com el  Consell d’Europa i a les sancions internacionals, en particular les de la Unió Europea. En aquest sentit, també ha assenyalat la contribució del Principat al  suport dels més vulnerables, especialment de les dones i dels infants en zones de  conflictes, com el Iemen, Pakistan, Etiòpia o el Sahel, a través dels programes de  l’UNICEF i de la Creu Roja Internacional. 

El cap de Govern ha posat èmfasi en dues efemèrides destacades: el 30è  aniversari de l’adhesió d’Andorra com el 184è estat membre de les Nacions Unides,  que va permetre assolir el reconeixement internacional i “fer sentir la nostra veu  fora de les nostres fronteres”; i el 25è aniversari de l’adopció de l’Estatut de Roma,  tractat fundacional de la Cort Penal Internacional. Espot ha recordat que Andorra va  ser, juntament amb altres Estats de petita dimensió i la societat civil, agrupada a  través d’ONGs, una peça clau per a la seva creació.  

L’encaix d’Andorra amb la Unió Europea  

“Som un estat que busca l’encaix amb la Unió Europea perquè per avançar no  podem obviar aquesta certesa: la interdependència geogràfica i demogràfica del  nostre país amb Europa és total.” Amb aquestes paraules s’ha adreçat Xavier  Espot al plenari de l’ONU, posant l’accent en el procés d’acostament a Europa amb  la negociació d’un acord d’associació, alhora que ha ressaltat la importància per  Andorra de l’educació, la sanitat i del procés per avançar cap una societat cada cop  més igualitària. En aquest sentit, ha dit, “en els darrers anys el nostre país ha fet de  la igualtat de gènere i de la no-discriminació un dels seus valors essencials”.  

Xavier Espot ha clos la seva intervenció a l’Assemblea General de les Nacions  Unides amb un missatge de ferm compromís amb els reptes globals: “les  andorranes i els andorrans entenem que cal enfocar els esforços per assolir els  Objectius de desenvolupament sostenible, la lluita contra el canvi climàtic,  l’extensió d’una educació de qualitat per a tots els habitants del planeta,  l’enfortiment de les institucions de governança econòmica i totes les aspiracions de  la comunitat internacional que ressonen en aquesta Assemblea General”.  

El lema de la 78a Assemblea General de les Nacions Unides ha estat “Reconstruir  la confiança i reactivar la solidaritat: accelerar l’acció sobre l’Agenda 2030 i els seus  Objectius de desenvolupament sostenible cap a la pau, la prosperitat, el progrés i la  sostenibilitat per a tots”. Les intervencions dels caps de Govern al plenari de les  Nacions Unides clouen una setmana intensa amb reunions al més alt nivell.