En marxa el nou Centre de Resolució de Conflictes Empresarials (CRCE) a Andorra

Es tracta d'un organisme que dependrà de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra

Andorra ja disposa d’un Centre de Resolució de Conflictes Empresarials (CRCE), després que s’hagi presentat oficialment aquest dimecres, donant així l’últim pas perquè pugui començar a funcionar.

Es tracta d’un organisme que dependrà de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra i que oferirà tres procediments alternatius de resolució de conflictes (ADR per les seves sigles en anglès Alternative Dispute Resolution): la mediació, la conciliació i el fact finding o peritatge extrajudicial.

“No és gens nou”, han repetit tant des de la Cambra com el propi cap de Govern, Xavier Espot, en la seva intervenció en l’acte de presentació del nou servei, que ha tingut lloc en el vestíbul del Consell General –parlament–.

En aquest sentit, han recordat que els processos de conciliació i mesurament són “consubstanciales” a la naturalesa humana i es lliguen a la història del país: els ‘pariatges’, que funden el Principat d’Andorra, no deixen de ser un exemple de resolució pacífica de conflictes, ha assenyalat Espot.

La síndica general –presidenta del parlament–, Roser Suñé, també ha intervingut en l’acte, i ha subratllat la importància de serveis de resolució alternativa de conflictes per afermar la “cultura del diàleg”.

Servei empresarial

Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç, Josep Mas, ha explicat en declaracions als periodistes que quan es va conèixer l’experiència d’aquest tipus de serveis més enllà de les fronteres, es va considerar que el país ho necessitava, “sobretot tenint en compte que l’empresariat d’aquí és petita empresa”.

L’objectiu de la posada en marxa del CRCE permet oferir “una opció més” a l’empresariat, que a més es preveu més econòmica que la via tradicional de la Justícia, ja que el procediment serà més àgil i ràpid.

Mas ha explicat que ja s’han rebut algunes peticions i que ara s’obre un termini perquè els professionals de la mediació i la conciliació puguin inscriure’s per donar servei al CRCE.

En l’acte de presentació s’ha celebrat una taula rodona amb la participació d’experts en ADR: el secretari de l’Associació de Jutges i Fiscals per a la promoció de la mediació (JIFME), Jaume Tor; l’advocada representant del Col·legi d’Advocats d’Andorra, Cristina Madrigal; i l’advocat i mediador de Cuatrecasas, Juan Antonio Ruiz.

La directora de la Cambra de Comerç, Pilar Escaler, ha estat l’encarregada de moderar el debat, i també liderarà el CRCE al costat de la responsable del servei, Jordina Ticó.