Andorra torna a decretar l’ús obligatori de la mascareta a l’exterior

Es generalitza l'ús del certificat covid per accedir a la restauració i el lleure

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El Consell de Ministres d’Andorra s’ha reunit aquest dimarts de manera extraordinària per adoptar noves mesures per frenar la pandèmia de covid-19, entre les quals destaca tornar a l’obligatorietat de l’ús de la mascareta a l’exterior i la generalització de l’ús del certificat covid per accedir a la restauració i el lleure.

Així ho han explicat el cap de govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que han comparegut de manera extraordinària per explicar la situació sanitària i les mesures que s’han adoptat per revertir-la.

A més de l’ús de la mascareta a partir dels 6 anys, es demana reduir la interacció social amb reunions d’un màxim de 6 persones a interiors i de 10 a exteriors, i limitades als grups bombolla.

Els aforaments a la restauració i altres instal·lacions de lleure –bé siguin de caràcter cultural o esportiu, estacions d’esquí i balnearis, entre d’altres– es limiten i s’exigeix presentar el certificat covid per accedir-hi.

S’anul·len les sortides dels centres escolars i també dels centres sociosanitaris, es redueix la cabuda del transport públic al 70% i dels oficis religiosos al 50%, i es torna a tancar l’oci nocturn.

Per a aquest sector, es reactiven els programes de suspensió temporal dels contractes de treball –l’equivalent de l’ERTO a Andorra– i els ajuts per al lloguer dels locals.

CRIDA A LA PRUDÈNCIA I LA RESPONSABILITAT INDIVIDUAL

“A ningú li agrada fer marxa enrere”, ha manifestat Espot per defensar que les mesures, que entraran en vigor aquesta mitjanit i tindran una vigència inicial de 15 dies, s’adopten per protegir la salut dels ciutadans i l’economia del país.

El cap de govern ha assegurat que les mesures s’han adoptat seguint un criteri de prudència i equilibri –“no volem molestar”–, i s’han adoptat les imprescindibles per protegir la salut i l’economia del país, en una època molt important.

En aquest sentit, ha fet una crida a la prudència i a la responsabilitat individual per complir les mesures i recomanacions, i també per vacunar-se.

El titular de Salut ha recordat en aquest punt que s’estan administrant terceres dosis als més grans de 65 anys i a les persones que fa més de sis mesos que van completar la pauta, i també han començat el tractament les persones que es van inscrivint per rebre’l.

Tant Martínez Benazet com Espot han insistit en la necessitat que el vaccí arribi al màxim de població possible, ja que “s’ha demostrat” que té un efecte en la reducció de casos greus i, per conseqüència, en l’impacte sobre el sistema sanitari.

Així, han assegurat que amb la incidència actual, sense la vacuna, el sistema andorrà estaria col·lapsat.

REOBERTURA DE LA PLANTA GERIÀTRICA COVID

Aquest dimarts s’ha reobert la planta per donar l’atenció pertinent i especialitzada als pacients geriàtrics de covid –que es troba al centre sociosanitari El Cedre–, amb 7 pacients, 6 dels quals provinents d’un brot a un altre centre residencial.

El ministre de Salut ha assegurat que la majoria presenten simptomatologia lleu.

Quant a l’hospital, aquest dimarts hi ha 18 pacients de covid-19 ingressats, 13 a planta i 5 a l’UCI –tres més que dilluns–, dos amb ventilació mecànica.

El total de casos diagnosticats des de l’inici de la pandèmia s’enfila a 17.185 –70 diagnòstics en les darreres 24 hores–, i el de recuperats arriba als 15.955 –52 han rebut l’alta médica des de dilluns–; es registren 131 defuncions des del març del 2020.

El total de casos actius aquest dimarts se situa en els 1.099