Andorra tanca l’oci nocturn

El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, han comparegut conjuntament aquest dimarts per anunciar noves mesures temporals per minimitzar la propagació del SARS-CoV-2 al Principat. Espot ha iniciat la seva intervenció exposant que “actualment ens trobem en el punt àlgid de la incidència del coronavirus dels darrers mesos, coincidint amb l’inici de la temporada d’hivern”. Tot i així, ha matisat que “sortosament i gràcies a l’alt nivell de vacunació del país, l’impacte sanitari i en especial a l’UCI és encara moderat”.

Per aquest motiu, el cap de Govern ha anunciat que des d’aquest dimecres s’aplicaran noves mesures reactives per poder-ne reduir la propagació i poder arribar al Nadal amb una situació més estabilitzada: “fem una crida, un cop més, a la corresponsabilitat de la població, demanant-vos un esforç i una implicació encara més elevats per extremar les mesures preventives”. Així, com a mesures generals, ha apel·lat a que es redueixi la interacció social, es faci un ús de la mascareta generalitzat i que, en cas de sospita d’infecció, es contacti amb l’oficina COVID, el metge referent i/o es realitzin proactivament proves diagnòstiques de la infecció. En aquest sentit, ha recordat que s’entregaran dos autotests gratuïts a tota la població durant el mes de desembre.

Per la seva banda, i abans d’entrar al detall de les mesures decretades, el ministre de Salut ha destacat que ja s’ha reforçat l’oficina COVID amb més treballadors per tal de poder traçar més ràpidament els casos positius i els seus contactes. A més a més, l’stoplab ubicat a l’antiga Plaça de Braus tornarà a realitzarà proves gratuïtes –tant proves TMA com tests d’antígens– sense cita prèvia. En el mateix sentit, també s’ubicarà de nou l’stoplab mòbil al Pas de la Casa per facilitar l’accés a les proves a la població que viu més lluny del centre del país.

Paral·lelament, i pel que fa a la vacunació, Martínez Benazet ha anunciat que l’administració de la tercera dosi de la vacuna s’amplia i estén a totes les persones que ja faci més de 6 mesos que hagin rebut el segon vaccí: se’ls citarà esglaonadament de manera automàtica sense haver-ho de demanar. També s’ampliaran els recursos materials i humans al centre de vacunació per poder absorbir totes aquestes noves administracions. El ministre de Salut ha recordat a aquells que encara no hagi rebut la vacuna que poden inscriure’s a www.govern.ad/preinscripcio o al 775019, i ha agraït el nombre de persones que ho han fet les darreres setmanes.

Així doncs i quant a les mesures específiques, el cap de Govern ha anunciat l’ús obligatori de la mascareta a partir dels 6 anys en interiors i també en tots els exteriors en zona urbana. Les trobades de familiars i amics hauran de ser d’un màxim de 6 persones en interiors i 10 persones en exteriors, llevat dels nuclis convivents superiors. A la feina, es prescriu el teletreball quan sigui possible per la seva tipologia i es demana prioritzar les reunions telemàtiques. Les presencials seran d’un màxim de 6 persones – amb algunes excepcions com les de caràcter institucional, notarial o als centres sociosanitaris o educatives, entre altres–.

Al centres escolars s’anul·len les sortides fora de les escoles, es retorna als grups bombolla reduïts i s’aïllaran les aules senceres quan hi hagi 3 positius –a primera, segona ensenyança, batxillerat i formació professional– o 1 positiu –a maternal–. Pel que fa a les activitats extraescolars, els grups podran ser d’un màxim de 15 infants de fins a 6 anys, o de 20 joves de fins a 16 anys. També s’anul·len les activitats que es realitzin fora de les instal·lacions en els centres de dia sociosanitaris i els grups també queden limitats a 6 persones.

Espot també s’ha referit a les noves mesures aplicables a bars, restaurants i cafeteries. A banda de l’accés amb certificat COVID, ja decretat la setmana passada, les taules hauran de ser d’un màxim de 6 comensals a l’interior i 10 a l’exterior. La separació entre les taules torna a ampliar-se a 1,5 metres –entre el respatller d’una cadira i el de l’altra–. Les celebracions podran tenir un màxim de 30 persones en interiors i 50 en exteriors, distribuïts en taules també de 6 o 10 persones, i amb test d’antigen obligatori per a tots els participants. En aquest sentit, el cap de Govern ha apuntat que “es reforçaran les inspeccions als establiments per comprovar l’aplicació del control d’accés mitjançant la lectura de certificats COVID”.

Pel que fa a l’oci nocturn, Espot ha anunciat que se’n decreta temporalment el tancament. El cap de Govern ha assumit que es tracta “d’un dels sectors més tocats per les mesures per prevenir la propagació de la pandèmia, pel que des de l’Executiu es tornaran a activar els mecanismes perquè puguin acollir-se a Suspensions Temporals del Contracte Temporal (STCT) o Reduccions de la Jornada Laboral (RJL) i a nous ajuts al lloguer”.

Seguint amb les noves mesures aplicables a partir de demà –i que tindran una durada mínima de 2 setmanes–, també s’ha decidit, tal com havia demanat el mateix sector, que s’accedeixi a les estacions d’esquí mitjançant el certificat COVID.

Quant a l’esport, caldrà accés amb certificat COVID a tots els esdeveniments i es limita l’aforament al 50% en interiors i 70% en exteriors. L’esport federat passa al nivell 1-2, pel que es podran seguir realitzant entrenaments amb un màxim de 15 persones en interiors i 20 en exteriors. Els gimnasos, que també han de demanar certificat als seus usuaris, podran realitzar classes dirigides a 6 persones en interiors i 10 en exteriors. A la resta de sales, l’aforament serà del 50%, i a l’exterior, del 70%.

Finalment, el cap de Govern també ha indicat la reducció dels aforaments permesos en diverses activitats i esdeveniments: els culturals tindran un aforament del 50% a l’interior –inclou cinemes, museus i biblioteques– i 70% a l’exterior, amb certificat COVID; als centres termals i balnearis es fixa en el 50% i també accés amb certificat; a les fires i mercats, serà del 70% i amb certificat COVID; les misses també tenen un aforament del 50% i els tanatoris i sales de vetlla, les agrupacions no podran superar les 6 persones en interiors i 10 en exteriors.

Paral·lelament, les sales de jocs recreatius i d’atzar es limiten al 50% i accés amb certificat COVID; als parcs infantils interiors també es permet un màxim del 50%, amb mascaretes obligatòries a partir dels 6 anys i certificat COVID per als adults. Les línies regulars nacionals i internacionals de transport públic es limiten al 70% de la seva capacitat i el transport discrecional es manté al 100%. Finalment, els comerços podran permetre un aforament d’1 persona per cada 4m2.

Per acabar, el ministre Martínez Benazet ha recordat que el certificat COVID és un document que acredita, mitjançant un paper o QR, que es compleix alguna de les següents casuístiques: que la persona està vacunada –ha rebut la 2a dosi fa més de 14 dies o ha passat la malaltia i rebut 1 dosi fa més de 14 dies–, que s’ha recuperat de la malaltia els darrers 6 mesos o que acredita una prova diagnòstica negativa realitzada les darreres hores –72 en el cas de les proves PCR/TMA i 12 en els tests d’antigen–. El certificat es pot demanar als Centres d’Atenció Primària, descarregar-se a l’aplicació Andorra Salut o sol·licitar-se als laboratoris o farmàcies que realitzin proves diagnòstiques.

Actualització sanitària del 30 de novembre

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, també ha donat a conèixer les darreres xifres relacionades amb la pandèmia. El nombre total de casos registrats a Andorra és de 17.185, dels quals 15.955 ja s’han recuperat. El total de defuncions fins a la data és de 131.

Actualment hi ha 1.099 casos actius: 13 persones resten ingressades a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i 5 a l’UCI –2 amb ventilació mecànica–. A més, el titular de Salut ha informat que s’ha reobert la planta COVID del Cedre per oferir una atenció més personalitzada als malalts geriàtrics amb el virus. Actualment hi ha 7 persones ingressades.

Pel que fa a la població escolar, 78 aules inclouen algun tipus de vigilància activa –14 total i 64 parcial– i 46 resten en vigilància passiva.

Finalment, des de l’inici del Pla de vacunació, s’han administrat 114.554 vacunes –55.368 primeres dosis, 54.294 segones i 4.892 terceres–, el que suposa que el 78,6% de la població ja ha rebut la pauta completa del vaccí.