Andorra se suma a la commemoració del Dia mundial del càncer

Es tracta d’una jornada que té com a objectiu augmentar la conscienciació i mobilitzar a la societat per avançar en la prevenció i control d’aquesta malaltia

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Aquest dissabte se celebra el Dia mundial contra el càncer, enguany sota el lema  “per unes cures més justes”. Es tracta d’una jornada que té com a objectiu  augmentar la conscienciació i mobilitzar a la societat per avançar en la prevenció i  control d’aquesta malaltia.

 

En aquest sentit, el ministeri de Salut recorda que tenir cura de la mateixa salut amb  una dieta saludable rica en fruita i verdura i amb el consum limitat d’aliments amb  greixos d’origen animal i de carns vermelles i processades, fer exercici físic  regularment i mantenir hàbits de vida saludables, no fumar i evitar o moderar el  consum de begudes alcohòliques són factors de disminució del risc.

 

El càncer suposa un dels principals problemes de salut pública dels països  subdesenvolupats. La prevenció i detecció precoç de la malaltia és clau per  augmentar les possibilitats de curació, per la qual cosa des del ministeri es duen a terme  cribratges preventius gratuïts. El darrer el de càncer de còlon i recte, que tot just va  posar-se en funcionament el passat mes de desembre. En el cas del càncer de  mama, el programa ja ha permès diagnosticar 148 dones afectades per aquesta  patologia des que va iniciar-se el 2007, i compta amb una molt bona acceptació per  part de la ciutadania.

 

Registre del càncer

El ministeri de Salut treballa, conjuntament amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i  amb el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), per poder desenvolupar un  registre del càncer que permeti conèixer amb detall les dades de pacients del país  afectats per aquesta patologia, siguin tractats a Andorra o a l’estranger.

 

Per ara, el SAAS facilita les dades de les quals disposa a través dels diagnòstics  d’anatomia patològica, és a dir de mostres extretes. Segons aquestes dades –i que  tenen en compte no només nous casos, sinó totes les mostres extretes amb  afectació cancerígena que s’han tractat a l’Hospital–, entre gener i setembre del  2022 es van atendre 357 persones amb càncer. D’entre tots els tipus, els més  recurrents eren els de còlon, mama, pròstata i pulmó.