Andorra sol·licitarà a Europa reprendre la negociació presencial amb els dossiers prioritaris

El Principat ha acordat fer-ho conjuntament amb Mònaco i Sant Marino

El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, s’ha reunit aquest divendres  amb els caps negociadors per a l’Acord d’associació amb la Unió Europea (UE) de  Mònaco i San Marino. Durant la jornada de treball, que s’ha celebrat a la Ciutat de  San Marino, els tres homòlegs han compartit l’estat de situació de les negociacions  respectives.  

Els tres caps negociadors han coincidit en assenyalar que l’any i mig de pandèmia  ha permès avançar molt en els treballs interns d’anàlisi de la normativa i identificar  de manera clara quins dossiers són prioritaris per a cada país i quins dossiers no  han de suposar una dificultat major durant les negociacions. En aquest sentit han  decidit sol·licitar, de manera conjunta, a la Comissió Europea reprendre el més  aviat possible les reunions presencials i, quan això sigui possible, reprendre els  dossiers considerats com a prioritaris per a cada país. La voluntat és tenir una  perspectiva més definida i concreta del futur Acord d’associació.  

Durant la trobada, les tres delegacions també han acordat millorar la coordinació  estratègica ja existent per sensibilitzar al Parlament Europeu i als països membres  de la UE sobre l’Acord d’associació. Finalment, s’ha establert compartit les  estratègies de comunicació nacionals sobre la negociació per extreure’n les bones  pràctiques i trobar espais de cooperació en aquest àmbit, identificant la divulgació  cap a la ciutadania com un element clau tant durant la negociació de l’acord com de  cara a una futura implementació.  

Apropament de l’Acord d’associació a parlamentaris francesos  

De manera paral·lela a la celebració de la trobada celebrada a San Marino, aquest  mateix divendres s’ha desplaçat fins a Andorra una delegació de parlamentaris  francesos del Senat francès, en el marc del grup d’Amistat Andorra-França.  Aprofitant aquesta visita, els tècnics de la Secretaria d’Estat d’Afers Europeus han  presentat el projecte d’Acord d’associació entre Andorra i la UE, així com el seu  estat d’avançament.