Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

Andorra redueix a set dies la baixa per positiu de covid-19 asimptomàtic

Els canvis pretenen reduir la pressió de l'atenció primària a causa de l'òmicron

Les baixes per ser positiu de covid-19 a Andorra es redueixen dels 10 dies actuals als 7 a partir de dimarts, segons ha explicat la secretària d’estat de Salut, Helena Mas, en una roda de premsa aquest dilluns.

Serà la mateixa Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) la que tramitarà la baixa laboral per set dies de manera automàtica quan rebi la confirmació del diagnòstic, que es comunicarà per SMS al pacient.

En cas de poder teletreballar o de voler renunciar a la baixa, s’haurà de comunicar a la CASS mitjançant un correu electrònic.

Així, no caldrà trucar al metge de referència i es redueix la pressió del sistema d’atenció primària, segons ha defensat diverses vegades Mas; només s’hi acudirà en els casos amb simptomatologia greu o persistent.

D’aquesta manera, cal contactar amb el metge quan es tingui febre o tos persistent més de tres dies, dolor toràcic i dificultat respiratòria, o letargia, mareig persistent o confusió.

També hauran de trucar al metge els pacients més vulnerables, amb malalties cròniques renals, pulmonars, hepàtiques o cardíaques, els diabètics, malalts oncològics, amb demències o immunosupressió.

NOTIFICACIÓ DE CONTACTES

El Govern d’Andorra també ha engegat una plataforma per poder informar de manera anònima els contactes perquè iniciïn el protocol de vigilància i confirmar el possible contagi.

Els pacients hauran d’introduir un codi en un lloc web dissenyat a aquest efecte i informar dels contactes estrets i el seu telèfon perquè rebin, de manera anònima, l’avís que han estat contacte d’un positiu.

PREDOMINI DE LA VARIANT ÒMICRON

Segons Mas, els canvis en els protocols responen a la previsió que la variant òmicron es confirmarà com la predominant els “pròxims dies”, després que just abans de Nadal se’n va confirmar l’arribada al país i la setmana passada una presència d’entre el 30 i el 75%.

Les dades epidemiològiques apunten a aquesta hipòtesi, ja que es manté elevat el nombre de diagnòstics diaris, però no repercuteix en un augment de la pressió hospitalària.

Així, des de Cap d’Any s’han diagnosticat 1.032 casos de covid-19 –357 divendres, 334 dissabte i 341 diumenge–, que han elevat fins als 24.502 el total d’afectats per la pandèmia des de l’arribada del coronavirus SARS-CoV-2 al Principat.

Un total de 21.218 persones han superat la malaltia, s’han registrat 140 defuncions –cap els darrers dies– i aquest dilluns hi ha 3.144 casos en actiu, dels quals 26 es troben hospitalitzats –14 a l’UCI on 12 requereixen ventilació mecànica–.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mor un motorista en un accident a l’Eixample de Barcelona

Notícia següent

Catalunya detecta casos de ‘fluorona’

Notícies relacionades