Espot exposa l’objectiu d’Andorra de doblar la producció elèctrica nacional

Andorra ha anat desenvolupant i implementant normativa per afavorir la producció energètica nacional i la seva diversificació

El cap de Govern ha intervingut aquest matí en la taula rodona celebrada sota el títol “Invertir en el futur de l’energia” en el marc de la Conferència del Clima de les Nacions Unides que se celebra a Egipte. Xavier Espot ha participat en aquesta taula conjuntament amb els presidents de diferents països i mandataris de diversos organismes i entitats internacionals.

En la seva intervenció, el cap de Govern ha exposat que durant els darrers anys Andorra ha anat desenvolupant i implementant normativa per afavorir la producció energètica nacional i la seva diversificació, millorant d’aquesta manera la seguretat de l’abastiment i potenciant la sobirania energètica. Tal com ha dit Xavier Espot “l’obertura, la democratització i la diversificació de la producció es fa més necessària que mai tenint en compte el context socioeconòmic i energètic actual”.

En aquest sentit, ha afirmat que l’objectiu marcat és el de multiplicar per 2 la producció elèctrica nacional el 2030, i per més de 3 fins a l’any 2050; així com assegurar un percentatge d’energies de fonts d’origen renovable en relació amb la producció elèctrica nacional no inferior al 75%. Fites que s’han d’assolir a través a través del Pla sectorial d’infraestructures energètiques, que estableix un marc de reserva urbanística per a aquells indrets identificats amb un alt potencial d’aprofitament de les fonts d’origen renovable.

Espot també ha recordat la implementació de la taxa verda mitjançant l’establiment d’un preu del carboni de 30 euros per tona, que ha de revertir en l’avançament de la mobilitat sostenible. L’impost finalista, ha explicat, es destina a finançar la gratuïtat del transport públic per bus, i, d’altra banda, l’adquisició de vehicles amb propulsió elèctrica. A més, ha afegit que el fons verd possibilita finançar els programes d’ajuts a l’eficiència energètica i la implantació d’energies renovables en l’edificació, a favor de l’estalvi individual de les llars, així com de l’estalvi global.

Espot es reuneix amb el ministre d’Estat del Principat de Mònaco, Pierre Dartout, per tractar l’avançament de les negociacions de l’Acord d’Associació amb la UE

En la segona jornada de treball de la COP27 a Xarm El-Xeikh, el cap de Govern ha mantingut una trobada amb el ministre d’Estat del Principat de Mònaco, Pierre Dartout. En la reunió han tractat l’avançament de les negociacions de l’Acord d’Associació amb la UE, un projecte prioritari per al desenvolupament econòmic i social dels dos països, segons han coincidit els dos mandataris.

El cap de Govern ha expressat al ministre d’Estat que després de 7 anys de negociació, Andorra comparteix amb la UE la necessitat i la voluntat d’aprofitar el moment per finalitzar les negociacions a finals del 2023, coincidint amb la presidència Espanyola del Consell de la UE. Així, cal avançar en la negociació per disposar d’un text acordat a finals de l’any vinent i accelerar al més alt nivell les rondes de negociació per poder abordar els aspectes més polítics.

Espot i Dartout han celebrat la signatura d’un Acord d’Amistat i Cooperació General, duta a terme en el marc de l’Assemblea General de les Nacions Unides del passat mes de setembre, que ha de permetre reforçar els lligams entre ambdós països en àmbits diversos com la política exterior, la diversificació econòmica o la cultura. També han celebrat la conclusió de les negociacions del Conveni de no doble imposició, que es preveu que signin aviat els ministres de Finances dels dos països.

Xavier Espot ha convidat a les autoritats monegasques a visitar oficialment Andorra per reforçar encara més els lligams d’amistat i cooperació i donar visibilitat a la cohesió i la bona sintonia dels dos estats en un moment clau en les negociacions amb la UE.