Andorra presenta el Centre de Recerca en Immunologia que s’implantarà al Principat

El Govern, la companyia Grifols i el comú d’Ordino han ofert aquest dimecres al vespre una reunió informativa sobre el nou Centre de Recerca en Immunologia que s’implantarà a Andorra. Hi han participat el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, per part de l’Executiu; el cònsol major, Josep Àngel Mortés, per part del comú d’Ordino; i Albert Grífols Coma-Cros, director d’Innovació Científica, i el director del departament Industrial, Daniel Fleta per part de la companyia.

La trobada, que s’ha realitzat en format semipresencial –amb la presència a la sala d’una setantena de persones i que també han seguit prop de 200 ciutadans en línia–, s’ha dividit en blocs temàtics i ha permès als ciutadans preguntar algunes qüestions relacionades amb el projecte.

Així, el primer bloc s’ha centrat en la qüestió econòmica i el pacte acordat entre el Govern i la companyia: el cap de l’Executiu ha indicat que “la nova societat que es constituirà estarà participada al 20% pel Govern, a través de l’ADI, i al 80% per Grifols. Per part del Govern, a més, se cedeix el terreny on es construirà la infraestructura i es farà una aportació anual de 200.000 euros”. Per la seva banda, Grifols es compromet a construir l’edifici i instal·lacions –amb una inversió de 25 milions d’euros– i destinarà 7 milions d’euros anuals en concepte de recerca.

Andorra, ha afegit, “tindrà un tracte preferent en l’accés al coneixement i productes de la companyia”.

El segon bloc s’ha centrat en el medi ambient, la salut i la seguretat. “La seguretat d’aquest centre és una prioritat absoluta per Grifols i pel Govern. Portem més de 100 anys fent aquest tipus d’activitats, i els estàndards que aplicarem en les nostres instal·lacions aquí són els mateixos que apliquem a qualsevol altre lloc del món”, ha dit Fleta. En aquest sentit, Martínez Benazet ha volgut afegir que “el nivell 3 de bioseguretat, que és el que tindrà el Centre, és el mateix que hi ha al laboratori de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, per exemple; no suposa cap risc ni pels treballadors ni pels veïns”.

El cònsol major de la parròquia, per la seva banda, ha contestat als dubtes dels ciutadans per si el fet que Ordino sigui Reserva de la Biosfera de la UNESCO en podria condicionar la seva instal·lació: “no hi ha cap incompatibilitat, hi ha d’altres reserves que també tenen laboratoris similars”. També ha confirmat que l’opció que s’ha barallat de convertir l’Hotel Casamanya en una residència per a científics “és només una proposta que s’ha d’analitzar i no està tancada”.

Finalment, el tercer bloc s’ha centrat en el projecte arquitectònic i el seu entorn. Espot ha explicat que el projecte es declararà Projecte d’Interès Nacional, per tal de fer un accés útil però oportú i sense la necessitat d’haver-hi d’afegir vials que no són necessaris. Per la seva banda, el cònsol Mortés ha destacat que es respectarà el traçat actual del camí ral.

El Centre de Recerca Immunològica

El Centre de Recerca Immunològica esdevindrà un espai pioner en totes les àrees de la immunologia i treballarà en solucions per a aplicacions terapèutiques. Disposarà d’un equipament tecnològic avançat i d’un conjunt de científics i tècnics d’avantguarda. Aquest Centre d’R+D+I el lideraran prestigiosos científics multidisciplinaris que treballaran en línies de recerca pròpies i alhora promouran investigacions en línia amb altres equips de recerca internacionals.

També es preveu que el Centre pugui acollir diferents equips per al desenvolupament de projectes científics específics de l’àmbit sanitari. Grifols és una companyia amb 100 anys d’història i actualment dona feina a 24.000 persones a 30 països diferents. Es preveu que a Andorra creï 50 llocs de treball directes.