Andorra obliga novament a dur mascareta als espais tancats

S'han diagnosticat 51 casos en les darreres hores i dos han ingressat a l'UCI

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Andorra torna a obligar, des d’aquest mateix divendres, a dur mascareta als espais tancats –sigui quina sigui la situació d’immunització personal– segons ha informat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en una compareixença urgent aquest divendres al migdia.

Tot i que en reunions de feina havia deixat de ser obligatòria si s’havia completat la pauta de vaccinació o s’havia passat recentment la malaltia, ara tornarà a ser obligatòria.

També caldrà als establiments d’oci i esdeveniments, es controli o no el certificat covid, i a bars i restaurants mentre no es consumeixi.

Així mateix, a partir de dilluns serà obligatori controlar l’accés amb certificat covid en els esdeveniments culturals i esportius a espais interiors amb aforaments de 100 persones o més –fins ara era a partir de les 1.000 persones–.

Aquest control serà opcional per als esdeveniments amb menys aforament, en establiments de restauració on no es faci activitat de ball, balnearis i instal·lacions culturals i esportives diverses.

Tot i que es facin controls d’accés, la mascareta als interiors serà obligatòria, i també caldrà en els esdeveniments a l’aire lliure en els quals hi hagi aglomeracions de persones o no es puguin mantenir les distàncies.

EMPITJORAMENT DE LES DADES EPIDEMIOLÒGIQUES

Aquestes mesures s’adopten vist el rebrot que es registra al Principat, amb 385 casos actius aquest divendres després que s’han diagnosticat 51 casos les darreres 24 hores i s’ha constatat que hi ha transmissió comunitària del virus.

Aquest increment de casos ha comportat l’hospitalització de cinc persones, dues a la unitat de cures intensives, on dijous no s’atenia cap pacient de covid-19, i una amb ventilació mecànica.

Martínez Benazet ha explicat que el rebrot s’ha produït entre la població amb un índex de vacunació més baix –principalment menors– i s’ha estès entre la població “més exposada”.

BENEFICIS DE LA VACUNA

“La relació és inversament proporcional” entre vacunats i infectats, i casos greus, de manera que una taxa més baixa de vacunació comporta més pressió sobre el sistema sanitari, segons ha exposat el titular de Salut andorrà.

El ministre també ha manifestat que l’escalada dels casos és més lenta i progressiva que en fases més primerenques de la pandèmia i que sense els vaccins Europa estaria en un tancament “com en la primera fase de la pandèmia”.

En aquest sentit, Martínez Benazet s’ha mostrat convençut de la bondat de les vacunes i ha fet una altra crida a la població que encara no ho ha fet a inscriure’s per rebre-les; també ha demanat tornar a limitar els contactes socials i reduir les interaccions “a grups bombolla”.

A partir de dilluns es començaran a administrar terceres dosis del vaccí a la població més gran de 65 anys i a la més vulnerable; un recordatori que s’estendrà cap a les franges d’edat inferiors a mesura que es compleixin els sis mesos des de la segona punxada.