Dimecres, 14 de maig de 2025
És notícia

La plaça Guillemó d’Andorra tornarà a ser l’epicentre de la 55a escudella de Sant Antoni

Avatar photo

La plaça Guillemó tornarà a ser el centre neuràlgic de la 55a escudella popular que es repartirà el pròxim dimecres 17 de gener a partir de la 1 del migdia per celebrar el dia de Sant Antoni. 

La confraria d’escudellaires d’Andorra la Vella, amb el suport del Comú, cuinarà al voltant de 4.500 racions d’aquest suculent plat, una xifra similar  a la dels anys anteriors, amb 11 fogaines que estaran en marxa des de les  5 la matinada a la plaça Guillemó.  

El procés d’elaboració començarà la tarda del dia 16 amb la preparació del  mondongo (trinxar la verdura i preparar la vianda). S’utilitzaran prop de  130 quilos de botifarra negra, 85 de botifarra de blanca, uns 100 quilos de  bringuera i de careta, 60 de vedella i més de 50 de gallina. També es faran  servir uns 100 quilos de mandonguilles, 200 de patates, 30 quilos d’arròs i  de fideus, 65 quilos de col, 40 quilos de porro i d’api, 40 de carabassa, 30  quilos de pastanagues, i uns 20 quilos de mongetes i de cigrons.

La feina a les fogaines començarà a la matinada del mateix dia 17, i es  preveu que es facin servir més de 1.500 litres d’aigua per acabar repartint, a partir del migdia, les prop de 4.500 racions d’escudella, que  s’acompanyaran de pa moreno i vi negre (140 litres), i per a les postres, es  repartiran racions de 160 tortells de Sant Antoni.  

El plat commemoratiu de la jornada es posaran a la venda el mateix dia de  Sant Antoni a partir de les 10 h i es podran adquirir al Centre cultural La Llacuna a un preu de 8 euros.  

L’escudella de Sant Antoni és una de les tradicions més consolidades de la  parròquia. Es va instaurar l’any 1970 quan un grup d’amics, que residien i  treballaven a l’avinguda Meritxell i que celebraven la seva onomàstica i  l’aniversari el dia de Sant Antoni Abat, van voler festejar-la conjuntament  amb un dinar al carrer. Des de llavors l’acte va anar prenent força fins a  celebrar-se amb el format d’avui dia, en què milers de persones s’apropen  a la plaça per gaudir d’aquest plat d’hivern que preparen els membres de  la Confraria, que compta actualment amb una norantena d’escudellaires (deu més que l’any passat).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Jutgen un home per intentar matar la seva parella a Tarragona

Notícia següent

Busquen un lladre que va robar 3.000€ d’una botiga de Blanes

Notícies relacionades