Maria Ubach es reuneix en el marc de la 132a sessió del Comitè de ministres del Consell d’Europa

Es reuneix a Torí amb els ministres d’Afers Exteriors de Malta, Islàndia i San Marino

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, s’ha desplaçat a Torí (Itàlia) per participar en la 132a sessió del Comitè de Ministres del Consell d’Europa, que se celebra sota la presidència italiana del Comitè de Ministres del Consell d’Europa.

La sessió, que estarà presidida pel ministre d’Afers Exteriors i Cooperació Internacional italià, Luigi Di Maio, tindrà lloc aquest divendres a La Venaria Reale. De manera prèvia, avui se celebren diversos esdeveniments amb motiu de la trobada de ministres, en els quals també hi participen els màxims representants de les delegacions de cada país membre del Consell d’Europa.

En aquest marc, Ubach ha mantingut avui dijous diverses reunions de treball amb alguns dels seus homòlegs presents a Torí. Concretament, Maria Ubach ha dut a terme una reunió bilateral amb el ministre d’Afers Exteriors i Europeus i del Comerç de Malta, Ian Borg, amb qui ha compartit els avenços en la negociació per assolir l’Acord d’associació amb la Unió Europea. Per la seva part, Borg ha mostrat el suport del seu país a Andorra en la negociació. Ambdós ministres han repassat temes d’interès comú tant a nivell bilateral com multilateral, i s’han convidat mútuament a visitar els països respectius.

La ministra també s’ha trobat aquest dijous amb la titular d’Afers Exteriors d’Islàndia, Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir. Durant la reunió, Maria Ubach ha mostrat el suport d’Andorra a la disposició islandesa per organitzar la 4a Cimera de Caps d’Estat i de Govern del Consell d’Europa, que hauria de tenir lloc al maig del 2023, a efectes que tingui com a objectius concrets la viabilitat i l’enfortiment polític de l’organisme a Europa. Les dues homologues han tractat les conseqüències del conflicte a Ucraïna a nivell energètic, alimentari i humanitari.

Finalment, Ubach s’ha reunit amb el seu homòleg de San Marino, Luca Beccari. Una trobada en què ambdós ministres han compartit especialment l’experiència de les negociacions per a l’Acord d’Associació amb Brussel·les. Maria Ubach i Beccari han abordat les conseqüències globals del conflicte a Ucraïna i han destacat el paper de les lleis de sancions internacionals, així com l’acollida de persones refugiades.

El Consell d’Europa és la principal organització d’àmbit europeu que vetlla per la democràcia, el respecte dels drets humans i l’Estat de dret. Andorra n’és un dels seus 46 membres des del 1994. Està previst que, una vegada finalitzi la sessió d’aquest divendres, Itàlia cedeixi la presidència del Comitè de Ministres del Consell d’Europa a Irlanda.