Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Conxita Marsol: “La nostra prioritat és el benestar de la ciutadania i la pacificació de l’espai públic”

Avatar photo
Foto: Comú d’Andorra la Vella / Tony Lara

-Superada ja la primera part del mandat, fortament marcat per la pandèmia de la Covid-19, com valora aquests dos anys al capdavant del Comú d’Andorra la Vella?

La pandèmia, lògicament, ens ha trencat tots els esquemes i ha fet que ens centréssim a treballar pel benestar dels nostres ciutadans i que la parròquia continués funcionant. Tot i la situació excepcional, hem seguit fent moltes inversions, adjudicant obres de transformació per potenciar les zones de passeig iniciat el projecte del futur Centre interactiu de la bicicleta, que presentarem a la Fira. Tot i que la pandèmia ens ha trastocat molts plans, hem seguit invertint pel futur d’una parròquia atractiva i per a les persones.

-La pandèmia ha provocat també una crisi econòmica. Quina és la salut econòmica del Comú i dels habitants de la parròquia?

Aquesta crisi no s’ha vist reflectida en les finances del Comú, que a dia d’avui té una bona situació econòmica. Des que soc cònsol, ara fa sis anys, l’equip de govern hem aconseguit reduir més del 50% el deute que ens vam trobar quan vam accedir al Comú, i hem aconseguit fer moltes inversions a la parròquia.

Molts ciutadans han hagut d’acollir-se a ERTO, sobretot dels sectors turístic i comercial, però gràcies a la bona manera de fer del Govern i a la col·laboració dels ciutadans -perquè a Andorra hi han participat els propietaris, els empresaris, els propis assalariats, les administracions-, entre tots hem aconseguit estar sortint d’aquesta pandèmia sense un gran problema a nivell econòmic. La parròquia i el país tiren, el sector de la construcció ha funcionat molt bé durant la pandèmia, som atractius per a la gent de fora: molts ciutadans estrangers han apreciat com s’ha gestionat la crisi sanitària en aquest país i això està obrint la porta per a què molts ens visitin i fins i tot s’instal·lin a Andorra. Prova n’és la important afluència d’aquest estiu i la quantitat de turistes que estem rebent aquesta tardor. Tenim molta confiança en l’hivern. Andorra la Vella, per tant, podem afirmar que avança i que es continua movent.

-Quines mesures s’han plantejat des del Comú per reactivar l’economia d’Andorra la Vella?

Reactivar l’economia d’Andorra la Vella és transformar-la en una ciutat més amable, sostenible i per a les persones, i desenvolupar projectes atractius per al turisme. Tenim clar que és el nostre motor. Si bé som conscients que som la parròquia més urbana, que acollim tots els serveis administratius i una bona part de les empreses del país, necessitem atractius. Per això hem apostat per fer per a vianants moltes zones i augmentar l’espai per al passeig. Volem ser una ciutat moderna, sostenible, fàcil, amable… i els nostres esforços estan en aquest punt.

És important assenyalar que el Comú d’Andorra la Vella ha reduït els impostos a tots els empresaris i comerciants obligats a tancar per la pandèmia: automàticament, de la facturació hem deduït, per voluntat pròpia, la part proporcional de cada establiment en funció dels dies de tancament. També es va reduir el preu de la factura de l’aigua de les famílies durant el confinament. Va ser una aportació directa de més d’un milió d’euros, i en paral·lel, hem aportat al Govern 2 milions per col·laborar amb el pagament d’ERTO. Entre tots, estem fent que Andorra la Vella i el país continuïn tirant endavant.

-Quins seran els projectes que tindran prioritat durant la segona part del mandat?

Estem en ple procés d’elaboració dels pressupostos i prioritzant, com deia, el benestar dels nostres ciutadans amb una partida molt important per a l’arranjament de voravies i seguir amb la nostra política de pacificació de l’espai públic. Hem de seguir apostant per millorar la qualitat de vida dels ciutadans tot potenciant alguns elements atractius per als nostres visitants. Durant l’any vinent, a títol d’exemple, serà una realitat el Centre interactiu de la bicicleta i la segona part de l’embelliment i millora del passeig del riu com a continuació del projecte de la plaça de la Rotonda. 

-El Comú ha iniciat una campanya d’aparcaments dissuasius per pacificar el centre de la ciutat. Al mes d’agost es van anunciar 900 places més d’aparcament per als propers anys. Amb aquestes places quedarà solucionat el problema o tenen previst construir-ne més?

Efectivament, a l’inici de l’any vinent iniciarem una prova pilot que funciona a molts indrets i que consisteix a posar a disposició dels ciutadans aparcaments dissuasius on pretenem que les persones que venen a treballar a Andorra la Vella hi estacionin a un preu reduït i que tinguin a disposició un mitjà de transport freqüent, àgil i gratuït que els acosti al centre. A la nit, els aparcaments serien per als veïns. Volem reduir vehicles del centre del país per fer d’Andorra la Vella una ciutat molt més amable i amb menys circulació. També ajudarà a què els turistes, en èpoques de gran afluència, trobin lloc d’estacionament. Pel que fa a les 900 places al centre de la capital, seran d’inversió privada. És important la col·laboració público-privada. Solucionaran el problema? Tot no. Però tampoc hi ha un problema irresoluble. Aparcaments n’hi ha, potser no estan situats on tots voldríem, o a la porta de casa de cadascú. Ja fa dos anys que el bus comunal s’ofereix a un preu simbòlic de 0,10€ (gratuït per als jubilats) recorrent tota la parròquia. L’objectiu és reduir també el trànsit de vehicles particulars. Aquesta és la línia de treball que hem de fomentar.

-Enguany s’ha programat una prova pilot de recollida porta a porta a la zona del Cedre de Santa Coloma, s’ha instal·lat una microturbina que genera electricitat aprofitant la xarxa d’aigua potable al dipòsit de les Escaubelles, s’ha implantat un nou sistema automàtic de lectura dels comptadors que permet estalviar en el consum d’aigua. Parlem de projectes de foment de la transició energètica. És aquesta una de les prioritats del Comú? Quines altres accions s’estan duent a terme en aquest àmbit?

El Comú té com una de les prioritats millorar el benestar dels ciutadans, amb la implantació de millores que facin més còmode el seu dia a dia, alhora que contribuïm a ser una parròquia sostenible. Confiem molt en la prova pilot de recollida de residus porta a porta a la zona del Cedre de Santa Coloma, per potenciar el reciclatge i eliminar les deixalles al carrer. Funciona a molts indrets, confiem en la implicació dels veïns del barri. Estem convençuts que podrem implantar el model a altres barris i eliminar, progressivament, els punts fixes de residus a la via pública. En paral·lel, treballem en projectes com els esmentats i en l’elaboració del catàleg de processos que ens permetrà anar avançant cap a una administració cada cop més electrònica. 

-Ja hi ha guanyador del concurs d’idees per a la remodelació de l’Estadi Comunal Joan Samarra Vila. Quins terminis té aquest projecte i quines característiques tindrà el nou estadi?

Hem encarregat l’avantprojecte. Un cop el tinguem, l’analitzarem i farem les aportacions que creguem oportunes per encarregar ja el projecte definitiu. Volem dotar a la ciutat d’un estadi, el que tenim ha ofert el servei perfectament durant 40 anys i amb molt poca inversió. Va ser una gran obra, però ara toca renovar-la. Un dels punts destacats és que l’Estadi Comunal eliminarà barreres, com és la carretera i el riu, de manera que quedarà més integrat a la ciutat. L’única pista d’atletisme és dins de l’estadi i, per tant, la mantindrem. En paral·lel es construirà un camp de futbol de mides reglamentàries, per si cal acollir un gran esdeveniment. Ara bé, la prioritat és que sigui un estadi per als joves i els clubs del país. El que és important del projecte també és l’aparcament: volem construir, en un terreny consolidat del Comú, un pàrquing de 500 places en el qual també hi tindran cabuda autocars. Donarà servei a la zona de l’Estadi comunal, l’Estadi nacional i el pavelló poliesportiu. Estarà ja ben a prop del centre i els ciutadans podran desplaçar-se caminant des d’aquell punt.

-Com ha anat la campanya turística d’estiu i què esperen de la d’hivern?

Estem molt satisfets del volum de turistes i de com hi han contribuït les campanyes de promoció turística a França i Espanya que hem fet, per primer cop des del Comú d’Andorra la Vella,  els darrers dos estius, com a complement a les accions d’Andorra Turisme. Hem tingut un molt bon estiu, el pont del Pilar també ens deixa molt bones xifres, s’espera una bona tardor i les expectatives per la temporada d’hivern són excel·lents: les reserves ja hi són, per tant, si la pandèmia no ho esguerra, la previsió és molt bona. A Andorra la Vella tornarem a potenciar el turisme amb el Poblet de Nadal, un esdeveniment que transmet il·lusió, llum i animacions, i que farem per sisè any consecutiu.  Molts visitants l’esperen, cada any ens ofereix molt bons resultats i ja està molt consolidat. El Poblet ofereix una oportunitat tant als visitants com als ciutadans de gaudir del Nadal a casa nostra. Seguirem esforçant-nos per fer d’Andorra la Vella el referent del Nadal al sud d’Europa.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un home mata a la seva mare a ganivetades

Notícia següent

El Festival COS 2021 tanca els espectacles amb èxit de públic

Notícies relacionades