L’excepcional volum de projectes que s’estan realitzant alhora, molts d’aquests de dimensions inèdites com les torres del Clot d’Emprivat, indiquen que el país no estava preparat per fer front a un boom immobiliari tan gran. Les conseqüències no han trigat a fer-se evidents: manca de mà d’obra, subministrament insuficient de materials i costos en augment. Una equació que com a resultat comportarà que la majoria dels projectes immobiliaris no s’acabin en els terminis previstos.
Des de la frontera del riu Runer, amb la construcció del nou centre comercial Epizen, fins a l’altre extrem del país, a les valls del nord, on s’hi estan construint una trentena de promocions immobiliàries com la Querola projectada per Jean Nouvel a Ordino, o l’Aldosa Village de l’arquitecte Rafael de la Hoz a la parròquia de la Massana, el paisatge és ple de grues, bastides i maquinària de construcció.
A totes les parròquies hi ha moviment de camions, és un no parar de descàrrega de materials i càrrega de runa. Al centre del país l’activitat és on potser és més palpable, segurament pels grans projectes que hi ha en marxa a la capital, com el White Angel a l’avinguda Tarragona, el futur casino d’Andorra a Prat de la Creu o el proper centre comercial del Fener.
L’alta demanda d’obra nova, ja sigui per habitatges o per espais comercials, ha disparat el preu de construcció del metre quadrat, segons fonts del sector, en 300 euros o fins i tot més. Qui està patint les conseqüències d’aquesta realitat són els mateixos constructors, que davant la situació no poden garantir l’acabament de les obres en els terminis pactats, tot i que es treballi en caps de setmana i es doblin torns. També pateix les conseqüències de la situació el ciutadà que vol fer alguna petita reforma a casa seva i que veu com el preu dels treballs que li pressuposten s’ha pràcticament doblat en poc més d’un any.