Andorra elimina el certificat COVID a la majoria de casos

Encara serà necessari disposar d’un certificat COVID per accedir als centres sociosanitaris, als centres de dia i a les llars de jubilats i casals d’avis per un criteri de prudència

El Consell de Ministres ha aprovat, a petició del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, un nou relaxament de les mesures temporals per contenir la propagació de la COVID-19. Els canvis entraran en vigor a partir de demà 10 de març. Tal com ja va exposar ahir a la comissió legislativa, el titular de Salut ha proposat aixecar l’obligació de presentar el certificat COVID en la majoria dels casos.

Segons ha indicat el ministre Portaveu, Eric Jover, “el context actual de la pandèmia, especialment amb la variant òmicron, que és molt menys agressiva, fa que el certificat tingui ara poc valor”. Per aquest motiu, deixarà de ser necessari per accedir als allotjaments turístics, als esdeveniments culturals i esportius, a la restauració, als museus i cinemes, gimnasos, als dominis esquiables, balnearis, centres d’estètica i perruqueries i a les sales de jocs d’atzar.

Per contra, ha continuat Jover, hi haurà una excepció “per tal de seguir protegint les persones més vulnerables davant la malaltia”, i encara serà necessari disposar d’un certificat COVID per accedir als centres sociosanitaris, als centres de dia i a les llars de jubilats i casals d’avis per un criteri de prudència.

El Consell de Ministres també ha acordat alleugerir les mesures relacionades amb les visites als centres residencials. Així, s’elimina el nombre màxim de visites setmanal i es permeten 2 visitants de manera simultània per usuari.

Finalment, el portaveu de l’Executiu ha indicat que l’actualització de les dades sanitàries passarà a fer-se un cop per setmana: “cal seguir aplicant criteris de prudència i seguir monitoritzant la pressió sanitària, però en el punt actual hem d’aprendre a conviure amb la malaltia sense haver de fer un seguiment diari dels casos”.