Andorra defensa a l’ONU el seu compromís pel repte global del canvi climàtic

La ministra de Medi Ambient demana defensar l'Acord de París

La ministra de Medi Ambient d'Andorra intervé telemàticament en l'ONU. Foto: EP

Andorra ha defensat front l’Organització de les Nacions Unides (ONU) que el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic està “a l’altura de la gran responsabilitat que requereix el repte global”, malgrat ser un país petit.

Així ho ha defensat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat del Principat, Sílvia Calvó, aquest dimarts en la reunió que ha convocat el president de l’Assemblea General de les Nacions Unides, Abdulla Shahid, sota el títol ‘Lliurar accions climàtiques: per a les persones, el planeta i la prosperitat’.

Segons explica el Govern d’Andorra en un comunicat aquest dimecres, la reunió d’alt nivell vol ser “un fòrum per a debatre la bretxa de les capacitats tècniques i financeres actuals necessàries per a limitar l’increment de la temperatura global 1,5 graus”.

En la trobada, en el qual Calvó ha intervingut telemàticament, s’han intercanviat les millors pràctiques per a abordar l’acció climàtica, així com tots els reptes estructurals per a la sostenibilitat, “que s’han agreujat en el temps de pandèmia”.

LLUITA GLOBAL

La ministra de Medi Ambient ha recordat que el repte del canvi climàtic és una lluita global i ha assegurat que Andorra “creu fermament en la internacionalització dels costos” que es deriven de la crisi climàtica, per la qual cosa s’ha creat un preu per al carboni.

Calvó ha defensat que l’acció climàtica, i particularment la transició energètica, han d’anar de la mà de finançament “per a no deixar ningú enrere i impulsar el canvi d’hàbits necessari entre la societat”, resumeix la nota de premsa.

Aquest és l’efecte que persegueix la taxa verda andorrana, que dota un fons verd per al clima amb el qual es financen accions concretes com la reducció de les tarifes del transport públic o les ajudes per a incrementar l’eficiència energètica o la compra de vehicles elèctrics.

“Sol sobre la basa de l’esforç integral aconseguirem els nostres objectius”, ha manifestat la ministra de Medi Ambient d’Andorra, que ha recordat que Andorra continua subscrivint i assumint com a propis els objectius internacionals en matèria d’acció climàtica.

En aquest punt, Calvó ha demanat als països defensar l’Acord de París perquè “els compromisos assumits actualment a nivell mundial estan encaminant cap a un escalfament allunyat dels objectius marca

ESPOT I CALVÓ ESTARAN A LA COP 26

La reunió s’ha convocat una setmana abans de la celebració de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic COP26, que se celebrarà entre el pròxim 31 d’octubre i 12 de novembre a Glasgow (el Regne Unit).

Tant el cap de Govern, Xavier Espot, com la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, assistiran a la COP26, que “se centrarà en recuperar, en l’actual context de postpandèmia, l’ambició climàtica entre la comunitat internacional”, segons informa l’Executiu andorrà.

Espot participarà en la reunió d’Alt Nivell per a caps d’Estat i de Govern, que se celebrarà l’1 i el 2 de novembre, mentre que Calvó es desplaçarà a Glasgow entre el 9 i l’11 de novembre per a assistir a la reunió per a ministres de Medi Ambient.