Andorra la Vella participa avui i demà al Forum of Mayors a Ginebra

El cònsol major, David Astrié, intervindrà demà per exposar les polítiques que s’han aplicat a la parròquia en els darrers anys per fer la ciutat més ‘caminable’

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Andorra la Vella participa avui i demà en el Forum of Mayors 2023, la  conferència mundial d’alcaldes que organitza la UNECE (Comissió econòmica per a Europa de les Nacions Unides) al Palais des Nations de l’ONU a Ginebra i que se centra en el desenvolupament urbà de les ciutats. L’eix central de l’edició del 2023, a la qual s’ha convidat Andorra la  Vella a participar, és la regeneració urbana cap al 2030.  

El cònsol major d’Andorra la Vella, David Astrié, intervindrà demà en una de les taules rodones per exposar el model d’Andorra la Vella per esdevenir una ciutat més caminable, que posa el ciutadà al centre i  redueix el volum de vehicles, mitjançant la creació d’espais per a vianants, com l’avinguda Meritxell o la connexió entre Andorra la Vella i Santa  Coloma, i la instauració del transport públic gratuït.  

La jornada s’ha iniciat aquest matí la sessió inaugural, per part de Sami Kanaan, diputat major de Ginebra, i els parlaments de benvinguda de  Tatiana Valovaya, directora general de la UNOG (l’oficina de les Nacions Unides a Ginebra), i Tatiana Molcean, la secretària executiva de la UNECE,  amb qui el cònsol major ha tingut l’oportunitat d’intercanviar opinions.  

Al fòrum també ha intervingut l’arquitecte Norman Foster, que ha estat nomenat advocat del Forum of Mayors 2023, i que ha exposat la seva visió sobre com les ciutats han de transformar-se a curt i mitjà termini per fer front als reptes que planteja el canvi climàtic. En aquest sentit, ha posat  sobre la taula el concepte de ciutats compactes, que reforcin la xarxa de  barris per poder recórrer a peu i/o amb el suport d’un bon sistema de transport públic. Les ciutats compactes, ha exposat, necessiten menys energia per funcionar i, per tant, generen una menor petjada de carboni, i fomenten alhora més hàbits saludables i segurs. Foster també ha advocat  per la col·laboració amb el sector privat i les universitats locals per fer  avaluar l’impacte real de les transformacions de les ciutats cap a models  més sostenibles, a través, entre d’altres, de l’estudi i la recopilació de  dades.  

Les ponències continuen avui i demà amb la intervenció de les ciutats, a  través de taules rodones, on s’exposen els diferents projectes que estan  desenvolupant per donar compliment als ODS (Objectius de  desenvolupament sostenible). Al final de la jornada de demà els  governants locals adoptaran les Recomanacions sobre regeneració urbana  del tercer Forum of Mayors.  

El Forum of Mayors ajuda els alcaldes a participar a escala internacional per intercanviar accions concretes i innovacions sobre resiliència urbana. L’edició del 2023, a més, té lloc en el marc de la Setmana de la resiliència urbana que comença avui a Ginebra i que s’allargarà fins al dia 6.  

David Astrié, en el marc de l’estada al Palais des Nations, també ha tingut  l’oportunitat de visitarl’exposició Andorra en una ullada, una exposició itinerant de fotografia contemporània d’Andorra organitzada pel Govern  d’Andorra amb motiu del 30è aniversari de la creació del Ministeri d’Afers  Exteriors. La mostra, amb obres de 12 fotògrafs del país, ja ha visitat  Madrid i Estrasburg i, després de Ginebra, marxarà cap a Viena,  Brussel·les, París, Lisboa, Nova York i Barcelona.