Andorra insta a la solidaritat entre països durant la 76 Assemblea de l’ONU

Se suma a la Cimera dels sistemes alimentaris de lluita contra la fam

El cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot, ha fet una crida a la solidaritat entre països per “planificar i oferir una resposta que faci albirar la recuperació d’aquells països on la pandèmia ha causat més estralls”, en el seu discurs en el ple de la 76 Assemblea General de les Nacions Unides.

Espot ha defensat que aquesta resposta s’ha de fonamentar en un “desenvolupament més sostenible i inclusiu, que no deixi ningú enrere i amb què les persones puguin complir el seu projecte vital de pau, amb dignitat i igualtat”.

Així, ha valorat que “els països rics hem fet prevaler, una vegada més, una situació privilegiada”, accedint més ràpidament a les vacunes contra el Covid-19 i acaparant dosis, fet que ha afavorit les desigualtats entre països, ha dit.

De la mateixa manera, ha expressat preocupació per l’agreujament de les crisis humanitàries, la fugida de famílies dels seus llocs d’origen, el canvi climàtic i la “reculada flagrant dels drets de les dones”.

En aquest punt ha recordat que, en el marc de la Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern, de què Andorra va ser amfitriona l’abril, “vam tenir l’oportunitat de reivindicar el paper essencial del multilateralisme” enfront de reptes com la pandèmia i el canvi climàtic.

“Cap país, cap estat, per poderós que sigui, pot fer front a un repte d’aquesta magnitud sense la participació de la resta de la comunitat internacional”, ha insistit Espot.

PANDÈMIA DE COVID19

Així, quant a la pandèmia de Covid-19 Espot ha defensat que la vacuna és l’eina més potent que es disposa per combatre-la, “però no servirà de res si no arriba al braç de tots els habitants del planeta”.

“No és admissible que encara existeixi una diferència tan gran respecte al percentatge de població vacunada entre països desenvolupats i països en vies de desenvolupament”, ha defensat.

Espot ha recordat que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va advertir que “aquesta actitud ens situava a un pas d’un fracàs moral catastròfic, perquè la pandèmia seguirà el seu curs mentre la solució sigui parcial”.

FAM EN EL MÓN

Andorra formarà part de la Cimera dels sistemes alimentaris, ha assegurat el cap de Govern, recordant que “la producció agrícola, la seva distribució, les rendes i les pautes de consum tenen el màxim impacte en les persones i en el medi ambient”.

En aquest sentit, ha assegurat que el Principat “se suma a la crida global perquè es faci realitat de forma imminent l’ODS2 (Objectiu de Desenvolupament Sostenible), zero fam”.

El representant d’Andorra considera que cal “reflexionar sobre la necessitat urgent de reformar els sistemes de producció i consum d’aliments, per tal d’avançar cap a models i pautes de consum més sostenibles i saludables”.

RECONSTRUCCIÓ A DIFERENTS NIVELLS

Espot ha constatat “un exercici de reconstrucció des de múltiples nivells: la salut, l’economia, el medi ambient i la immigració”, apuntant que els models de treball, mobilitat i consum s’han posat en dubte amb la pandèmia.

Ha opinat que cal aprofitar l’organisme de les Nacions Unides perquè “el multilateralisme s’erigeixi en la via adequada per trobar solucions per als ciutadans”.

Entre les qüestions a fer front entre tots, més enllà de les crisis humanitàries, l’augment de la pobresa i els desastres naturals, Espot ha afegit reptes com “la cooperació digital per no deixar ningú enrere o la incorporació dels joves com a vectors del canvi”.

Així, ha instat a no enganyar-se, perquè “el futur de les generacions millor preparades està en les nostres mans: la seva experiència vital, la seva maduresa, depèn en bona part de les conseqüències de les nostres accions o inaccions. No ens ho podem permetre i no els podem decebre una vegada més”.

Finalment, Espot ha recordat que l’educació és un dels drets humans que “s’ha reconegut com un dels principals catalitzadors per al desenvolupament sostenible, per a l’eradicació de la pobresa i la prevenció de conflictes”.