Diumenge, 21 de juliol de 2024
És notícia

Andorra incrementa en prop de 500.000 € les ajudes anuals al sector ramader

Avatar photo

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha anunciat que el Projecte de llei del pressupost per a l’any que ve contempla un increment de gairebé el 16% de la partida d’ajudes globals destinades al sector ramader. D’aquesta manera, el col·lectiu veurà incrementat fins a gairebé 500.000 euros el pressupost global d’ajudes respecte al d’aquest any 2023, passant a assolir 3,7 milions de bossa econòmica total.

L’anunci l’ha fet després de visitar aquest divendres al matí, juntament amb el cap de Govern, Xavier Espot, la Fira concurs del bestiar 2023 boví, equí i oví d’Andorra que enguany arriba a la 44a edició. La trobada, que aplega ramaders d’arreu del territori, permet commemorar la tasca essencial que impulsa el sector, una tasca que és de vital importància per mantenir l’equilibri mediambiental i produir carn de qualitat i proximitat.

L’increment pressupostari, ha argumentat Casal, “és un dels més importants que s’han fet mai i va molt més enllà de l’IPC, entre 3 i 4 vegades més” i té la voluntat de poder “continuar acompanyant el sector en la pervivència i relleu generacional que és fonamental”.

Així mateix, i de forma paral·lela, el ministre ha explicat que aquest passat dimecres el Govern va decidir prorrogar les mesures específiques, de caràcter excepcional, per pal·liar la disminució de la producció farratgera causada pels efectes meteorològics. El ministre ha apuntat que la decisió dona continuïtat a la mesura que es va implementar el mes d’octubre de l’any passat i que l’Executiu ja va decidir allargar el passat març fins que acabi aquest 2023.

La decisió dona resposta a la situació climatològica actual que està afectant la normal producció farratgera, així com la situació dels mercats internacionals que també estan afectant els preus dels aliments destinats al bestiar que s’està traduint amb un increment continuat del seu cost.

El decret aprovat pel Govern estableix que, de forma excepcional, els titulars de les  explotacions agràries amb activitat ramadera puguin importar fenc d’herba, fenc  d’alfals i alfals deshidratat, lliure de deduccions, a l’efecte que puguin compensar la  manca de productivitat deguda als efectes meteorològics d’aquest estiu i tardor, per  poder disposar d’aliment suficient durant els mesos vinents. La mesura estarà en  vigor fins al 30 de novembre del 2024.

 

Pagament de les ajudes als dalls de prat

Precisament, i de forma complementària, el titular de Medi Ambient també ha  explicat, en el marc de la fira, que aquest passat dimecres el Govern va aprovar el  pagament ordinari dels ajuts per al foment al dall de prats per a l’any 2023. En total,  s’han atorgat 395.774,39 euros, repartits en 78 explotacions. Aquests ajuts tenen  com a objectiu que el bestiar de renda criat a Andorra sigui alimentat amb farratges  produïts en el mateix territori, en la mesura del possible tenint en compte la baixa  producció d’enguany, i alhora contribuir al manteniment del paisatge i de la  biodiversitat vegetal dels prats. Aquesta mesura d’ajut ja conté dins del pagament  l’increment de l’IPC marcat per llei amb l’objectiu de revalorar l’acompanyament de  forma anual.

 

Els números de la Fira concurs del bestiar

Pel que fa a la participació de la Fira concurs del bestiar en la seva 44a edició,  enguany hi ha pres part un total de 32 explotacions, el mateix nombre que l’any  passat. Entre aquest total de cases, s’han mostrat al públic prop de 160 caps de  bestiar i han participat en el concurs de la Raça Bruna d’Andorra un total de 82  exemplars de la raça bovina del país.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

5 × two =

Notícia anterior

Manresa presenta la candidatura per ser Ciutat Europea de l’Esport el 2024

Notícia següent

Els ciutadans i ciutadanes de Calafell pagaran 0,59 € més al dia en impostos

Notícies relacionades