Andorra i Lituània signen el Conveni de no doble imposició

Avatar photo
En la visita oficial de Xavier Espot i Imma Tor a Lituània s’ha signat un acord de cooperació per a la reconstrucció d’un centre educatiu a Ucraïna

El cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, es troben de visita oficial a  Lituània amb l’objectiu refermar la col·laboració entre Andorra i aquest país bàltic en matèria  financera i de cooperació internacional i per compartir els principals reptes dels dos estats. 

La jornada de treball s’ha iniciat aquest matí a la capital lituana, Vilna, amb la reunió entre el cap de  Govern i la primera ministra, Ingrida Šimonytė, durant la qual han compartit diferents àmbits de la  cooperació bilateral, en especial en matèria financera. De fet, han celebrat poder concloure la  signatura de l’Acord per a evitar la doble imposició, que han signat els ministres d’Afers Exteriors de  tots dos països, Gabrielius Landsbergis i Imma Tor, durant la trobada. Aquest acord, el 17è CDI que  signa Andorra, fomentarà un entorn més favorable per a la inversió i el comerç entre Andorra i  Lituània. 

Així mateix, els mandataris també han tractat l’actualitat internacional, les prioritats globals i els grans  reptes que afronta la comunitat internacional per a l’establiment de la pau i la reconstrucció d’Ucraïna.  En aquest sentit, i aprofitant la visita oficial de la delegació andorrana, s’ha signat un acord de  cooperació pel qual Andorra aportarà 15.000 euros al projecte de reconstrucció i restauració d’un  centre educatiu ucraïnès, devastat a causa del conflicte bèl·lic a la zona. 

En les reunions de treball, les dos delegacions també han abordat el procés d’aproximació d’Andorra a  la UE, a través de l’Acord d’associació, que ha de permetre la participació en el mercat interior de la UE  tot respectant les particularitats i especificitats del país. En aquest sentit, les autoritats lituanes han  compartit l’experiència del procés d’adaptació a la UE, 20 anys després d’esdevenir país membre, i  com aquest pas va afavorir el desenvolupament econòmic i les relacions exteriors. També han  abordat la sobirania energètica compartint l’experiència de Lituània com a país capdavanter en  matèria de transició energètica. 

D’altra banda, tant la primera ministra com el titular d’Afers Exteriors lituans s’han mostrat satisfets de  les relacions bilaterals entre Andorra i Lituània i han valorat el recent nomenament d’Elisenda Vives  com a ambaixadora no resident al país bàltic, que ha d’enfortir-ne els lligams bilaterals. 

En acabar les reunions a la seu del Govern lituà, la delegació andorrana ha visitat el Centre Nacional  de Gestió de Crisis, on han pogut compartir l’experiència d’aquesta entitat governamental. Durant  l’estada, Xavier Espot i la delegació andorrana també s’han trobat amb la presidenta del parlament,  Viktorija Čmilytė-Nielsen, al Seimas de la República de Lituània. Durant la trobada, Espot ha compartit  

amb la presidenta del parlament la recentment conclosa negociació d’Andorra amb la UE per assolir  un Acord d’associació. Els dos mandataris també han compartit els principals reptes d’ambdós països  i els àmbits de col·laboració conjunts que s’estan duent a terme, tant a escala governamental com  parlamentària. 

Finalment, Xavier Espot s’ha desplaçat a la ciutat de Kaunas per visitar la Universitat Vytautas  Magnus, on l’ha rebut el rector, Juozas Augutis, que li ha mostrat aquest centre d’estudis superiors on  es cursen ciències polítiques, economia, història, teologia, periodisme, història de l’art, filologia,  ciències socials, dret, ciències naturals, informàtica, i treball social entre altres estudis. Durant la  visita, el cap de Govern ha pogut conversar amb tres estudiants andorranes de Ciències de la Salut  que cursen la seva carrera en aquest prestigiós centre educatiu. 

Així mateix, està previst que la delegació andorrana visiti demà al matí l’Energy Battery Park Vilnius, un  centre pioner en sistemes d’emmagatzematge d’electricitat que garanteix la seguretat, l’estabilitat i el  funcionament ininterromput del sistema energètic lituà i la integració de fonts d’energia renovables.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Adrià Vilalta guanya el concurs “Vols saber què investigo?”

Notícia següent

Junts vol que la demarcació de Tarragona “es faci respectar” el 12M

Notícies relacionades