Andorra i la regió d’Occitània impulsaran un conveni marc en matèria de salut

Les obres als accessos al Principat per França "avancen al ritme previst"

El cap de govern andorrà, Xavier Espot, i el prefecte de la regió d’Occitània (França), Étienne Guyot, han acordat impulsar un conveni marc en matèria de salut durant la trobada que han mantingut aquest divendres en la jornada preparatòria del Diàleg Transfronterer al Principat.

Fins l’any passat la cooperació sanitària entre tots dos territoris només existia en alguns aspectes culturals i ara volen institucionalitzar-ho i donar “un marc estructural que doni seguretat jurídica a aquesta col·laboració”, ha manifestat Espot en un comunicat del Govern d’Andorra.

Guyot ha apuntat que el conveni “podria incloure aspectes més enllà d’emergències i catàstrofes sanitàries, com futures epidèmies i per a un envelliment saludable”.

Andorra i França ja van arribar a un acord fa uns mesos que ha permès als residents del Principat i dels departaments francesos dels Pirineus Orientals i de l’Arieja estar exempts de presentar una prova PCR o TMA a l’entrada de França per a estades de menys d’un dia.

ACCESSOS TERRESTRES

Un altre dels punts que s’han tractat en la jornada preparatòria del Diàleg Transfronterer ha estat l’acord internacional per a les obres de millora dels accessos rodats al Principat per les carreteres RN 20, RN 22 i RN 320.

Espot i Guyot han confirmat que les obres als corredors d’allaus “avancen al ritme previst”, o que es preveu que concloguin el 2024.

També s’ha parlat sobre la gestió de l’aigua de la conca hidrogràfica de les fonts de l’Arieja, que des de l’any 2015 es fa de manera conjunta entre tots dos territoris mitjançant un acord bilateral.

JORNADES DE DIÀLEG TRANSFRONTERER

Els assistents a la jornada preparatòria han decidit que la pròxima edició del Diàleg Transfronterer es faci la segona quinzena d’octubre a Tolosa de Llenguadoc (França) i de manera presencial si la situació sanitària ho permet.

En aquesta jornada, en la qual participen més de 30 persones, hi ha la reunió al més alt nivell i posteriorment es fan petits grups de treball específics.

Aquest 2021 es repetiran els grups de l’última edició, que tractaran qüestions d’economia verda, economia turística, ensenyament superior i cooperació sanitària, i s’hi afegirà una comissió sobre cooperació cultural.

Aquestes jornades constitueixen una doble cita anual –la jornada de Diàleg Transfronterer i la reunió preparatòria– que evidencia “un model de relació i cooperació reeixit i permet reforçar la relació entre Andorra i Espanya”, ha assenyalat Espot.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Desallotgen el Monestir de Sant Pere de Rodes a causa de l’incendi de Llançà

Notícia següent

Barcelona acull el primer museu de skate

Notícies relacionades