La sisena ronda de negociació de l’any entre Andorra i la Comissió Europea s’ha celebrat aquest dimarts a Brussel·les i s’ha centrat a avançar en aspectes relacionats amb el comerç i estadística, així com també s’han tractat diversos capítols sobre regulacions tècniques (l’annex 2), medi ambient (annex 20), energia (annex 4) i transports (annex 13).
El secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea i cap negociador d’Andorra, Landry Riba, ha fet balanç de les sis rondes de negociació celebrades la primera meitat d’aquest 2023. Així, durant aquest semestre Andorra i la Comissió Europea han tancat provisionalment l’annex 17 sobre propietat intel·lectual, l’annex 19 sobre protecció del consumidor, l’annex 23 de duana i nombrosos capítols dels annexos sobre regulacions tècniques dels productes. També cal recordar que el mes passat es va reprendre la negociació plurilateral sobre temes transversals i la part relativa a l’acord marc comú per Andorra, Mònaco i San Marino.
“Crec que hem assolit l’objectiu de desbrossar el camí per a la negociació dels temes més complexos i sensibles, pels quals s’han apuntat opcions de negociació constructives i que ens permetran avançar. És important per Andorra treballar durant l’estiu tant per preparar la tardor com per assolir, en l’àmbit nacional, el màxim consens possible entorn dels temes més sensibles políticament”, ha valorat Riba.
Després de la ronda celebrada aquest dimarts, Riba compartirà l’estat d’avançament de les negociacions amb els actors econòmics i socials, seguint el procediment que es du a terme cada vegada que se celebra una trobada amb la comissió. El calendari de la tardor preveu 4 rondes a partir del setembre, una per mes, fins al desembre, amb l’objectiu d’aprofitar la finestra d’oportunitat que ofereix la situació política actual. En paral·lel les negociacions mantindran intercanvis entre experts quan es consideri necessari.