Andorra celebra la seva festa nacional amb el repte de “repensar-se” després de la covid-19

Se celebren 100 anys de la coronació canònica de Meritxell com a patrona del Principat

Andorra celebra aquest dimecres la festa nacional en honor a la seva patrona, la Mare de Déu de Meritxell, amb el repte de “repensar-se” després de la covid-19, tal com han assenyalat tant la síndica general –presidenta del parlament–, Roser Suñé, en el seu discurs institucional, com el copríncep i bisbe d’Urgell, Joan Enric Vives, en la seva homilia.

Suñé ha manifestat que la pandèmia ha permès valorar allò que “amb certa ingenuïtat” s’havia donat per fet, i que ara s’hauria d’establir una nova escala de prioritats que posi les relacions humanes al centre de les accions.

“Volem ser una Andorra diferent, per continuar sent l’Andorra de sempre”, que mantingui la seva singularitat alhora que negocia l’acord d’associació amb la Unió Europea i homologa la seva normativa.

Això porta al compromís irrenunciable de defensar i preservar allò que fa únics els andorrans, en les seves paraules: “La nostra cultura, la llengua, els nostres costums i les nostres institucions, i també l’entorn”.

Per aconseguir-ho ha fet una crida a la unitat i a la participació dels joves “amb la voluntat que se sentin partícips d’aquesta feina” de repensar-se i fer propostes per avançar com a país, ha explicat en declaracions posteriors a la premsa.

La síndica general ha concretat que “hi ha dues lleis importants” que caldrà treballar i que serviran al propòsit de repensar-se com a país i societat, i que hauran de propiciar la recuperació econòmica després de la covid-19: són la llei d’economia digital i la llei d’economia circular.

De la seva banda, el copríncep episcopal i bisbe d’Urgell també ha fet una crida a repensar el futur i ha recordat que “les crisis són oportunitats per revisar la forma de vida”.

Així, ha cridat a repensar com viuen les persones, com es relacionen i com produeixen i consumeixen, també fent referència a reptes com la recuperació econòmica i el canvi climàtic.

ELS GRUPS PARLAMENTARIS

Els presidents dels grups parlamentaris han valorat el discurs de la presidenta del Consell General –parlament–, que ha servit per “recordar allò important del dia a dia” de l’Estat i la comunitat internacional, com ha dit el president del Grup Gemòcrata –majoritari–, Carles Enseñat.

En relació amb el curs polític que tradicionalment dona inici a la festa de Meritxell, Enseñat s’ha referit al Codi de la persona i la família, que considera una llei “molt important”, i al pressupost per al 2022.

En aquest punt, ha valorat que el pressupost haurà d’encarar la fase de recuperació i ha defensat que s’acceptin “les esmenes que es puguin acceptar”, que proposin projectes viables i no anul·lin els que el Govern vol dur a terme.

De la seva banda, el líder de l’oposició i president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha destacat que “la situació de les famílies no pot esperar més”.

Així, espera que en el debat d’orientació política que es farà la setmana vinent el Govern “posi damunt la taula les veritables solucions als problemes que té el país”, més enllà de la covid-19.

El president dels liberals –que al costat dels demòcrates i Ciutadans Compromesos formen part de la coalició de govern–, Ferran Costa, s’ha afegit a la crida a la unitat.

D’aquesta manera, ha recordat que en els “aspectes més claus i alhora controvertits” de la gestió de la pandèmia del coronavirus, hi ha hagut unanimitat pel bé de la societat.

El president de Tercera Via –grup minoritari de l’oposició–, Josep Pintat, ha lamentat que, en la crida a la solidaritat i unitat per afrontar els reptes de futur, no s’hagin enunciat.

Així mateix, ha apuntat que “aquesta tardor serà molt important per veure com evoluciona la conjuntura del país”, i ha assenyalat que s’haurà d’estar atent per adoptar les mesures més pertinents.

Finalment, el president de Ciutadans Compromesos, Ferran Naudi, ha valorat que el país s’ha d'”atrevir a fer coses que fins ara han estat tabús” i a fer canvis que portin el Principat a una nova situació tant econòmica com social i en qüestions d’estat del benestar.

CENTENARI DE LA CORONACIÓ DE MERITXELL

Aquest 2021 se celebra el centenari de la coronació canònica de la Mare de Déu de Meritxell com a patrona d’Andorra, per la qual cosa en la missa solemne que s’ha fet hi ha hagut diferents elements per recordar-ho.

Així, per exemple, el bisbe duia el mateix bàcul que va portar el bisbe de l’època, Justí Guitart, el dia de la coronació, el 8 de setembre del 1921, i la corona centenària ha estat als peus de la imatge de la Mare de Déu.

En l’ofertori, el Cor dels Petits Cantors –cor encarregat de cantar la missa– ha cantat l’himne que es va escriure per celebrar el 75è aniversari de la coronació, el 1996.

L’ofici solemne ha acabat amb l’himne nacional, ‘El Gran Carlemany’, l’estrena oficial del qual també celebra el seu centenari aquest dimecres.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Parc Astronòmic del Montsec recull divendres el Premi Starlight 2020

Notícia següent

Mor l’actor Jordi Rebellón

Notícies relacionades