Dissabte, 13 de juliol de 2024
És notícia

Andorra i Catalunya col·laboraran per prevenir i extingir incendis

Avatar photo
Aquesta col·laboració es concreta en l’ajuda directa i mútua en la cobertura territorial necessària en casos de grans sinistres

La ministra d’Afers Exteriors d’Andorra, Imma Tor, en qualitat de presidenta de l’Organisme Andorrà de Cooperació Transfronterera, i el conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena, han signat un conveni de cooperació transfronterera entre els serveis de prevenció, extinció d’incendis i salvaments del Govern i la Generalitat de Catalunya, que va més enllà del suport puntual en intervencions en zones frontereres i que formalitza la cooperació que ja es duu a terme.

Aquesta col·laboració es concreta en l’ajuda directa i mútua en la cobertura territorial necessària en casos de grans sinistres, de llarga durada o simultanis. També, en el desenvolupament d’un protocol d’actuació conjunta en les zones frontereres, en un d’específic per a la Vall d’Os de Civís i en un altre per a l’aeroport d’Andorra–la Seu d’Urgell.

Així doncs, s’estableix que la col·laboració en la intervenció en sinistres implica una assistència recíproca, sobretot en els àmbits d’influència catalans de la regió d’emergències de Lleida i de la regió d’emergències centre amb el Principat d’Andorra. Particularment, les dues parts es comprometen en el suport operatiu en cas de produir-se sinistres en els límits territorials corresponents, en incendis forestals, en sinistres de característiques especials per la seva magnitud, en l’elaboració de protocols i en la realització de simulacres relacionats amb els rescats de muntanya.

D’aquesta manera, en les situacions en què es requereixi el suport logístic o tècnic, el Cos de Bombers d’Andorra i el Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya posen a disposició conjunta la utilització de recursos específics propis.

La cooperació també estableix intercanvis d’efectius per impartir formacions, així com la programació i la realització d’entrenaments i de formacions conjuntes. Es fixa alhora, en l’àmbit dels recursos humans, la col·laboració en els períodes d’aprenentatge del personal amb l’assistència a guàrdies tutelades en parcs de bombers d’ambdós signataris.

A més, el conveni preveu el desenvolupament d’un protocol de comunicacions i radiocomunicacions, l’intercanvi d’informacions d’interès mutu i la col·laboració tècnica en l’estudi de materials d’intervenció, equips, vehicles i infraestructures. Una comissió de seguiment, amb dos representants de cada signatari, n’avaluarà les necessitats concretes i vetllarà per aconseguir la màxima eficàcia i eficiència en els serveis de prevenció, d’extinció d’incendis i de salvaments.

El ministre portaveu, Guillem Casal, ha explicat aquest dimecres que es tracta d’un conveni que “feia molts anys que se’n parlava” i que estava “a l’espera de signar-se”. En aquest sentit, ha indicat que es tractava d’un “tema recurrent” en les diferents reunions de coordinació mantingudes amb Catalunya i que, “institucionalitzem el que ja es feia fins ara”. A més, ha posat en relleu que “si mai cal ampliar la nostra col·laboració en extinció d’incendis i salvaments ja tindrem un marc legal on sustentar-nos”.

Per la seva banda, la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Andorra, Anna Vives, ha celebrat la consecució de l’acord, tot remarcant que serà beneficiós per ambdós territoris. Així, ha indicat que “permet crear un marc que regula les necessàries actuacions conjuntes en casos d’emergència i que suma les potencialitats dels dos principals cossos de bombers que treballen a la zona fronterera”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 × three =

Notícia anterior
Teresa Pallarès

Teresa Pallarès: “Amb nosaltres la caixa de l’Ajuntament va augmentar més de 15M€”

Notícia següent
salou

Salou acull la XV edició del Dia de la Seguretat Privada

Notícies relacionades